Klar advarsel til gutterommene

De jakter anerkjennelse i hackermiljø, men kan ende opp med politibesøk, fengsel og millionsøksmål. - Vi setter inn store ressurser på å ta dem, sier politiet.

Publisert Publisert

JAKTER KJELTRINGER: Frode Karlsen (i politiuniform) er leder for økoavsnittet ved Hordaland politidistrikt. Her sammen med spesialetterforsker Morten Holmen. Foto: JAN M. LILLEBØ (ARKIV)

Leder Frode Karlsen ved økoavsnittet ved Hordaland politidistrikt advarer gutter som sitter på gutterommene og ikke tenker over konsekvensene av sine handlinger.

— De kan være i stand til å gjennomføre denne typen angrep. Det som er bekymringsverdig, er at de ofte tenker mest på å få anseelse i et hackermiljø eller på et diskusjonsforum på internett, sier Karlsen.

Les også

Gutt (17) fra Bergen tatt for dataangrepet

— De tenker ikke på de samfunnsøkonomiske konsekvensene. I verste fall kan et angrep være livstruende, sier han.

- Ikke behagelig med politibesøk

Også på det personlige plan, tror han unge datakriminelle ikke alltid ser følgene av det de gjør.

— Det er ikke så behagelig når man får besøk av politiet som vekker mor og far og ransaker hele huset for å sikre spor, for deretter å pågripe det som egentlig er et barn. Vi gjør det så skånsomt som vi kan, men det er likevel en stor belastning for mange, sier Karlsen.

Les også

- 17-åringen slipper trolig fengselsstraff

Les også

Superhacker: - Fjollete angrep

Datakriminalitet kan karakteriseres som grovt skadeverk, som straffes med fengsel i inntil seks år.Førsteamanuensis Inger Marie Sunde ved Politihøgskolen tror likevel gutten slipper fengsel.

— Det er nærliggende å tenke seg samfunnsstraff. Jeg kjenner ikke til slike saker hvor det er gitt ubetinget fengsel mot en så ung person, sier Sunde til BT.

Ofte risikerer man søksmål fra dem man har rammet.DNB har allerede varslet at de kan komme til å kreve millioner av 17-åringen fra Åsane.

- Kan ligge der med åpen buk

Angrepet denne uken var et såkalt tjenestenektangrep. Da settes nettsider ut av spill, noe som kan få store konsekvenser bedriftene og kunder som ikke får tilgang til tjenester.

Et dataangrep som tar ut viktig infrastruktur som data- og telenett, kan gjøre stor skade.

— Det kan være fare for liv dersom brukerne av telenettet ikke får tak i politi, ambulanse eller brannvesenet.

I dag gjennomføres det operasjoner hvor kirurger veileder andre kirurger gjennom data- og videooverførsel.

— Ved et angrep kan det da ligge en pasient der med åpen buk, sier Karlsen.

Jobber over landegrensene

Avsnittslederen forteller at det var summen av teknisk og taktisk etterforskning som førte politiet på sporet av 17-åringen etter tirsdagens angrep.

Ettersom datakriminalitet normalt foregår ved hjelp av maskiner på tvers av landegrenser, jobber også Kripos gjennom Europol og Interpol i slike saker.

— Politiets mulighet til å gå etter deg stiger i takt med den digitale utviklingen. Man klarer ikke å ta alle, men de som gjør stor skade eller potensielt stor skade, vil vi sette store ressurser på å ta, sier han.

Publisert