- Tullesaker skygger for krisene

Leger Uten Grenser har fått nok av lavkarbo, «Skal vi danse» og nyheter om flått. Nå starter de underskriftskampanje mot norske redaktører.

OPPGITT: Lege Morten Rostrup i Leger Uten Grenser presenterte mandag listen over glemte kriser i verden. - Redaktørene har makt, og nå oppfordrer vi dem til å bruke den, sier han.
  • Terje Valestrand
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

— Vi må få avisene til å skrive om annet enn tull og tøys, sier lege Morten Rostrup, da organisasjonen hans i dag la frem sin liste over det de kaller Verdens glemte kriser.

Nå setter de i gang en underskriftskampanje, der målet er å få flest mulig nordmenn til å kreve mer seriøst utenriksstoff i norske aviser.

— Vi vet fra undersøkelser vi har gjort at 70 prosent av det norske folk ønsker seg mindre kjendisstoff, og mer seriøst stoff. Redaktørene har makt, og nå oppfordrer vi dem til å bruke den, sier Rostrup.

Ti glemte kriser

Det er tradisjon at den norske avdelingen av Medicins Sans Frontier legger frem en liste over kriser de mener verdenssamfunnet har glemt. Og som de vil skape oppmerksomhet omkring.

Les også

- 4,5 millioner barn i fare for akutt underernæring

I år topper situasjonen i Den sentralafrikanske republikk denne listen. Dette er et land som kan sammenlignes med Norge, hva folketallet angår. Men det er også alt.Det er et land i kronisk krise, der gjennomsnittlig levealder er 48 år. 100 000 mennesker er på flukt i eget land. Der finnes 300 leger, mens Norge har 25 000. Totalt trenger 45 000 mennesker HIV-behandling, men bare få får det.

— Og dette er et land som ikke mottar en eneste bistandskrone fra Norge.

— Men så lenge media ikke er til stede, så lenge det ikke er en akutt katastrofe som for eksempel på Haiti, kommer der heller ingen hjelp til dette lutfattige landet i Afrika, sier Rostrup.

— For mens vi fant seks tusen klipp om lavkarbodietten, fem tusen om «Skal vi danse», og ett tusen om flått, fant vi ikke ett klipp fra norske medier om dette landet, da vi lette, fortsetter han.

Meslinger og tuberkulose

Legene som jobber uten grenser, og uten politiske motiver, vil også ha mer oppmerksomhet på sykdommer som er utryddet eller bagatellmessige i Norge, men som daglig krever liv i andre deler av verden.

Les også

- Vi oppfører oss som bortskjemte egoister

Meslinger tar livet av 15 barn hver time, året rundt. En enkel vaksine kan hindre det. Tuberkulose dreper 130 000 barn årlig i fattige land, mens medisinmangel mot HIV-viruset hvert år tar 150 000 liv bare i Myanmar, som vi før kalte Burma.I Latin-Amerika spres en sykdom som kalles Chagas sykdom. Den kommer fra veggdyr som smitter mennesker i stråhus og leirhytter.

12 000 dør hvert år av denne sykdommen, ifølge Leger Uten Grenser.

Hva synes du om norsk presse? Si din mening i kommentarfeltet!

Publisert
BT anbefaler

Sølvi fant sønnen død. Hun skulle ønske hun hadde blitt oppsøkt av et kriseteam.

Ny doktorgrad: Foreldre som mistet barn i narkotikarelatert død sier de fikk lite oppfølging.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Husbrann på Askøy: Eldre mann reddet ut

  2. Har sendt ut farevarsel

  3. – At vi skal oppleve menneske­handel i Bergen, er skremmende

  4. Han startet butikk fordi familien trengte jobb. I fjor tok det helt av.

  5. – Derfor var ikke toget fullt, selv om det var merket som utsolgt

  6. – Da jeg så de andre gå i dusjen på Sammen, tenkte jeg at det var lurt