Ørjan (25) til kokke-OL

Austevollingen Ørjan Johannessen (25) skal kjempe for Norges ære i Bocuse d'Or.

Publisert Publisert
  • NTB

25-åringen vant fredag Årets kokk 2011-tittelen, og skal dermed representere Norge i Bocuse d'Or i Lyon i 2013.

Johannesen overbeviste Eyvind Hellstrøm og resten av den kresne juryen.

— Ørjan leverte rett og slett en innertier, sier en imponert Hellstrøm, som forteller at han har lett etter kjøkkenets svar på Petter Northug og funnet ham.

— Vår kandidat skal kunne hevde seg på topp i Lyon om to år, sier juryformann Hellstrøm.

Norges neste deltaker skal ifølge Hellstrøm ha «internasjonal punch» og hevde seg både når det gjelder smak, presentasjon og kreativitet.

Regjerende norgesmester

Årets kokk 2011 er regjerende norgesmester i kokkekunst. Han kommer fra Austevoll i Hordaland, der han er oppvokst på Bekkjarvik gjestgiveri. Etter læretid på Hotel Neptun i Bergen, har Ørjan Johannessen vært kjøkkensjef på Mathuset Solvold i Sandefjord i fem år, før han i fjor flyttet til Stavanger og Gastronomisk Institutt.

Eyvind Hellstrøm, som de siste årene har vært fast i dommerpanelet under Bocuse d'Or, mener at Norges deltakelse i den internasjonale konkurransen har betydning langt ut over kokkefaget:

— Synergiene er det viktigste med Norges deltakelse. Vi ser at interesse for kvalitet sprer seg fra det norske kokkelandskapet til havbruk og etter hvert også til landbruk. Resultatet er stadig bedre råvarer i Norge. Det er takket være Bocuse d'Or at hele Europa nå ser til Norge når det er snakk om kvalitet på fisk. Nå kommer vi også etter når det gjelder kjøtt og kylling, sier Hellstrøm.

Skape nye smaker

For et drøyt år siden pakket Hellstrøm seg ut av Bagatelle etter en langvarig konflikt med restaurantens eier Christen Sveaas.

62-åringen som i tre sesonger har «ryddet opp» på TV3, var den første i Norden - og den hittil eneste i Norge - som fikk to stjerner i Michelin-guiden.

Hellstrøm vet hva som skal til for å hevde seg i den internasjonale kokketoppen.

— Den som skal hevde seg i Bocuse d'Or om to år, må ha evnen til å overraske, gjerne skape en ny smak eller vise frem en ny kombinasjon. Det er et kresent dommerpanel med store egoer som skal overbevises, understreker Hellstrøm.

TIL KOKKE-OL: Ørjan Johannessen (25) fra Austevoll er kåret til Årets kokk 2011. FOTO: Gorm Kallestad

Publisert