Hvem skal slå seg sammen med hvem?

Det er spørsmålet som rir alle landets kommunestyrer i disse dager. Vest for Bergen har mange tatt det for gitt at kommunalminister Jan Tore Sanners kommunereform vil ende med at Øygarden, Fjell og Sund slår seg sammen. Nå roper Frp varsko.

— Det er ikke gitt av Sund går til Fjell. Bergen er mer fristende, sier Svein Otto Jacobsen, gruppeleder for Sund Frp.

Ønsker gigantkommune

Han har allerede tegnet sin ønskekommune på BTs #kommunebygger. Den består av - hold deg fast: Bergen, Sund, Austevoll, Os, Askøy, Øygarden og Fjell. Kommunen vil ha hele 358.000 innbyggere og tydeliggjøre Bergens posisjon som Norges nest største by.

— Vi ligger nærmere sentrum av Bergen enn Straume, sier Svein Otto Jacobsen, som ikke bare snakker på egne vegne. Lokallaget har gjort vedtak på at de ønsker å bli en del av Bergen.- Jeg har ikke noen god følelse på en sammenslåing med Fjell. De har en form for arroganse siden de er mye større enn oss. Det er flere her ute som tenker at vi har mer lyst til Bergen enn Fjell.

— Men blir det ikke helt feil for en stril å bli bergenser?

— Vi føler det ikke slik. Bergen er dynamoen i denne regionen. Vi har ett felles arbeidsmarked. Bergen trenger også byggeland, og det kan vi tilby. Vi tror også det er større sjansen til å få på plass et samband lenger sør hvis vi slår oss sammen med dem, sier Jacobsen.

Delte meninger i Sund

Fremskrittspartiet er det eneste partiet i Sund som har vedtak på at de skal gå inn i Bergen. Jacobsen tror derimot at de ikke er alene.

— Det er delte meninger her ute. Noen vil være alene, noen vil til Fjell, mens andre ønsker å slå seg sammen med Bergen. Når vi har stått på stand har vi opplevd god stemning for vårt synspunkt.

Han tror at Sund kan oppnå mer på samferdsel sammen med Bergen. Jacobsen mener blant annet veien fra Fjell til Sund er blitt systematisk nedprioritert av naboen. Han peker på at motorveien fra Straume til Austefjorden er blitt tatt ut av planene i forbindelse med bygging av nytt Sotrasamband.

— Synspunktet vårt faller ikke på steingrunn hos de andre partiene heller. Vi kommer til å gå til valgt på denne saken, sier Jacobsen.