Frykter kundeflukt i Gågaten

Gaten skal graves opp og stor usikkerhet preger flere av butikkene. For noen er det allerede kroken på døren.

FOR TØFT: - Det er positivt at gaten skal forbedres, og på sikt blir Gågaten det beste stedet i byen å drive butikk. Men for oss blir det for tøft, sier Lise Ludvigsen i Lille Rips.
  • Elin Elvsås
  • Mai-britt Dahl
  • Liv Skotheim
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Gågaten i Bergen står foran et enormt annleggsarbeid. Gravingen er en del av en omfattende opprustningsplan i sentrum. Flere av de 40 næringsdrivende frykter konsekvensene.

Interiørbutikken Lille Rips stenger dørene 1. mars.

— Ja, gravearbeidet har selvsagt spilt inn på avgjørelsen om at vi stenger, sier Lise Ludvigsen. Hun åpnet butikken for to og et halvt år siden. Nå blir det nettbutikk fra kontorlokaler på Laksevåg.

— Tilkomsten til gaten har allerede vært svekket over lengre tid i forbindelse gravingen utenfor Hotel Neptun og Strandkaien. Det er uten tvil positivt at gaten skal forbedres og på sikt blir Gågaten det beste stedet i byen å drive butikk. Men for oss blir det for tøft, sier hun.

Sentrum rustes opp

På Strandkaien og de omliggende gatene er Graveklubben ferdig med sitt arbeid. Graveklubben planlegger å skifte ut eksisterende rør i gaten og samtidig legge ned BossNett og fjernvarmerør.

Gaten vil bli stengt for innkjøring i graveperioden, men det vil bli tilgang til alle butikker og boliger.

Dette skal gjøres:

• BossNett skal legge bossrør.

• BKK Varme skal legge ned fjernvarmerør.

• VA-etaten skal skifte vann- og avløpsrør og legge nye overvannsledninger.

• BKK Nett skal legg ned nye rør for el-kabler.

• Telenor skal legge nye rør for bredbånd.

• Gatedekket skal gjennom vesentlig oppgradering. Dekket får innlagt varme.

Gatedekket skal gjennom en vesentlig oppgradering og planen er å legge granittplater med istiningsanlegg under. Varmeanlegget koster 8 millioner, en regning som ledningseierne og kommunen skal dele.

— Byantikvaren vil ha brostein i gaten, men da blir det ikke mulig å ha istiningsanlegg, sier Terje Strøm, prosjektleder for BKK Varme.

Det kan bli aktuelt å dele den aktive graveperioden i to, men en vil søke å unngå åpne grøfter i de periodene der omsetningen er høyest, skriver Graveklubbenpå sine hjemmesider.

- Det blir tøft

Bt.no har snakket med flere butikkeiere i Gågaten som er enige om at gravingen vil ramme de små butikkene hardest.

Utenfor gullsmed Norman Kirkeli står en firehjulstrekker med tilhenger stappet med skap, hyller og utstyr. Vinduene lokker med halv pris og ryddesalg, men innenfor dørene er det ikke et halsbånd igjen. Bare bossekker, graveringsmaskiner, noen glasshyller og annet pø.

— Nå er det bare to-tre lass igjen, sier daglig leder Geir Norman Kirkeli.

Han jobber seks dager i uken, og det blir mye overtid, så han ønsker mer tid med familien.

— Men gravingen og all usikkerheten veide tungt på vektskålen før beslutningen om å flytte ble tatt, sier sønnen.

Litt bortenfor i Gågaten ligger Alveslottet som selger bl.a. teaterdukker, lyseffekter og rekvisitter.

— Vi flytter virksomheten i slutten av april, og usikkerheten rundt gravearbeidene er en del av avgjørelsen. Det er belastende at det ikke går an å sette en dato og holde seg til den, sier Anita Berge i Alveslottet.

Men vel så viktig for beslutningen om å flytte, er at hun holder teaterforestillinger over hele landet, sier hun.

