Da FotoKnudsen i fjor gikk konkurs, åpnet det seg opp ledige lokaler i selskapets tidligere filial i kjøpesenteret Galleriet i Bergen sentrum. Etter hvert ble det kjent at Tele2 hadde inngått en avtale med Holberghuset, eier av Galleriet, om leie av de gamle lokalene til FotoKnudsen.

Konkursboet etter FotoKnudsen har nå saksøkt Holberghuset, og krever fire millioner kroner i erstatning.

Årsaken til det er at bostyrer Arne Laastad mener det er konkursboet som har rettighetene til lokalet i Galleriet, gjennom den opprinnelige leieavtalen mellom FotoKnudsen og Holberghuset. Saken skal opp i Bergen tingrett om en drøy uke.

— Holberghuset gikk bak bostyrers rygg og inn i forhandlinger med nye interessenter om lokalene uten at konkursboet ble informert, sier advokat Erik Myhr Nilsen, som representerer konkursboet.

FotoKnudsens leieavtale med Holberghuset var svært lukrativ, ettersom fotoselskapet var blant deleierne i Holberghuset. Tele2 betaler nå rundt 800.000 kroner i året i leieavgift for lokalene, omtrent det dobbelt av hva FotoKnudsen gjorde tidligere.

Avviser erstatningskrav

Styreformann Knut Galtung Døsvig i Holberghuset avviser å ha gått bak ryggen på konkursboet.

— Vi tilbakeviser ethvert erstatningsansvar og mener vi har behandlet saken korrekt, sier han, og legger til at han i påvente av rettssaken ikke ønsker å kommentere forholdene ytterligere.

Advokat Myhr Nilsen sier konkursboet ønsket å selge leiekontrakten selv. Han har beregnet verdien på kontrakten til å være mellom tre og syv millioner kroner.

— Vi mener konkursboets tall er for høyt. Det er ingen som vil kjøpe en leiekontrakt på slikt vis. Da forskuddsbetaler en husleie for femten år. Det er som å spørre om noen vil kjøpe abonnement på BT for de neste femten årene, og betale alt med en gang, sier Holberghusets advokat, Bernt Jacob Pettersen.

Holberghuset mener blant annet at konkursboet opptrådte passivt, og at det etter dekningsloven oppfyller vilkårene for at lokalene ble tilbakelevert Holberghuset.

De viser også til at lokalene var tømt, at FotoKnudsen selv leverte alle nøklene tilbake til Holberghuset og hevder bostyrer var informert om at lokalene ble tilbakelevert.

- Ikke passive

— Det er ikke snakk om at konkursboet opptrådte passivt. De hadde ikke noe å være aktiv i forhold til. De måtte bruke tid på å få orden over flere forhold, blant annet eierandelene i Holberghuset. Boet visste ikke at Holberghuset gikk i dialog med andre for å leie ut lokalene, sier Myhr Nilsen, og presiserer at det ikke var bostyrer som leverte nøklene, men FotoKnudsen selv.

Bostyrer Arne Laastad sier han ikke ønsker å kommentere saken før rettssaken.

Konkursboet hadde i februar i år fortsatt utestående krav på 65,5 millioner kroner. Boet har for øyeblikket 1,4 millioner kroner på konto, og aksjer verdt rundt tre millioner kroner i Holberghuset. Det fremgår av siste boinnberetning at boet vil avsluttes etter aksjene er solgt og rettssaken mot Holberghuset avsluttes. Det betyr at over 50 millioner i krav fra kreditorer ikke vil bli utbetalt.