Politiet: To ansatte var med 37-åringen som forsvant på tur

Nå starter Fylkesmannen tilsynssak mot selskapet som hadde ansvar for mannen.

Publisert Publisert

ANTATT OMKOMMET: Søket etter en 37-årig, hjelpetrengende mann har til nå ikke gitt resultater. Han forsvant fra et turfølge på Haukåsen i Sogndal mandag for halvannen uke siden. ARKIVFOTO: CHRISTIAN BLOM

  • Ørjan Torheim
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Mandag 9. mai forsvant en 37-åring i Sogndal. Han ble borte fra turfølget sitt etter en tur på Haukåsen i Sogndal.

37-åringen var med i en gruppe fra en institusjon som driver med bo— og omsorgstiltak for brukere med spesielle hjelpebehov, har politiet tidligere opplyst.

Dagen etter forsvinningen var 100 personer, inkludert et stort antall frivillige, med på søket etter den savnede 37-åringen.

Politiet har beskrevet mannen som «ute av stand til å ta vare på seg selv». 37-åringen var kun iført shorts og sko, opplyste operasjonsleder Trond Hatlenes til BT den 10. mai.

- Må føle seg sikre

Torsdag melder Fylkesmannen i Sogn og Fjordane at de starter tilsynssak mot selskapet som hadde ansvar for å gi helse- og omsorgstjenester til mannen, Melås Helse AS.

«Tilsynet vil klarleggje om tenestene mannen mottok var forsvarlege etter helselovgivinga», heter det i en melding på fylkesmannens hjemmeside.

Det åpnes også tilsyn mot Årdal kommune, som er 37-åringens hjemkommune. Poenget med det tilsynet, skriver Fylkesmannen i Sogn og Fjordane, er å undersøke om Årdal kommune har bestilt og fulgt opp helse- og sosialtjenester på en forsvarlig måte.

Per Stensland, fylkeslege i Sogn og Fjordane, sier de starter tilsyn på eget initiativ. Det er hans avdeling som står for tilsynsvirksomheten.

Les også:

Les også

- Nå søker vi etter en antatt omkommet person

— Vi vurderer denne saken å være slik at det har stor offentlig interesse å få avklart omstendighetene, sier Stensland.

- MÅ FØLE SEG SIKRE: - Når samfunnet tar på seg et ansvar for å gi helse- og sosialtjenester til mennesker som ikke kan klare seg selv, så må familie og foresatte føle seg sikre på at de blir ivaretatt på beste måte, sier Stensland. ARKIVFOTO: FYLKESMANNEN I SOGN OG FJORDANE

Han fremhever at mannen var ute av stand til å ta vare på seg selv og at han så kommer bort fra et turfølge.— Når samfunnet tar på seg et ansvar for å gi helse- og sosialtjenester til mennesker som ikke kan klare seg selv, så må familie og foresatte føle seg sikre på at de blir ivaretatt på beste måte, sier Stensland.

- Kan ikke foregripe

Stensland understreker at de ikke reiser kritikk i utgangspunktet.

— Nå vil vi skaffe informasjon om hendelsesforløpet og om rutinene som denne institusjonen har for slike hendelser. Så vil vi naturligvis vurdere den informasjonen opp mot det regelverket som foreligger for slik aktivitet, sier fylkeslegen til BT.

Han vil ikke gå inn i detaljer om hva de allerede vet om hendelsen.

— Det er altfor tidlig å skissere hva som kan bli utfallet av denne saken. Jeg kan ikke foregripe verken resultatet eller eventuelle reaksjoner mot impliserte.

Lensmann: – To ansatte var med

Onsdag bekreftet regionlensmann Arne Johannessen i Sogn overfor BT at «to ansatte var med ham som ble borte».

GODT NOK?: - Om 37-åringen ble godt nok ivaretatt, det er et naturlig spørsmål som blir stilt. Og det er noe vi også ser på, sier regionlensmann Arne Johannessen i Sogn. Onsdag sa han til BT at det ikke er konkrete planer for nye søk etter den savnede 37-åringen, som forsvant mandag 9. mai. ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL

Johannessen kunne ikke si hvor mange som totalt var med i samme turgruppe som 37-åringen.— Omstendighetene rundt det får vi komme tilbake til, sier Johannessen.

— Stiller dere i etterforskningen spørsmål ved om 37-åringen ble godt nok ivaretatt?

— Det er et naturlig spørsmål som blir stilt, og det er noe vi også ser på.

Onsdag kjente ikke Johannessen til noen tilsynssak. Han sa at ansatte som var sammen med 37-åringen har blitt avhørt – med status som vitner. Det er også planlagt flere avhør, fortalte han.

— Ansatte som var med ham hadde ansvar i en jobbsituasjon, sier Johannessen.

Ikke planer for nye søk

Omfattende søk etter 37-åringen har ikke gitt resultater. Lørdag søkte spesialiserte letemannskaper etter mannen i Klarelvi, uten å gjøre noen som helst funn.

Les også:

Les også

Ti hunder satt inn i søket etter savnet 37-åring

Heller ikke tidligere grov— eller finsøk har ført til funn av interesse for forsvinningssaken.

Regionlensmann Johannessen sier politiet denne uken skal diskutere den videre innsatsen, men per onsdag var det ikke planlagt nye søk.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Død person funnet i Florø

  2. Ti hunder settes inn i søket etter savnet 37-åring i dag

  3. 100 personer leter etter savnet 37-åring i Sogndal