Sønnen ble vitne til ulykken

Han ivaretas nå av kriseteamet i Eidfjord, etter at en russisk kvinne (54) omkom i Vøringsfossen. Ordføreren vil fremskynde sikringen av fossen.

SØKTE: Luftambulansen søkte søndag ettermiddag etter kvinnen som falt ned i Vøringsfossen og omkom. Flere turister skal ha blitt vitne til at kvinnen ble ført flere hundre meter nedover elven Bjoreio før hun falt utfor Vøringsfossen. ARKIVFOTO: MONICA HAUGSTAD
  • Gerhard Flaaten
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

— Dette skjedde ikke på noen av de faste utkikkspunktene. Det er mange stier som krysser i området. Hun har falt uti elven og blitt tatt av strømmen, sier lensmann i Hardanger Terje Kvalvik.

Like etter klokken 15 søndag fant forbigående turister den 54 år gamle kvinnen liggende i juvet, i bunnen av fossen.

Da var det over en time siden AMK fikk melding om at kvinnen hadde falt uti elven Bjoreio.

Politiet har fått forklaringen til den 26 år gamle sønnen til den avdøde kvinnen, som ble vitne til at hun gled på noen steiner ved elvebredden nedenfor gamlebrua.

Ivaretas av kriseteam

Den avdøde kvinnen og sønnen skal ha gått alene langs elven da ulykken skjedde.

Hun ble erklært død på stedet, og fraktet til Gades institutt for obduksjon og sikker identifisering.

— Deretter vil vi ordne med transport til hjemlandet.

Sønnen blir nå ivaretatt av kriseteamet i Eidfjord opplyser lensmannen.

- Har det tøft

Kommunelege TorbjørnBjotveit, som leder kriseteamet, sier han har hatt flere samtaler med den avdøde kvinnens sønn etter ulykken.

Les også

Russisk kvinne funnet død i Vøringsfossen

— Det er selvsagt veldig tøft for ham. Vi stiller med de ressurser vi har tilgjengelige, sier Bjotveit.Kvinnen ble erklært død på stedet etter fallet. Søndag sa politiet at kvinnen ville fraktes til Gades institutt for obduksjon.

— Sønnen har tilbud om å være nær Eidfjord mens han venter på tilbakemeldinger fra politiet om hva som skjer videre, sier Bjotveit.

Tre dødsulykker på fem år

Ingen ting tyder på at dødsulykken søndag dreier seg om noe annet enn en tragisk fallulykke, sier politiet.

I 2011 døde en 61 år gammel kvinne da hun falt 100 meter utfor den samme fossen. Ulykken skjedde da mannen hennes skulle ta bilde av henne med juvet og fossen i bakgrunnen.

Også i 2009 skjedde en lignende dødsulykke. Da omkom en russisk bussjåfør etter å ha falt i fossen, som kun delvis er sikret med gjerder.

Sikringsarbeid i gang

Det var kommuneoverlege Unni Solem som hadde vakt da ulykken skjedde søndag. Hun satte selv kursen mot stedet, men ble omdirigert til et annet oppdrag etter at AMK hadde kontroll på situasjonen.

— Det fungerte som det skulle med utrykningsetatene, men når man faller ut i Vøringsfossen overlever man ikke det. Derfor må man hindre at folk faller uti, sier hun.

Ordfører Anved Johan Tveit i Eidfjord sier han håper det videre sikringsarbeidet av fosse kan starte allerede til høsten.

— Vi håper i alle fall å komme i gang når snøen går til neste år, slik at vi har punkter som er godt sikret sesongen etter.

- Ikke godt nok

I slutten av mars i år sa kommunsetyret i Eidfjord ja til omfattende utbygging av Vøringsfossen.

— Det skulle egentlig starte i 2015. Finansieringen er på plass, men det vil ta tid, og det er fortsatt ikke snakk om fullføring før rundt 2020. Noen punkter er allerede sikret, men vi innser jo at det ikke er nok.

Han understreker at norsk natur aldri kan sikres hundre prosent.

— Dette er veldig trist. Vi føler med dem som er rammet og familiene deres og håper de tiltak vi setter i gang nå skal hindre at dette skjer igjen.

Vet du noe om saken? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Ja til bro over Vøringsfossen

  2. Herfra falt kvinnen utfor stupet

BT anbefaler

– Jeg våknet av at det banket på. Det var en fyr som sa han skulle bo her.

En mann i 30-årene skal ha mottatt flere titalls tusen kroner i depositum og forskuddsleie fra minst fire ulike leietakere av en leilighet i Bergen sentrum.

LES SAKEN