- Dette er en skitten bransje

Eks-agent for strippeklubben Dreams knyttes til prostitusjon. Kvinnegruppen Ottar er ikke overrasket.

IKKE OVERRASKET: Ane Aadland, som leder Kvinnegruppa Ottar i Bergen mener bransjen er skitten og at arrestasjonen av estlenderen bekrefter dette.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Ane Aadland, som leder Kvinnegruppa Ottar i Bergen, har tidligere gått kraftig ut mot strippeklubben Dreams Showbar i Bergen. Under en aksjon i november i fjor var hun med på en symbolsk «stengning» av Dreams-lokalene. Til bt.no sa hun da:

— De bryter likestillingsloven, arbeidsmiljøloven og straffeloven med tanke på sexkjøp og prostitusjon.

Dreams-eier Geir Carlsen i Bergen kommenterte aksjonen slik:

— Dette faller på sin egen urimelighet. Det er jo en grunn til at myndighetene ikke har grepet inn mot oss. Vi følger loven 110 prosent, og er kanskje det utestedet i byen som er best i klassen, nettopp fordi vi har noen ekstra øyne mot oss.

Arrestert for menneskehandel

I går skrev bt.no om arrestasjonen av en estisk Eurostrip-agent som tidligere har levert strippedansere til Dreams i både Bergen og Trondheim. Agenten er anklaget for menneskehandel - for å ha lagt til rette for prostitusjon ved strippeklubber i Luxembourg og Hellas.

Dreams i både Bergen og Trondheim kuttet samarbeidet med agenten i fjor, henholdsvis våren 2011 og tidlig i 2011. Estiske påtalemyndigheter sa til bt.no i går at ingenting tyder på forgreininger til Norge.

Likevel mener Aadland at arrestasjonen av estlenderen bekrefter deres syn.

— Da har vi altså en strippeklubb her i byen som har fått dansere fra en person som nå knyttes til prostitusjon og organisert kriminalitet. Det sier ganske mye om hvordan denne bransjen fungerer, sier Aadland til bt.no.

Les også

Tidligere «Dreams»-agent arrestert

— En skitten bransje

— Jeg er veldig glad for at dette kommer frem. Ved strippeklubber i veldig, veldig mange europeiske land er det mye prostitusjon. Det kan selvfølgelig være at Norge skiller seg ut. Men for meg er det vanskelig å tro at den norske bransjen skal være helt stueren og fullstendig annerledes enn i andre land, sier Aadland.

Hun omtaler strippeklubber, og distribusjon av strippedansere, som «en skitten bransje».

— Det handler om å frakte kvinner fra øst til vest for at de skal kle av seg. Om det ikke er menneskehandel i strengt juridisk forstand, så er det for meg i hvert fall handel med mennesker. Med kvinner som har langt færre valgmuligheter enn vi her hjemme har, sier Ottar-lederen.

Burde søkt på google

Agnete Strøm, leder i Kvinnefronten i Bergen og internasjonal kontakt for Kvinnefronten i Norge, mener også at Estland-saken forteller noe om strippebransjen i Norge.

— Eurostrip-agenten som nå ble arrestert, har også tidligere vært i politiets søkelys i hjemlandet. Det kunne Dreams-eierne i Norge ha funnet ut gjennom et google-søk eller kontakt med estisk politi, lenge før de kuttet samarbeidet, sier Strøm.

- Men nå sier estisk påtalemakt at prostitusjons- og menneskehandelsaken mot agenten ikke har forgreininger til Norge?

— De har jo i stor grad konsentrert seg om Luxembourg og å finne bevis for forhold der. Det er eksepsjonelt bra at estisk politi har klart dette, all ære til dem for det. Estland er et eksportland for fattige kvinner, men politiet der har lite ressurser, kommenterer Strøm.

Daglig leder ved Dreams i Bergen, Geir Carlsen, sier til bt.no at han fremdeles er overrasket over at den estiske agenten de brukte for et år siden er arrestert.

— Vi var klar over at han hadde vært i politiets søkelys tidligere, mer det var for skatteunndragelse og han ble frikjent, sier Carlsen.

Les også

- Skal han saksøke meg? Det tror jeg ikke noe på

— Ingen mal for bransjen

Carlsen er klar på at de ikke kommer til å bruke denne agenten igjen.

— Vi avsluttet som sagt samarbeidet med han for et år siden av andre grunner. Men det er viktig å understreke at han kun er under mistanke. Han er ikke dømt.

Carlsen forteller at de gjør en god del research før de velger hvilke agenter de skal bruke.

— Selv om ikke Ottar eller Kvinnefronten tror det, er vi svært opptatt av å bruke agenter som levere profesjonelle artister.

Han reagerer på at Aadland og Strøm bruker denne arrestasjonen til å sverte hele bransjen.

— Dette er ikke en mal for hvordan hele denne bransjen er. Største del av bransjen er lovlydig og drives under gode forutsetninger.

Håper på gransking

Leder for Kvinnegruppa Ottar i Bergen viser til at likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken har lovet granskning av strippeklubbene - for å avdekke eventuell vold, tvang og prostitusjon. Nå håper Aadland at saken fra Estland vil øke fokuset på strippebransjen her hjemme.

Også Strøm håper at Estland-saken vil gi flere argumenter til norske politikere og andre som jobber for forbud mot strippeklubber.

— Når Øst-Europa sopes med trålenett etter fattige og vakre kvinner, da ligger det i kortene at det i noen tilfeller er elementer av organisert kriminalitet og menneskehandel. Med eller uten menneskehandel er strippebarer for oss salg av kvinner. Estland-saken blir et eksempel på at dette ikke er en stueren geskjeft, men et internasjonalt nettverk som også forsyner Norge med kvinner, sier Strøm.

Publisert:
DÅRLIG BRANSJE: Agnete Strøm, leder i Kvinnefronten i Bergen og internasjonal kontakt for Kvinnefronten i Norge, mener at Estland-saken forteller at dette ikke er en stueren geskjeft.