Snipp snapp snute, du er ute

Er du ikke god nok fotballspiller før du er 13, blir du kastet ut av Brann. Det er altfor tidlig, mener foreldre og forskere.

Publisert Publisert

Utvelgelsen er minst like ekstrem i andre idretter, sier Ålesund-trener Kjetil Rekdal.

– Selv om det var mye alvor og kjefting den siste tiden i Brann, er det synd at de ødelegger et lag som har holdt sammen siden 1.klasse, forteller en 13-åring som i vinter var gjennom en vanskelig utsilingsprosess. Den endte med at han og mange andre ikke lenger fikk spille i klubben i sitt hjerte.

All idrett blir mer alvorlig idet barna blir tenåring, og alvoret flyttes stadig lengre nedover i alderstrinnene. I fotball – Norges største barneidrett – merkes alvoret især i overgangen fra fra sjuer— til elleverfotball det året spillerne fyller 13.

Stort frafall Syv av ti gutter mellom åtte og ti år spiller fotball. Når de blir 15 er bare drøyt tre av ti igjen på banen.

Hva er det da som skjer underveis?

– Slik det er nå, har mange barn aldri har drevet med noe annet enn fotball. Når det blir mye fokus på prestasjoner, faller mange fra, og har heller ikke noe annet å gå til. Fotballen gjør seg selv en bjørnetjeneste når den blir så alvorlig så tidlig, sier 1.-amanuensis i idrettsfag ved Høgskolen i Bergen, Jan Emil Ellingsen.

Følsom alder For gutter i Brann kom alvoret brått og brutalt da de i et brev fra klubben fikk beskjed om at de ikke kunne regne med å få fortsette i klubben etter fylte 12 år.

– 12 år er altfor tidlig for å se hvem som virkelig blir flinke spillere. Jeg synes det er svært uheldig at barn på vei inn i den mest følsomme alderen skal utsettes for dette, sier Hilde Birkeland.

Hun er mor til to gutter i Brann og en en i Nymark og synes det er stor forskjell på hvordan de to klubbene takler spillerne.

– Det hadde vært ærligere om Brann gikk ut og sa at de ikke satser på barn under 12 år, slik at disse kunne knytte seg til andre klubber, sier en annen «Brann-mor», Siren Haugland.

Ikke alle foreldre er kritiske til Branns håndtering, de mener utsiling er vanlig i denne alderen og at frafallet uansett er stort.

– Gi bedre trening! Ålesund-trener Kjetil Rekdal mener at man godt kan satse mer på barnespillerne.

– Foreldre og barn jobber dugnad for å betale trener til et A-lag i 3.divisjon som aldri kan bli særlig bedre. Det er totalt bak mål! Breddeklubbene burde heller satset på å utvikle barne- og ungdomsspillere, sier Rekdal, som har forståelse for at toppklubben Brann må velge ut hvem de kan ha med videre.

Huseklepps tøffe år Brann-spiller Erik Huseklepp er 187 centimeter høy, men var bare 160 da han gikk ut av ungdomsskolen. Han mener det var en viktig årsak til at han ikke kom med på junior A-laget til Fyllingen.

– Jeg tror kretslag og klubber mister mange talent fordi de plukker ut for tidlig. De tar de som er gode der og da, og det er gjerne de største, sier Brann-stjernen.

Idrettsforsker Stig Arve Sæther ved NTNU i Trondheim bekrefter dette:

– Desto tidligere man plukker ut spillerne, jo større fare er det for at man finner fysisk modning, og ikke nødvendigvis talent. Denne effekten blir kalt «the relative age effect», sier Sæther.

Si din mening og les mer i BTMagasinet

Publisert

Les mer om dette temaet

EN LEK: Brann 2002 har akkurat scoret mot Nordnes og alt er fortsatt en lek. Men om fem år er nok de færreste fortsatt med i Brann. Foto: Jan M. Lillebø

PROFF-AMBISJONER: Guttene i Fyllingenakademiet drømmer om å bli proffspillere, akkurat som Erik Huseklepp. Her Tobias Isdal på en av ukens drøyt åtte treninger. Foto: Jan M. Lillebø

FRA TØFF TIL TØFT: Erik Huseklepp (her 12 år) hadde han et par tøffe som ungdomsspiller. Til de som nå blir skviset ut av Brann sier han: – Ikke ta det så tungt, finn heller en annen klubb.