- Å lyve var «kjempeubehagelig»

Bjarne Håkon Hanssen om hemmeligholdelsen rundt avgangen.

Publisert Publisert

  • Halvor Hegtun
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

I flere uker har helseministeren meddelt verden at han fortsetter som statsråd. Torsdag sprakk nyheten om at Bjarne Håkon Hanssen likevel går av — og at han bestemte seg allerede tre dager etter valget.

- Hvorfor løy du så lenge?

— Jeg kunne ha svart slik som dette: «- Fortsetter du? - Ingen kommentar. - Har du lyst til å fortsette? - Ingen kommentar.» Det hadde vært ærlig nok, men det hadde hatt sine konsekvenser. Det ville åpne for alle mulige spekulasjoner. Så jeg handlet bare ut fra et fromt ønske om å gi sjefen min arbeidsro, sier Bjarne Håkon Hanssen til Aftenposten.no.

Les også

Hanssen går av som statsråd

Løy for venner Ubehagelig, sier han, var det også å la venner og medarbeidere i og utenfor departementet leve med villfarelsen om at han skulle fortsette.

— Jeg ble invitert til seminarer og sykehus rundt omkring, og ga beskjed om at de bare måtte sende invitasjoner til meg. Jeg kunne jo ikke si at jeg skulle slutte.

Så sent som i går formiddag snakket statsråden med overlegg usant overfor VG. Han gjorde det klart at han fortsatte som statsråd. Men senere på kvelden ringte avisen for å undersøke et konkret tips om at Hanssen muligens var på vei inn i et nytt kommunikasjonsrådgivningsfirma, i selskap med statssekretærene Jan Erik Larsen og Ketil Lindseth.

— Da ringte jeg til statsministeren og sa at dette går ikke lenger, sier Hanssen.

Og VG fikk historien om statsrådens avgang.

Blir kanskje kommunikasjonsrådgiver

  • Denne historien er kanskje ikke den beste å ta med seg inn i rådgivningsbransjen?

— Det skal jeg nok klare å håndtere på en god måte, sier Hanssen.

Samme dag som helseministeren bestemte seg for å gå av, holdt kommunikasjonsbyrået Burson-Marsteller pressekonferanse for å presentere Carl I. Hagen som sin nye rådgiver.

Men om han ender opp som kommunikasjonsrådgiver, eller noe helt annet i det private næringsliv, vet Hanssen foreløpig ikke.

Han uttaler i dagens VG at han ikke lenger følte seg hundre prosent dedikert som statsråd, og at han hadde tanken om å gå av i bakhodet under hele valgkampen.

Spilte inn fiskeprogram - Jeg gikk i mine egne tanker tirsdag, onsdag og torsdagen etter. Jeg var blant annet i Ål i Hallingdal med et TV-selskap for å lage fiskeprogram. Så var jeg hjemme i statsministerboligen torsdag kveld, og fortalte Jens hva jeg hadde bestemt meg for, sier Hanssen.

Årsaken til at han ville vente med å gå ut med beslutningen, var hensynet til Jens Stoltenberg.

— Jeg ønsket å gi statsministeren arbeidsro i arbeidet med ny statsrådskabal. Etter hvert ble det slitsomt å holde på den hvite løgnen, sier Hanssen.

Statsminister Jens Stoltenberg sier han ble overrasket over snuoperasjonen til Hanssen, men bekrefter at han har kjent til at Hanssen ville slutte som politiker.

Hva synes du om Bjarne Håkon Hanssens løgn? Si din mening her.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Kommunevalg 2015