Det høye gjerdet rundt Villaveien 9, Universitetets representasjonsbolig like ved Nygårdsparken, har fått stå så å si urørt i seks år. For noen uker siden ble det kuttet ned — trolig med vinkelsliper.

Gjerdet ble raskt reparert. Bare noen sveiseskjøter og noen ferske flekker med grønnmaling vitner om hærverket. Jan-Terje Nygaard, senioringeniør og bygningssjef ved UiBs eiendomsavdeling, ser nedsagingen av gjerdet i sammenheng med den nært forestående stengningen av «narkoparken».

- Vi merker presset fra brukerne av parken, at de prøver å finne nye områder, sier Nygaard.

100.000 pr. uke

Brann- og sikkerhetsleder Tore Reigstad ved UiB kom i går rett fra et møte med kommunen om parkstengningen. Han sier de er svært spent på hvordan rusmiljøet vil reagere. Universitetet vil derfor sette inn betydelig flere vektere fremover. Hensikten er å passe bedre på UiBs eiendommer og uteområder på Nygårdshøyden der det kan skje nyetablering av russcener.

En akuttsatsing for de to første ukene har alene en prislapp på 200.000 kroner.

- Jeg vil ikke si hvor mange flere vektere vi leier inn. Men vi bruker mye penger på dette, og vi vil gjøre nye vurderinger av behovet hver fjortende dag. Noen av vekterne vil spesifikt få i oppgave å se etter hvor miljøet fra parken flytter seg og etablerer seg, sier Reigstad.

Sikkerhetslederen sier de vil følge nøye med på hele strekningen fra Florida til området rundt jussbygget i Jekteviken. Selv mener Reigstad at det siden påsketider har vært mindre ansamlinger i og i umiddelbar nærhet til parken.

- Det jeg frykter nå er mer problemer rundt Realfagbygget i Allégaten, der vi allerede har store problemer med ansamlinger fra rusmiljøet. Også i nedre del av Nygårdsparken, mot gamle Nygårdsbro, mener jeg å merke økt rusaktivitet, sier Reigstad. Han har også observert mer trafikk fra parkmiljøet ned mot Nygårdsgaten og studentsamlingsstedet Det Akademiske Kvarter.

Stoler på politiet

Ved Studentsamskipnaden i Bergen (SiB), som fra sitt hovedkvarter i Villaveien har utsikt rett inn i Nygårdsparken, ser de frem til stengningen om kun få dager. Frem til i fjor høst hadde de store problemer med sprøytespisser og folk som ruset seg i hagen og på trappen ved SiB-bygget. De problemene avtok kraftig da gjennomgangsveien mellom parken og Villaveien ble stengt med gjerde i november.

- Det gjerdet ga en veldig positiv effekt. Vi har hatt mye mindre bråk rundt huset vårt, sier SiBs kommunikasjonsleder Marita Monsen. SiB setter ikke inn spesielle tiltak knyttet til stengningen av parken.

- Vi stoler på at politiet vil gjøre sin del av jobben. Jeg tror det vil bli enda bedre på Nygårdshøyden etter stengningen, sier Monsen.

Spent nabo

Svein Ove Bjørnestad er beboer i Villaveien og styreleder i Nygårdsparkens venner. Han ser med spenning på dagen som nærmer seg.

- Men jeg er redd for at miljøet skal etablere seg i nedre del av parken og ved universitetets plasser og bygninger, sier han. Politiet har forsikret at det ikke vil skje. Likevel er Bjørnestad usikker.

- Jeg håper politiet setter inn nok ressurser for å få disse menneskene bort fra parken. Hvis det tillates etablering i nedre del, kommer det til å bli ramaskrik, slår han fast.