Regnet høljer ned utenfor kjøpesenteret Oasen i Fyllingsdalen. Innenfor haster lørdagshandlere på jakt etter godbiter. På biblioteket ventet vi å finne avsondret ro, men blir i stedet møtt av glade guttehyl.

— Joho, joho, johooo!

Lille Lauchak jubler av glede, strekker armene over hodet og tar noen dansetrinn. Han har vunnet en kamp. Rett nok på walkover, men gleden til seksåringen blir ikke mindre av det. At han har tapt de to andre kampene, bryr han seg lite om.

— Jeg vant! Sant jeg vant en kamp?

Han ser rett på meg med brune øyne og stråler.

I Biblioteket på Oasen arrangeres gruppespill i bergensmesterskapet i FIFA. Fra Lettlest-hyllen kikker Kaptein Kråke ned på 16 ivrige gutter, som stirrer intenst inn i de tre skjermene.

Fotballspillerne danser rundt på banen. Her det Barcelona mot Real Madrid. Arsenal mot Chelsea. Den yngste spilleren får velge lag først. Konsentrasjonen er på topp. Det trykkes og jubles.

Real Madrid og FK Fyllingdalen

— Det er så gøy, sier Suare Jalal.

Han har nettopp vunnet sin kamp 5- 1, og har mulighet til å gå videre til sluttspillet. 11-åringen er ofte på biblioteket for å spille på lørdagene. Hjemme spiller han hver dag mot lillebroren Lauchak. Han spiller ordentlig fotball også, på FK Fyllingsdalen-03.

— Laget mitt er Real Madrid, og favorittspilleren min er Ronaldo, for han er så god til å drible, forklarer han med stort alvor.

Han spiller ikke bare FIFA hjemme, han spiller GTA (Grand Theft Auto) også.

- Er ikke det et voksenspill? Spiller foreldrene dine med deg?

— Nei, de aner ikke hvordan en spiller, engang, sier Suare.

Spillkulturen stueren

Det er ikke tilfeldig at bergensmesterskapet i FIFA går av stabelen i vinterferien.

— Vi ønsker å trekke ungdommer hit. Biblioteket er ikke et lager for bøker, men en møteplass for folk, sier Lasse Jørgensen.

Han er med i et spillteam for bibliotekene i Bergen. Spillkulturen er en del av bibliotekenes satsingsområde. Derfor arrangerer de spillturneringer og har samlinger som forteller en del om spillene, hvordan de er bygget opp og hvordan de påvirker spillerne.

Jørgensen sier at Playstation absolutt er mest populært, men at de også har andre spilltilbud, både digitale og tradisjonelle.

Ut av gutterommet

Det er mest gutter som spiller på biblioteket, de fleste er mellom 11 år og 16 år. Petter Knudtsen (15) er med i dagens FIFA-turenering, og det er første gang han er på biblioteket for å spille.

- Spiller du mye?

— Ja, det blir en del, nesten hver dag. Hjemme eller med kamerater, sier Petter.

Moren, Siri Knudtsen, synes det er flott at biblioteket lager spillturneringer.

— Det er greit at de kan gå ut og spille med andre, ikke bare sitte hjemme på gutterommet, sier hun.

Gruppespillene i bergensmesterskapet i FIFA foregår på bibliotekene i Fyllingsdalen, Laksevåg, Bergenhus, Fana og Åsane i vinterferieuken.

De 16 spillerne som går videre, møtes i sluttspillet på Hovedbiblioteket neste lørdag.