Uro i KrF etter valgnederlaget

Uroen i Kristelig Folkeparti, etter tidenes dårligste valgresultat, fører både til støtteerklæringer til partileder Dagfinn Høybråten og til ønske om at han må vurdere sin stilling.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Nestleder Inger Lise Hansen utløste den offentlige delen av debatten om veien videre etter valget da hun i forrige uke sa at KrF er blitt et for smalt parti. Etter hennes mening er veien til fremgang å gjenskape den «rause og folkelige profilen fra 1990-tallet».

Knut Arild Hareide, som er sett på som en aktuell etterfølger til Dagfinn Høybråten som partileder, har også pådratt seg manges vrede med sin kritikk av debatten på landsmøtet om den nye ekteskapsloven.

Avviser kritikk

Overfor NTB avviser Hareide kritikken og sier at tidspunktet ikke er inne for å diskutere personer. Han har full tillit til dagens partiledelse.

– Jeg er stolt av å være med i et romslig parti som kjemper for de kristne verdiene. Grunnen til at jeg får kritikk, er at jeg har vært opptatt av en ideologisk debatt. Å si at jeg ikke har vært opptatt av å fronte de kristne verdiene er feil, slår han fast.

Hareides uttalelser til NTB er svar på kraftig kritikk mot Hansen og ham selv som KrF-politikere fra Rogaland kommer med i tirsdagens Vårt Land.

– De har ikke lenger vår tillit, slår gruppeleder i Time kommune Margit Hunemo fast overfor avisen.

Om Knut Arild Hareide heter det: «Han er ikke lenger vår kronprins», mens Inger Lise Hansen beskyldes for å ha opptrådt illojalt.

– Når hun i tillegg ber oss som ikke ønsker et bredt KrF, om å forlate partiet, da blir jeg opprørt, sier Hunemo.

Varaordfører Torbjørn Hovland i Klepp kommune sier at han regner med at Inger Lise Hansen kommer til å få en motkandidat på landsmøtet i 2011.

De uttrykker tillit til Høybråten.– Vi vet han er opptatt av de kristne sakene. Den samme tilliten har vi ikke til Hansen og Hareide, sier gruppeleder for partiet i Gjesdal kommune Magnar Herredsvele.

– Et parti for alle

Hareide sier at han er mest opptatt av at KrF skal være et politisk parti som tar standpunkt i politiske spørsmål, og at trossamfunnene må ta seg av de teologiske spørsmålene.

– Det vil være helt feil å melde seg ut. Alle som ønsker å støtte KrF må være med. KrF er et godt redskap som må brukes av alle, ikke bare av deler av partiet, sier han.

– Bør vurdere sin stilling

– Ordføreren i Vikna kommune i Nord-Trøndelag, Karin Søraunet, mener ifølge Vårt Land at Dagfinn Høybråten bør vurdere å trekke seg.

Enhver leder må vurdere sin innsats ved noen korsveier. Det ble veldig mye oppstyr rundt Valgerd Svarstad Haugland i 2003. Resultatet den gang var bedre enn i dag, sier hun.

Hun mener problemet for KrF er at budskapet snevres inn mot spesielle grupper og at KrF oppfattes som litt for smalt og litt for kristelig.

Hvorfor er KrF i trøbbel? Si din mening her.

Publisert: