E16 stengt på ubestemt tid fordi brannbil krasjet i helikopter

Brannbil krasjet i ambulansehelikopter som rykket ut til ulykke på E16 fredag ettermiddag. Nå kan ikke helikopteret ta av - og køene vokser.

Publisert Publisert

STORE KØER: - Det er endeløse køer som står bom fast. På trafikkskiltet på Trengereid stod det bare omkjøring for store biler, men alle bør kjøre om, sier en bilist i køen til bt.no. Bildet er tatt på E16 i 19-tiden fredag, mellom Trollkone- og Kluftafjellstunnelen. Foto: ØIVIND CHRISTENSEN

iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Vi sliter, og køene baller på seg, sier politiet.

Køene vokser

I 16.30-tiden i dag ble en kvinne skadet, etter at bilen hennes ble truffet av en bil som falt av en tilhenger på E16 i Voss.

Ambulansehelikopter kom til stedet og landet i veien, like etter Bolstadtunnelen retning Voss.

Det er jo litt dumt å ta av hvis det skulle medføre at helikopteret stuper i fjorden

Walter Fosse, operasjonsleder

Men i 21-tiden står helikopteret der fortsatt - mens køene vokser på begge sider. Årsak: En brannbil, som hadde rykket ut til ulykken, kom borti rotoren på helikopteret.

— Det var den ene brannbilen som skulle kjøre frem, han kom så vidt ani rotorbladet med glasset på det ene blålyset. Det var et uhell, men på brannvesenets vegne kan jeg bare beklage overfor bilistene som nå står i kø, sier vakthavende brannsjef på Voss, Arnfinn Halringjo.

— Fredag ettermiddag er også det verst tenkelige tidspunktet for noe sånt, med stor trafikk.

- Lurer en og annen forbi

— Vi sliter med trafikkavviklingen. Helikopterpiloten tar ikke sjansen på å ta av før det er kommet en tekniker for å se på eventuelle skader, sier operasjonsleder Walter Fosse i Hordaland politidistrikt.

Det er åpnet for omkjøring via en gammel bygdevei, men langt fra alle bilene på stedet kan bruke den. Noen er for høye til å passere under rotoren på helikopteret, og andre kjøretøy er både for høye og for store til å kunne bruke omkjøringsveien.

— De klarer å lure en og annen personbil forbi. Men alt annet av varebiler, bobiler, trailere og busser må vente. Og slik blir det i lang tid fremover. E16 er sperret på ubestemt tid, sier Fosse til bt.no.

— Klarer ikke folk å snu, vil køen vedvare lenge.

Hentes med kranbil

Ifølge flyger Marius Malmo i Luftambulansen skal helikopteret fraktes til Bergen med kranbil.

— Det kommer en tekniker fra Oslo som skal sjekke skadene og ta av rotorbladene slik at helikopteret kan fraktes gjennom tunnelene.

Han regner med at kran og tekniker er på stedet ved midnatt, og de må jobbe et par timer før helikopteret kan fjernes.

— Morgentrafikken skal i hvert fall gå som normalt.

- Finnes ikke denne kompetansen på Vestlandet, siden noen må hentes fra Oslo?

— Nei, ikke nå. Den tekniske basen vår er plassert på Østlandet.

- Ganske spesielt

Litt før klokken 19 fredag opplyser Vegtrafikksentralen til bt.no at politiet vil ha avløsning fra en entreprenør i arebeidet med å dirigere trafikken ved Bolstad.

— Store kjøretøy får ikke passere. Det er opplyst på infotavler både på Trengereid og på Voss at E16 er stengt ved Bolstad, sier vaktoperatør Roger Lemme ved Vegtrafikksentralen.

Lave biler som kommer fra Bergen-siden får nå kjøre under rotoren på helikopteret. Trafikken fra Voss-siden, samt bobiler fra begge sider, får kjøre over den gamle broen på Bolstad. Ingen større kjøretøyer slipper frem.

Ifølge bt.nos reporter på stedet slippes det gjennom ti og ti biler om gangen. På grunn av tunge kjøretøyer på begge sider, og utfordringer med å snu, hoper det seg opp enorme køer.

— Vi har fått meldinger fredag kveld om at noen bilister fra Bergen har stått flere timer helt i ro på nedsiden av ulykkesstedet.

- Litt spesielt at et helikopter står og sperrer E16?

— Det er ganske spesielt, ja. Det har ikke jeg vært med på før, sier Lemme.

- Hvis de klarer å snu, da

Halringjo fra brannvesenet på Voss sier det var «så vidt synlige skader» på rotorbladet.

— Men på grunn av sikkerheten må de ha inn en fagperson for å vurdere skaden.

— Større biler må bare vente, eller kjøre om Hardanger. Hvis de klarer å snu, da, sier Halringjo.

TRANGT: Lave biler fra Bergen-siden passerer under rotoren. Foto: ÅDNE LUNDE

Publisert