Breivik-sympatisør til UiB

Den kontroversielle bloggeren Eivind Berge stiller i dag til paneldebatt om Breiviks kvinnesyn. - Før følte jeg meg som en ensom ulv, men ikke etter at Breivik kom, sier han.

  • Hanne Louise Åkernes
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

I dag arrangerer universitetet paneldebatt om kvinnesynet til Breivik, hvor blant annet student og blogger Eivind Berge stiller til debatt.

Etter 22. juli uttrykte han støtte til deler av det ideologiske budskapet Anders Behring Breivik publiserte i det såkalte manifestet. Berge hadde selv gått med planer om å bli Norges første voldelige aktivist, men det var før angrepet i juli.

– Jeg hadde ingen idé om at en formidabel aktivist som Anders Behring Breivik i årevis hadde planlagt et angrep som skulle vise verden hva vikinger er laget av, skrev Berge fem dager etter angrepene som drepte 77 personer.

Les også

[No available link text]

Universitet innrømmer at det var et dilemma hvorvidt Berge skulle få delta i paneldebatten eller ikke.— Vi forstår at folk stiller spørsmål til denne avgjørelsen, men samtidig er jeg trygg på at vi har et kyndig panel som kan stille spørsmål til Berges argumentasjon. Vi mener det er i universitets ånd at vi lar meninger brytes mot hverandre, sier Ellen Mortensen, professor ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning som har tatt initiativ til debatten.

Frustrerte menn

Breivik var klar på at utviklingen til et likestilt samfunn har gått på bekostning av mannens rolle.

– Hvis du tviler så mye som et sekund på det faktum at din motstander er en kvinne, vil du feile. Du må omfavne og venne deg til tanken på å drepe kvinner, til og med de svært pene, skrev 32-åringen.

Mortensen synes det er foruroligende at Breivik ikke er alene i sitt kvinnesyn.

— Selv om mange ikke er like ekstreme, er det mange frustrerte menn som lefler med de samme tankene om mannsrollen og feminisme som den terrorsiktede, sier hun.

For voldelig motstand

Bergens Tidende var i går kveld i kontakt med Berge. Han tar avstand fra Breiviks angrep mot uskyldige, men støtter Breiviks kvinnesyn og er for voldelig motstand.

— Det er ofte det som må til for marginale grupper når feminismen allerede har vunnet. Breivik er bevisst på at likestillingen er løgn. Når alt skal være likt, ender du opp med å undertrykke menn, fordi kvinner har erotisk kapital, sier han.

— Mener du fremdeles at Breivik er en formidabel aktivist?

— Akkurat den ordbruken var uheldig og ble skrevet i en entusiastisk rus over at vi endelig hatt fått en mannsaktivist, en handlingens mann. Etter å ha lest antifeministiske blogger og nettforum i mange år, var det godt å se at noen endelig gjorde noe. Det var over all forventning at noe slikt skulle skje, sier han.

— Hva mener du med over all forventning?

— Jeg er ikke for å drepe uskyldige, men disse meningene har blitt ignorert tidligere. Det kom gode ting ut av hendelsen, mener han.

Lite bergensmiljø

Berge forteller at antifeminist miljøet i Bergen er lite eller ikke-eksisterende.

— De har kommet mye lengre i USA og England. I Norge er det fremdeles mange ensomme ulver og det meste foregår på blogger og forum på nettet, sier han.

Den frittalende bloggeren har selv vært på nippet til å utøve voldelig motstand, fordi han var frustrert over det han beskriver som statsfeminismen.

— Jeg ville gå til angrep mot politiet, men selvfølgelig ikke i like stor skala som Breivik. Det har jeg ikke ressurser til. Kvinner tiltrekkes også av voldelige menn, så da kunne jeg løse to problemer i et smekk. Etter at jeg fikk kjæreste, går jeg ikke lenger med slike tanker, forteller han.

Under dagens debatt skal Berge holde et eget innlegg.

— Jeg gleder meg til å ytre meningene mine, sier han.

De øvrige deltakerne i diskusjonspanelet er flere anerkjente kjønnsforskere, men også ekspert på islam og flerkulturelle samfunn, Lars Gule, og Øyvind Strømmen, som i årevis har fulgt høyreekstreme nettdebattanter.

- STORT FREMSKRITT: Blogger og student Eivind Berge stiller i dag til paneldebatt på universitetet om Breiviks kvinnesyn. - Jeg ble positivt overrasket etter 22. juli. Endelig skjedde noe for mannssaken. Det var et stort fremskritt, mener han. Universitetet var usikre på om de skulle invitere den kontroversielle bloggeren eller ikke, på grunn av hans sterke meninger. PRIVAT FOTO
Publisert
BT anbefaler

Birte (28) visste berre om epidural. Nytt verktøy skal gjere det betre.

– Når du er i gong, har du nok med å puste deg gjennom det

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Gravemaskin raste 10–15 meter ned – nå får Vegvesenet bot etter ulykken

  2. Når andre får barn, gir det Andrea en følelse hun aldri snakker om

  3. Over fleire år skal den sjukehustilsette ulovleg ha slått opp i pasientjournalar

  4. – Forsvarsdepartementet, Forsvarsstaben og andre ansvarlige må se seg selv i speilet

  5. Kariann har ein beskjed til alle som treff ungdom på sommarjobb

  6. – Veien har på rekordtid blitt den største campingplassen i Bergen