- Bekreftelse på det vi har følt hele veien

De etterlatte i Hordaland mener konklusjonene til de nye sakkyndige er lettere å begripe.

TILFREDS: Leder Ragnar Eikeland er leder i den lokale støttegruppen sier seg tilfreds med at to nye sakkyndige mener at Anders Behring Breivik ikke var psykotisk eller utilregnelig da han gjennomførte terrorangrepene.

  • Christian Nicolaisen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Tirsdag ble det kjent at nye sakkyndige har konkludert med at Anders Behring Breivik ikke var psykotisk, og dermed strafferettslig tilregnelig, da han gjennomførte terrorhandlingene 22. juli.

For de etterlatte som mistet barna sine på Utøya har det vært vanskelig å forholde seg til den første rapporten, hvor psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby kom til motsatt konklusjon.

— Det fremsto som uforståelig for oss at en mann som gjennomførte så mye elendighet, på så kort tid, kunne være psykotisk og dermed utilregnelig, sier Ragnar Eikeland, som er leder i Støttegruppen for berørte etter 22. juli i Hordaland.

En bekreftelse

Han mistet selv sønnen Tore på Utøya, og sier seg tilfreds med at nye sakkyndige har konkludert med at sønnens drapsmann ikke var psykotisk 22. juli.

— Det er en bekreftelse på det vi etterlatte har følt og ment hele veien, at den mannen ikke kan ha vært utilregnelig, sier Eikeland, som understreker at han har tillit til at det norske rettssystemet vil finne en passende straff for Breivik.

Eikeland føler seg med tirsdagens konklusjon tryggere på at retten har et godt grunnlag for å vurdere Breiviks tilregnelighet.

— Hadde de nye sakkyndige kommet med samme konklusjon som de to første, ville det blitt vanskelig for retten å sette begge rapportene til side. Det viktigste for oss er at han aldri må slippe ut. Blir han idømt tvungent psykisk helsevern, fins det jo en mulighet for at han er fri etter noen år, sier han.

Les også

- Den tiden vi er inne i nå er veldig tøff for veldig mange

Les også

- Rettssaken kommer til å handle om psykiatri

Kvalitetssikring

Leder Trond Blattmann i den nasjonale støttegruppen etter 22. juli mener det er en kvalitetssikring at det ble gjennomført en ny vurdering av Breivik.

— Det er jo to instanser som har vurdert dette nå. Så ser vi at de kommer til forskjellig konklusjon, sier Blattmann til NTB.

— Vi forholder oss til konklusjonen i sakkyndigrapporten, så får i se hva retten etter hvert kommer til, sier han videre.

Spørsmålet om hvordan de to rapportene skal veies mot hverandre ventes nå å bli en vesentlig del av straffesaken.

— Jeg tror det ville blitt et tema uansett. Det har vært veldig vektlegging av dette i forkant, og det vil bli en viktig del av rettssaken, sier Blattmann.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Derfor valgte de å gifte seg unge

Derfor valgte de å gifte seg unge.

Mest lest akkurat nå

  1. Ett dødsfall og elleve nye smittede i Bergen

  2. – De som tror meslinger er en uskyldig barne­sykdom, har ikke sett det vi har sett

  3. Da foreldremøtet startet, lurte Andrine på om hun var på «skjult kamera»

  4. «Eg forstår ikkje kvifor Bjarte ikkje kan vera i arbeid, når han kan stå slalåm»

  5. Maradonas lege siktet for uaktsomt drap

  6. Persen til topps i Hordaland Ap