Stenger av Vågsbunnen til jul

Om Korskirkeallmenningen blir byens nye møtested for rusavhengige, vil det ikke vare lenge. Til vinteren stenger de også her.

Publisert Publisert
svp://84242

Mot slutten av året skal store deler av Vågsbunnen rehabili­teres. Nedre Korskirkeallmenning er rammet av sviktende grunnforhold.

- Da vil også deler av området rundt her bli stengt av. Dermed blir ikke dette et område som står åpent for alle slik som i dag, sier sosialbyråd Eiler Macody Lund.

Det er ikke meningen at vi skal ha møtesteder i sentrum for rusavhengige

Eiler Macody Lund, sosialbyråd

Tiltak for å sikre vannforhold­ene i grunnen gjorde at Riks­antikvaren nylig ga grønt lys for planene og rehabilitering. På sikt skal også Korskirken pusses opp.

- Hvor gjerdene vil settes opp her nede vet vi ennå ikke, sier Lund.

Tvinges bort

Dermed kan rusavhengige som samles ved Korskirken bli tvunget til å finne seg et annet møtested i byen.

- Det er uansett ikke men­ingen at vi skal ha møtesteder i sentrum for rusavhengige, sier Lund.

Etter at parken har vært stengt i tre dager er byråden selv på inspeksjon i Vågsbunnen. Denne formiddagen er det relativt rolig. 15-20 rusavhengige er i området. Det er også tre politibetjenter. Og fortvilte næringsdrivende.

FIKK HJELP I TIDE: En sterkt ruset mann ble hjulpet bort fra Korskirkeallmenningen i går. Flere rusavhengige har søkt seg til dette området, og til Bystasjonen, etter stengingen av Nygårdsparken mandag. Foto: Odd E. Nerbø

-  Dette er et av byens fineste middelalderområder, en perle i byen. I dag er det blitt nesten umulig å drive butikk her. Det er trist å se eksempelvis den gamle ærverdige paraplybutikken legge ned, sier byråden.

50 bortvist fra Bystasjonen

Mange rusavhengige har de siste dagene også søkt seg til Bystasjonen. Over dobbelt så mange som normalt ble bortvist samme dag som Nygårdsparken stengte.

- Jeg har inntrykk av de beveget seg mye rundt på senteret mandag for å teste systemet, sier senterleder Ingunn B. Hansen.

Kjøpesenteret har satt inn ekstra vektere for å ha kontroll på hvem som er på senteret etter at Nygårdsparken stengte mandag morgen. Frem til klokken var 01.00 natt til tirsdag var over 50 personer avvist, enten fordi de var synlig beruset eller tidligere har fått beskjed om at de ikke får være på senteret.

- Det var særlig første dagen etter stenging at mange ble bortvist. Dette er en dobling av det som er normalt, sier Hansen.

Tirsdag var det roligere på senteret.

Til tross for dette mener Eiler Macody Lund at spredningen av rusavhengige rundt i byen har vært vellykket.

Synes ikke det er mange

- Det er ved Bergen Storsenter og på Nonneseter vi har merket litt større ansamlinger enn vanlig, ellers så er det ikke observert flere rusavhengige andre steder i byen etter stengingen, sier sosialbyråden.

Hver morgen klokken 08.00 får han en oppdatering om forholdene etter stengningen av parken.

-  Jeg føler et stort ansvar for at dette skal lykkes. Så langt mener vi at tiltakene fungerer. Folk som bor på Møhlenpris sier at det er som en ny hverdag der nede.

I løpet av kort tid drar han også til Oslo for å møte byråden der. Målet er å lære mer av arbeidet deres med rusmiljøet etter at Plata ble stengt.

Skal møte Bymisjonen

Han er kritisk til at Kirkens Bymisjon har samlet all sin aktivitet i ett område av sentrum. 3. september skal han ha et møte med Bymisjonen for å drøfte situasjonen i Vågsbunnen.

-  Vi kan ikke instruere hvordan de skal drive forretning, men vi kan se på tilskuddene de får gjennom budsjettet. Nå i dag har vi ikke planer om å gjøre noe med tilskuddene, sier Lund.

Det er uaktuelt å få et MO-senter i Vågsbunnen eller andre steder midt i sentrum, ifølge Lund.

-  Å ha et MO-senter på det som har vært karakterisert som den andre åpne russcenen i Bergen er ikke aktuelt. Det har vært bevisst at vi ville spre disse rundt omkring. Nå planlegger vi et nytt MO-senter også i Åsane, sier byråden.

Publisert

SKAL PUSSES OPP: Sosialbyråd Eiler Macody Lund var i går på tur i Vågsbunnen sammen med BT for å se hvordan det er der etter steng­ingen av parken. Politiet var også på plass, noe de har vært siden mandag. foto Rune Nielsen

svp://84242