Disse ungdommene har forsket på marin forsøpling

Mats, Lise og Thomas har sammen med de andre elevene på Fjell ungdomsskole forsket på mikroplast det siste halvåret. Torsdag presenterte de funnene sine foran 6000 elever i Grieghallen.

Publisert Publisert

UNGE FORSKERE: Mats Bogstad (15), Lise Axelsen (13) og Thomas Leonhard Dale Angeltveit (13) har forsket på marin forsøpling. De har blant annet vært på camp i Gulen med stiftelsen Dale Oen Experience. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Torsdag arrangerte stiftelsen Dale Oen Experience Europas største forskningskonferanse for barn og unge. Her fortalte forskere, idrettshelter og polfarere om sine erfaringer rundt miljø, mikroplast og målsettinger.

Se video fra konferansen lengre nede i artikkelen!

Siden i høst har Dale Oen Experience, ledet av Robin Dale Oen, samarbeidet med Fjell ungdomsskole om et forskningsprosjekt om mikroplast i havet.

Les også

- «Plasthvalen» åpnet øynene på folk

Overrasket over mengdene

– Vi ble overrasket over at vi fant så mye plast og annet søppel i havet, sier Lise Axelsen (13).

Hun er en av de 60 elevene som har deltatt i prosjektet. Sammen med Mats Bogstad (15) og Thomas Leonhard Dale Angeltveit (13) fortalte Lise de 6000 oppmøtte elevene om resultatene de hadde funnet.

– Resultatene var gode for forskningsprosjektet, men dårlige for dyrene, sier Mats.

– Nettopp derfor er konferansen så viktig. Den kan hjelpe til med å åpne øynene til folk, legger Thomas til.

Les også

«Du kan bli plastposeforbudets mor, Erna»

Håper på å engasjere

Marthe Haave er forsker ved Uni Research og en av foredragsholderne i Grieghallen torsdag. Hun forsker blant annet på miljøgifter og mikroplast, og synes det er kjempeviktig at barn og unge blir gjort oppmerksomme på plastforurensning.

– Jeg tror mange av dem som er her i dag vil innse omfanget av all plasten vi omgir oss med. Jeg er mest opptatt av å så noen tanker hos dem, sier Haave.

Hun håper konferansen kan bidra til at noen av ungdommene engasjerer seg.

– Kanskje noen av dem i ettertid vil kontakte matvareprodusenter og oppfordre dem til å bruke mindre plast, sier Haave.

ENGASJERTE PUBLIKUM: Forsker Marte Haave forklarte ungdommene i Grieghallen hvor all plasten i havet kommer fra. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Les også

Fuglene spiser og bygger reir av plast

Vil inspirere flere til å ta realfag

Olav Tufte, Samuel Massie og flere internasjonale forskere var også blant foredragsholderne på forskningskonferansen YouExplore.

Målet med konferansen er å inspirere flere unge til å ta realfag, fullføre skolegangen og vekke forskerspiren i dem.

Les også

Slår alarm om plastforsøpling i havet

– Vi må inspirere og informere ungdom til å hjelpe oss selv når det gjelder plastproblematikken. Disse problemene må tas på alvor, og det er dagens barn og unge som må løse disse store utfordringene. Derfor er det viktig å bli inspirert, sier Robin Dale Oen.

De tre unge forskerne fra Fjell ungdomsskole hadde en klar oppfordring til de fremmøtte ungdommene og folk generelt:

– Det beste man kan bidra med er å begynne å kildesortere og gjenbruke plast. Ikke kjøp en ny plastpose hver gang du er på butikken, sier Thomas.

– Det aller beste hadde vært om designere, forskere og teknikere kunne gått sammen og funnet opp et alternativ til plast, sier Lise.

Publisert