Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, avbrøt Aarebrot midt i en forelesning for å overrekke påskjønnelsen fra universitetet.

— Det var så hyggelig at det ikke er måte på, sier professoren i sammenliknende politikk, som forteller at han ble veldig overrasket.

Olsen forteller at de var nødt til å finne på noe nytt for å hedre professorens innsats, siden han allerede har fått formidlerprisen.

- Fremragende formidler

Forelesningen om 200 år med norgeshistorie ble direktesendt på NRK2 fra Kvarteret, og ble fulgt av 230.000 seere.

Olsen mener Aarebrot viser hvor viktig det er å ha gode formidlere på universitet, og sier at det er på sin plass med en påskjønnelse.

— Det er viktig å gi oppmerksomhet til fremragende formidlere, og innsatsen til Aarebrot har vært fantastisk både for universitetet og studentene, sier han.

Pengene kommer fra budsjettet til universitetsledelsen, som må belage seg på å leve litt magrere og være litt mer sparsommelige i tiden fremover. Aarebrot kan gjøre hva han vil med gaven, men rektor håper han vil bruke den på en studietur til USA.

— Jeg er helt sikker på at han vil bruke pengene på en utmerket måte, sier han.

Skal utforske det norske Amerika

Aarebrot forteller at han har tenkt til å bruke gaven til en tur til USA sammen med Vestnorsk utvandringssenter «en gang i høst». Turen begynner i Minnesota og vil fortsette langs kysten i det han kaller det norske Amerika.

— Nå får jeg meg noen fine uker på tur, sier han.

Professoren har fått vanvittig mange tilbakemeldinger etter TV-sendingen, og nesten alle har vært positive.

— Folk kommer bort til meg på gaten og gir meg ros. Jeg har lett for å finne negative kommentarer, men har bare funnet to og de var helt usaklige, sier han.

Populær professor

Selv om professoren ble overrasket av rektoren hadde han ingen problemer med å fullføre forelesningen på den tiden han skulle. Han mener gode rutiner og enkle teknikker er nøkkelen til en vellykket forelesning.

— Personlig synes jeg det er viktig å få blikkontakt med studentene, og ikke være for knyttet til manus, sier han.

Olsen forteller at Aarebrot har et veldig høyt og stabilt oppmøte på forelesningene sine, og at han er en veldig populær professor blant studentene.

— Det viktigste er å engasjere de unge. Man må ikke være redd for å si feil, det er alltid noen som retter på deg, sier Aarebrot.