Mange gruer seg

— Gravingen har blitt forskjøvet en rekke ganger og det er endel usikkerhet rundt prosjektet. Vi har ennå ikke fått klare svar, det gjør at noen synes dette er skummelt, sier Synnøve Aksdal. Hun er formann i Gågaten velforening og har drevet familiebedriften Aksdal i Muren i Gågaten siden 2009.

Hun vil gjerne komme i gang med gravingen så fort som mulig.

— Vi satset i nedgangstider og har hatt en økning i fjor på hundre prosent i 2011. For oss har det vært riktig, selv om det var stengt gate like ved.

— Problemet er at det kanskje skremmer nye fra å starte opp i Gågaten. Det går en del rykter om at det kan bli vanskelig å drive her. Men å drive butikk er ikke enkelt uansett sted. Man må stå på, være på hugget, annonsere og bruke vindusutstillingen sin aktivt for å få nye kunder, sier Kjersti Hamnes.

Hun er innehaver i Duxiana og representerer Gågaten velforening, sammen med Synnøve Aksdal.

— Dette skal vare i rundt et års tid. Jeg har stor tro på dette området og at det blir veldig bra for Gågaten når prosjektet er ferdig. Men det kan nok bli en utfordring for noen dersom gravingen strekker ut i tid, sier Aksdal.

Hun kjenner de fleste av butikkeierne og vet at mange gruer seg til gravingen.

Verst for de små

— Det vil definitivt bli en prøvelse og at det vil påvirke handelen i gaten, er det ikke tvil om. Vi får bare stå på og være flinkere å annonsere. Vår butikk har vært her i over 80 år og har mange faste kunder. Jeg har inntrykk av at de butikkene som nå legger ned, ikke er like godt etablert i gaten, sier Giske Grønningen, butikksjef i City Skomagasin.

— Vi håper at det blir en utbedring som gjør gaten lysere og finere og så må vi se fremover og stå på videre. De er jo flinke og har lovet å tilrettelegge for oss og det er ikke første stedet dette har skjedd i byen.

Graveklubben har lovet at de næringsdrivende skal få varsel om gravestart minst et halvt år i forveien, og tilrettelegging i anleggsperioden, men blir ikke trodd av alle.

-Personlig håper jeg at det gjøres en stor innsats for å gjøre gaten mest mulig anvendelig for alle under gravingen, sier Ludvigsen i Lille Rips.

— Det er synd at Lille Rips stenger. Butikken har betydd mye positivt for gaten. Det er nok verre for de nyetablerte, men jeg har stor tro på at de som står igjen, vil komme styrket ut av det. Det er viktig å satse på Gågaten som bydel, sier Aksdal.

MANGLER SVAR: - Alle lurer på hva som skjer, men vi har ennå ikke fått klare svar, sier Synnøve Aksdal i Gågaten velforening.
SISTE LASS: Gullsmedfirmaet Norman Kirkeli ble etablert av Jan Norman Kirkeli (til v.) for 49 år siden, og butikken og verkstedet har vært i Gågaten de 25 siste årene. Nå flytter sønnen Geir Norman alt til vestsiden av Sotra.
Publisert
BT anbefaler

– Jeg kunne vært et annet sted i dag om noen hadde fanget meg opp

– Hadde noen fanget meg opp i en tidlig fase, ville jeg kanskje vært på et annet sted i dag, sier Cecilie Baldersheim.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Her får du ved til ei krone. – Meld flytt­ing, så legg vi ut raud løpar.

  2. 20 fikk bot – én tatt i 115 km/t

  3. – Én ting skal jeg være helt tyde­lig på: Disse kuttene må tas i Bergen

  4. Meiner ho vann debatten. – Kasta litt skam over ein del av dei andre.

  5. Funkisluksus på Hjellestad kjøpt for 23,5 millioner

  6. Bil og lastebil krasjet på fergekai