Viste sex-reklame på barnekino

Barnefamilie reagerer kraftig.

Publisert:

I høstferien var Vigdis Åmland på kino sammen med sine to døtre på 13 og 15 år, og deres venninner. Filmen de skulle se var «Letters to Juliet», en film som ifølge Bergen Kinos nettsider er tillatt for alle. Derfor reagerer Åmland kraftig på reklamen som ble vist i forkant av filmen.

— Det var to filmtrailere, og i løpet av noen minutter var vi vitne til sikkert 10 sex-scener i alle mulige stillinger og varianter, vi fikk sjokk, sier hun.

— Jeg tror ikke jeg og mine døtre er de eneste som syntes dette var ubehagelig, det var mange jenter i salen som var mye yngre enn mine.

- Bommer kraftig

Trailerne som ble vist var «Love and other drugs», hvor hovedperson Jamie har en stor appetitt for vakre kvinner, og den norske filmen «Sykt lykkelig», som beskrives som en «komedie om utroskap, elgkjøtt, blowjobs og cottage cheese».

I tillegg var mannen hennes på kino for å se barnefilmen «Knerten gifter seg» med familiens yngste medlem. Han og datteren ble servert det han oppfattet som en skrekkfilmtrailer med mye blod, og mange små barn i salen ble både skremt og redd.

— Hun måtte krype inntil pappaen og se vekk fra skjermen. Jeg mener Bergen Kino bommer kraftig med reklamen på begge filmene, sier Åmland.

Må være skadelig

Det er Medietilsynet som vurderer både filmer og trailere i Norge og fastsetter aldersgrense de skal ha ved visning på norske kinoer.

Hvilke trailere som vises foran hvilken film, er mye opp til den enkelte kino. Dersom traileren har høyere aldersgrense enn hovedfilmen, bryter de loven.

Det betyr at på «Knerten gifter» seg, som er tillatt for alle, så kan man ikke vise trailere som har fått aldersgrense.

— Skrekkfilmer har generelt aldersgrense, så hvis de har vist trailere for det på en visning av Knerten, så har de brutt loven, forklarer Ove Watne, rådgiver i Medietilsynet.

Han mener det bør være et visst samsvar mellom hovedfilmen og trailerne, slik at publikum kan ha interesse av begge deler.

Pinlig er greit

Men at foreldre sitter i salen og synes sex-scener er pinlige eller upassende, så betyr ikke det at kinoen har brutt loven.

— Vi vurderer ikke om ting er upassende, men kun om de er skadelige for dem som ser på, sier Watne.

Han sier at seksuelle skildringer ikke er noe Medietilsynet vanligvis slår ned på.

— Så lenge seksuelle skildringer ikke er fremstilt på en skremmende måte, så er det ikke skadelig for barn og da setter vi ikke aldersgrense på det, sier Watne.

Bergen kino beklager

  • Hvis vi har vist trailere med upassende innhold, er det en tabbe som jeg beklager på det sterkeste, sier Stein Sørensen, programsjef ved Bergen kino.

Han har ikke mottatt andre klager på trailerne på Letters to Juliet-filmen.

Sørensen forklarer at de setter sammen trailere som kan ha interesse for det publikumet de regner med sitter i salen. Trailerne er reklame for andre filmer og de håper at publikum skal ha et ønske om å se også de filmene.

Han sier at det ikke har vært en skrekkfilmtrailer før Knerten-filmen.

— Det er snakk om en reklame for en krimbokklubb. Jeg har snakket med andre som også har sett reklamen og filmen med sine barn, og de har ikke oppfattet det som støtende.

— Det er forskjellig hvordan man oppfatter slike ting. Vi synes ikke vi har gjort noe galt der hvor man nå har reagert på reklamen, sier han.

Publisert: