Det er over en uke siden driftsselskapet Totalreform stengte Mathallen etter å ha funnet spor av rotter i bygget. Onsdag morgen er det fremdeles ingen aktivitet i første etasje. På utsiden av bygget står den røde bilen til Kram Skadedyrskontroll.

Men i andre etasje, går driften som normalt. Presis klokken 09.00 åpner Turistinformasjonen dørene. Og innerst i lokalet sitter direktør for Norsk Sjømatsenter, Odd Jordheim.

— Jeg synes det er helt forferdelig det som skjer på Torget nå. Vi som er den største leietakeren av Mathallen, kan ikke bare sitte stille og se på lenger. Fisketorget har eksistert i 738 år. Vi kan ikke bare gi det opp, sier Odd Jordheim.

— Må se fremover

Direktøren for Norsk Sjømatsenter forteller at de i starten investerte rundt 10 millioner kroner i Mathallen, med god støtte fra flere store Norske sjømataktører.

— Målet var å bli mer synlig på Norges beste sjømatadresse og ikke minst være en ressurs for den videre utviklingen av Fisketorget, sier han og legger til:

— De planene som Bergen kommune hadde var så attraktive at vi trodde dette ville bli en suksess. Vi hadde også stor tro på et samspill med resten av Torget. Men etter åpningen har det ikke vært rom for det.

Jeg er drittlei av negativiteten rundt Mathallen

Men til tross for alle problemene med Mathallen, har Norsk Sjømatsenter hatt besøk av rundt 17.000 gjester på 700 ulike arrangementer og arrangert 40 visningsturer for folk fra 15 forskjellige land.

— Jeg er drittlei av negativiteten rundt Mathallen. Nå må vi se fremover, og vi vil gjerne bidra. Vi stikker ikke av fra problemet. Det vil også være smart av kommunen å stå opp og bevise at det faktisk er de som eier Mathallen og torgflaten, sier han.

Les også:

— Alle må jobbe sammen

Jordheim håper de nå kan sette seg ned sammen med kommunen og de andre leietakerne i Mathallen og se på hva som må gjøres for å få Fisketorget til.

— Det er selvfølgelig opp til kommunen å vurdere hva de skal gjøre med kontrakten med utleieselskapet. Men når kontraktsforholdet er slik det er, er det vanskelig å gjøre noe både for oss og andre.

— Vi burde vært involvert i innholdet av Torget fra starten av. Vi har en unik sjømatkompetanse vi gjerne vil tilby Torget, hvis kommunen mener det er riktig vei videre.

I tillegg til sjømat, mener Jordheim at et mangfold av produkter i Mathallen vil gjøre den mer attraktiv og spennende.

— Det er jo ingen hemmelighet at det er fullt av folk her på Bondens marked. Tenk hvis de kunne hatt en permanent plass i Mathallen. Da kunne også vi benyttet oss av de råvarene i vår arrangementer og sjømatkurs, sier han og skuer ut over torgflaten.

Folk haster forbi Mathallen, mens katamaranen «AS Teisten» legger til ved Strandkaiterminalen.

— Da fiskeriminister, Lisbeth Berg-Hansen, åpnet Mathallen i mai 2012, sa hun at Fisketorget er Norges sterkeste ikon for sjømat. Nå må vi gjøre jobben vår, og igjen sørge for at Fisketorget blir et av Norges viktigste utstillingsvinduer for sjømat.