Denne er for fuktig

Å fyre med denne vedkubben, kjøpt på Byggmakker Drotningsvik denne uken, gir deg lite varme. Den er altfor fuktig.

Fyrer du med ved, bør den knitre friskt i ovnen. Da er den tørr og du får mest varme. Våt ved derimot, oppfører seg annerledes.

— Våt ved er tung å få fyr på og brenner dårlig. Energien som utvikles brukes til tørking av den våte veden i stedet for å avgi varme, sier redaktør Rune Østgård i Norsk Ved. I tillegg vil våt ved både gasse og ose, og lage mer røyk.

Passerer fuktighetsinnholdet 20 prosent regnes veden som våt, ifølge SINTEF og Norsk Ved.

  • Mange sier at våt ved er så drøy, og at den ikke brenner opp så fort. Dette er bare tull. Tørr ved brenner raskere, men gir mer varme, sier Østgård.

Utsolgt

BT har testet noe av den veden som selges i Bergens-området.

Vi kjøpte en sekk bjørkeved på seks forskjellige steder. Både Coop Bygg Sartor og Coop Bygg Lagunen var utsolgt, og er derfor ikke med i testen.

Deretter skaffet vi til veie en fuktmåler for å få målt fuktigheten i veden.

  • Dessuten bør du se etter spor av sopp, råte og mugg på veden. Dette kan være tegn på at den ikke er ordentlig tørket, sier Edvard Karlsvik, som er forsker i SINTEF.

Vi plukket ut en noenlunde lik kubbe fra hver sekk, målte fuktigheten ytterst, så sagde vi den i to og målte fuktigheten innerst. Til slutt målte vi fuktigheten i neveren.

Fem av stedene hadde solgt oss ved som hadde under 20 prosent fuktighet og var dermed innenfor grensen for tørr ved.

Artikkelen fortsetter under tabellen.

*56 kr for 40 L **300 kroner for 5 sekker

Testmetode: Vi handlet inn en sekk med bjørkeved fra alle stedene. Så valgte vi ut en noenlunde jevnstor kubbe fra hver sekk. Først målte vi fuktigheten i veden ytterst, deretter ble kubben sagd i to og fuktigheten målt innerst. Til slutt ble fuktigheten i neveren målt. Vi har brukt to måleapparater. Ett fra Clas Ohlson til 499 kroner, det andre hadde vi lånt av Carlson Brenselforretning. Tabellen viser snittet fra begge måleapparatene.

— Svikt i rutinene

På vedkubben fra Byggmakker Drotningsvik derimot, blinket det rødt i måleren. Der fant vi et fuktinnhold på 29 prosent innvendig.

— Om dere har målt det fuktighetsinnholdet, så ser jeg ingen grunn til å tvile på det, sier Eivind Rio Standal, sjef for Byggmakker. Han sier at de fikk inn veden mandag og er snart utsolgt. Veden var en del av et større parti til flere butikker.

  • Jeg har ikke fått klager tidligere, sier han.

Kategoriansvarlig Gro Fjeldstad i Byggmakker Norge, synes det som har skjedd er beklagelig.

  • Våre retningslinjer tilsier at veden skal sjekkes grundig ved pakking. Da skal fuktigheten ikke være over 22 prosent. Deretter skal det tas stikkprøver for å forsikre oss om at veden ikke er for fuktig fra leverandør og i butikk. I dette tilfellet må det ha skjedd en menneskelig svikt, sier Fjeldstad.

Hun lover nå å gå gjennom rutinene. Byggmakker Drotningsvik er også bedt om å teste veden de selger.

Rune Østgård i Norsk Ved mener mye ved som selges, rett og slett blir fuktig av måten den oppbevares på.

  • Det hjelper ikke om veden er aldri så tørr når den kommer til butikken, om den ikke blir lagret skikkelig. Ved skal ikke ligge ute og bli fuktig, sier han.