Anmelder anonyme trusler mot byråd i Bergen

Trusselbrevet ble lagt i byrådens postkasse: «...vil foregå helt til du endrer kurs, trekker deg fra politikken eller begår selvmord».

Bergen kommune har bedt politiet starte etterforskning etter at en av byrådene mottok et brev med konkrete trusler. Det informerte byrådsleder Harald Schjelderup og kommunaldirektør Robert Rastad om i ettermiddag.
  • Trond Olav Skrunes
  • Pål Andreas Mæland
  • Hanne Louise Åkernes
Publisert Publisert

icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Slik er deler av innholdet i brevet som byråden i Bergen fant i sin postkasse, etter å ha kommet hjem fra onsdagens bystyremøte. Kommunen mener budskapet i brevet er så alvorlig, at de har anmeldt saken til politiet.

Det informerte byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) og kommunaldirektør Robert Rastad om på en presseorientering på rådhuset torsdag ettermiddag.

– Grov, konkret trussel

– Onsdag kveld mottok en av våre byråder det vi må karakterisere som en grov trussel. I dag gikk vi rett til politiet med trusselen, anmeldte saken og vi har anmodet politiet om å etterforske dette og bringe de som står bak dette til tiltale, sier byrådslederen.

På spørsmål om det er snakk om en drapstrussel, svarer Schjelderup.

– Det er i hvert fall en grov trussel. Og den er konkret.

Kommunen vil ikke informere om hvilken byråd som har mottatt trusselbrevet, eller hvilken sak det handler om. Trusselbrevet skal være knyttet til en konkret politisk sak som den aktuelle byråden har ansvaret for.

BREVET: Det anonyme trusselbrevet var lagt i byrådens postkasse. Kommunen viste i ettermiddag en sterkt sladdet versjon til pressen.

– Mer konkret trussel

Ifølge Rastad er avgjørelsen om å holde navnet til byråden unna offentligheten, tatt etter anbefaling fra politiet. Også det å informere offentligheten, er gjort i samråd med politiet.

– Vi ønsker normalt ikke så mye oppmerksomhet om slike saker. Men det er viktig for oss å vise dem som har skrevet denne trusselen, at dette får konsekvenser, sier han.

Rastad sier at både kommunalt ansatte og politikere fra tid til annen opplever å få trusler, men at denne var annerledes i formen, og at kommunen derfor valgte å reagere så raskt som mulig.

– Hvordan var den annerledes?

– Ofte er slike brev og meldinger mer usammenhengende og tydelig skrevet i affekt. Dette brevet er derimot veldig tydelig og spesifikt. Det er så eksplisitt og tydelig på hvordan man skal gå frem, dersom byråden ikke gjør som brevskriveren vil, forklarer Rastad.

Det media fikk se av brevet, viser også at det er satt opp som et formelt brev, med adresse, overskrift og en «avsender».

– Men brevet er anonymt, understreker Rastad.

Les også

Politiet vurderer strengere sikkerhetstiltak 17. mai

Fikk trusselen hjemme

Byråden mottok brevet på sin privatadresse, i en konvolutt.

– Vedkomende så heldigvis på konvolutten at det var noe spesielt med det, og håndterte det derfor forsiktig, sier Rastad.

Både brev og konvolutt er overlevert til politiet, men media har fått en kopi der alt unntatt den siste setningen er sladdet.

– Det er klart at det er ubehagelig å motta et slikt brev hjemme. Det er jo også en familie involvert her, og byråder er også mennesker med en familier som skal fungere i det daglige, sier Rastad.

– Angrep på demokratiet

Schjelderup sier at måten trusselen er formulert på, gjør det tydelig at avsender ønsker å presse byråden til å endre kurs eller trekke seg fra politikken.

– Dette er et angrep på demokratiet i Bergen. Jeg er opptatt av at det skal være minst mulig avstand mellom politikerne og innbyggerne, og at man skal kunne møtes ansikt til ansikt. Slike trusler gjør det vanskeligere å få til et slikt bysamfunn, sier Schjelderup.

Rastad understreker også at det at trusselen går så direkte på å prøve å påvirke en politisk sak, gjør den enda mer alvorlig juridisk.

– Da er det også et forsøk på utpressing. Det er noe politiet tar meget alvorlig på, sier han.

Schjelderup forteller at byråden det gjelder, ønsker å fortsette sin politiske gjerning så normalt som mulig. Når det gjelder konkrete sikkerhetstiltak, viser han til politet.

Har fått voldsalarm

– Vi tar saken på største alvor. Etter at vi fikk dette brevet, har vi gjennomført en rekke tiltak. Vedkommende dette gjelder har fått voldsalarm og veiledning i sikkerhet fra en svært erfaren politimann. Vi har også iverksatt økt patruljering i området hvor vedkommende bor, sier visepolitimester Olav Valland.

Politiet har tatt med seg både brevet og konvolutten.

– De kommende dagene vil vi gjennomføre kriminaltekniske undersøkelser, sier han.

Han forteller at de som alltid er interessert i tips.

Publisert
  1. Byrådet (Bergen)
  2. Bergen kommune

Les mer om dette temaet

  1. – Et terrorangrep mot Norge er sannsynlig

BT anbefaler

Da de skulle selge, oppdaget de at boligen aldri var godkjent. Nå kan de verken selge eller leie ut.

Da Pål Nilsen (32) og samboer Birgitte Skår (31) skulle flytte inn i ny leilighet i 2019, fikk de beskjed om at den…

LES SAKEN