Fikk et hjem på Voss til jul

Zeireb Adem Yosuf ble flyktning nummer 10.000 som ble bosatt i Norge i år. Aldri har norske kommuner tatt imot flere.

Publisert Publisert

BLE VOSSING: Zeireb Adem Yosuf flyttet for to uker siden til Voss kommune, etter to år på mottak. - Jeg er veldig lykkelig, sier hun. Aldri før har Norske kommuner bosatt flere. Foto: Rune Sævig

  • Hanne Louise Åkernes
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Jeg ble så glad at jeg bakte kake til alle på mottaket og alle på skolen. Jeg ville dele gleden med alle, forteller Zeireb Adem Yosuf.

Da Voss kommune sa ja til å bosette henne for to uker siden, ble hun flyktning nummer 10.000 i år. Vi må helt tilbake til 1994 og Bosnia-krigen for å finne et år hvor norske kommuner har klart å bosette over ti tusen flyktninger. Innen året er omme, har tallet bikket 11.000.

— Vi har sett en enorm vilje til å bosette og hjelpe flyktningene. Jeg tror den store flyktningkrisen har preget alle i år, og det har blitt lagt ned en stor innsats, sier Bjørn Holden, assisterende direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

Les også:

For å forberede seg på de 18.000 flyktningene som må bosettes til neste år, er det blitt brukt mye krefter på å tømme norske mottak, hvor det har vært lang ventetid for å komme seg ut i kommunene. Nå er ventetiden forkortet betraktelig, samtidig som en stor del plasser er frigjort (Se faktaboks). UDI har også prioritert utsending av asylsøkere uten beskyttelsesbehov.

— Flott å leve her

Yosuf bodde to og et halvt år i Haugesund, før Voss kommune sa ja til henne. Opprinnelig kommer hun fra Eritrea. Selv om hun trivdes på mottaket, var det slitsomt å vente på et sted å bo og ikke vite hva som kom til å skje. Nå kan hun endelig planlegge fremtiden.

flyktning voss2.jpg

— Min mann og fire barn skal hente visum i dag, og så kommer de for å bo sammen meg. Barna gleder seg veldig til å se meg og snakker ikke så mye om Voss, men jeg er sikker på at de vil trives her. Alle er så hyggelige, sier hun.Les også:

Les også

I 2003 leste Berta og Olav om asylbarnet Ridaya (17) i avisen. Siden har han vært deres sønn.

Da BT besøker henne er hun til behandling ved sykehuset. Som følge av alvorlig nyresvikt, tilbringer hun tre dager i uken her.

— Jeg hadde hørt av Norge var kaldt og ulevelig, men det stemte jo ikke. Det er veldig flott og leve her, og jeg blir så godt tatt vare på, sier hun.

— Hva tenker du om å være flyktning nummer 10.000 som blir bosatt?

— Jeg er bare veldig glad for å ha fått et hjem, sier hun.

Skeptisk til de yngste

Holden forteller at de har sendt ut forespørsel til samtlige norske kommuner om å øke antallet flyktninger inn i kommunene til neste år. Fristen er til nyttår.

— Det er for tidlig å oppsummere alle svarene, men alle signaler tyder på at de fleste kommunene kommer til å fortsette å øke kapasiteten til det nivået vi har foreslått, sier han.

Les også:

Les også

Nå vil jeg ikke holde kjeft lenger

Også kommunenes arbeidsgiver-, interesse— og medlemsorganisasjon (KS) har inntrykk av at kommunene er positive til å øke antallet. En gruppe de derimot er svært bekymret for er de enslige mindreårige. 4400 barn skal bosettes til neste år, men de færreste kommuner svarer ja til dette. Allerede sitter flere hundre barn og venter. Fra første januar får kommuner somtar i mot enslige mindreårige barn 100.000 kroner ekstra, men det er ikke nok, ifølge KS.

— Her er betingelsene et hinder for bosetting. Summen som nå tilbys er ikke tilstrekkelig for å dekke barnevernsutgiftene som kan komme på flere hundre tusen. For at kommunene skal gå med på dette, må de få tilbakebetalt utleggene sine, sier Helge Eide, områdedirektør for interessepolitikk i KS.

Det er nå opprettet et utvalg som skal se på hva som skal til for at flere kommuner kommer på banen.

- Blir krevende

Selv om det er færre flyktninger som venter på mottak nå, er det likevel for mange, mener Eide.

Les også:

Les også

Her ser Samer konen sin for første gang på halvannet år

— Hvis ikke kommunene klarer å øke bosettingen kraftig til neste år, vil vi kunne få en eksplosjon i bosetningsklare flyktninger mot slutten av året, sier han.

Men titusenvis av bosettinger disse to årene, forplikter også kommunene seg til å følge opp flyktningene som blir bosatt gjennom introduksjonsprogrammet.

— Det blir mer krevende neste år enn tidligere å skaffe nok praksisplasser, språkopplæring og oppfølging av de nye innbyggerne. Men det er stor velvilje i kommunene, sier han.

Fakta: Bosetting av flyktninger

  • Antall personer ved norske mottak som har ventet på å bli bosatt har lagt på mellom 5000–5500 i flere år. Nå er tallet redusert til 3750 personer, og nær halvparten er tildelt kommune.
  • IMDi har bedt kommunene om å bosette 18000 flyktninger i 2016.
  • Det vil bli en syvdobling i antall mindreårige flyktninger som skal bosettes til våren. Mens noen kommuner er positive til dette, sier andre nei på grunn av store kostnader. Allerede er det 600 barn i denne gruppen som venter på å få en hjemkommune.
  • Til tross for stor skepsis med tanke på kostnader for mindreårige flyktninger, er det også bosettingsrekord for denne gruppen.
  • Tilskuddene per flyktning øker i 2016 med 50.000 ekstra for voksne og 100.000 ekstra per enslige mindreårige kommunen tar imot.

flyktning voss2.jpg

Publisert
  1. Voss
  2. Eritrea
  3. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet
  4. Bosetting