Slik førte én jentes anmeldelse til at landets største overgrepssak ble rullet opp i Bergen

Da jentens (14) mor hørte hva datteren skulle være utsatt for, varslet hun politiet. Det ble startskuddet for en gigantisk operasjon i hele Politi-Norge.

Publisert Publisert

OPERASJONSROMMET: Politiadvokat Janne R. Heltne og førstebetjent Hilde Reikrås i rommet der gigantetterforskningen av «Dark Room»-komplekset i Vest politidistrikt har vært koordinert. Foto: Ørjan Deisz

Et nakent barn med håndleddene bundet sammen med gaffatape. En mann som med andre menn diskuterer overgrep mot sitt eget barn, fortsatt liggende trygt ufødt i samboerens mage.

Groteske eksempler fra en pågående etterforskning. Og det hele startet i Bergen, med en tenåringsmor og en etterforsker som hovedpersoner.

September i fjor, kriminalvakten på politihuset i Bergen: En 22 år gammel bergensmann blir anmeldt for å ha hatt seksuell omgang med en 14 år gammel jente. Det anmeldte overgrepet skal ha skjedd kort tid i forveien.

Anmeldelsen kommer fra jentens mor. Den noteres ned, og saken blir sendt til etterforskning ved volds- og sedelighetsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

Les også

Politikere, jurist og førskolelærer blant de siktede

Nettverk av pedofile

Der begynner førstebetjent Hilde Reikrås å se på saken. 22-åringen blir pågrepet og satt i varetekt. Politiet ransaker og tar kontroll på datautstyret hans. Beslagene viser ifølge politiet grove overgrep mot barn, både i bilder og filmer. Og at 22-åringen hadde hatt omfattende kontakt med andre. Saken gikk for retten i forrige uke.

– Jeg er ikke kjent med at denne saken har tilknytning til den store saken politiet informerte om søndag. Min klient har for øvrig erkjent straffskyld, sier forsvarer Fredrik Verling.

5500 BRUKERNAVN: Politiet i Vest politidistrikt har gjennom sin «Dark Room»-etterforskning funnet over 5000 brukernavn som de knytter til samtaler og bildedeling i dataprogram. «Samtalene og bildedelingen er relatert til overgrep mot barn og seksuelle fremstillinger av barn. Flesteparten av brukernavnene er norske brukere», sto som følgetekst da politiet presenterte denne illustrasjonen søndag. Foto: Politiet

Førstebetjenten ser snart konturene av et omfattende sakskompleks om barneovergrep: Nettverk av mannlige pedofile, som i all hovedsak dyrker sine perverse interesser på det såkalte mørke nettet. Der laster de ned og deler overgrepsbilder og videoer, diskuterer og avtaler overgrep mot barn.

– Det er snakk om overgrep mot barn i alle aldre, også spedbarn, sier Reikrås.

Før jul informerer hun ledelsen om funnene sine, samtidig som hun skisserer hvordan politiet bør gå videre. Bare noen uker senere er 25 politifolk satt av til å jobbe med saken, som gis kodenavnet Operasjon «Dark Room».

En etterforskningsgruppe settes ned og arbeider fra et rom i syvende etasje i Handelsbanken-bygget ved siden av politistasjonen i Bergen sentrum. På døren henges en lapp opp: «Ingen adgang uten tillatelse» med hilsen fra «Dark Room»-gjengen. Et møysommelig arbeid starter med å spore opp menn som misbruker barn.

51 personer identifisert, 20 tatt i Vest

På en pressekonferanse søndag satt Reikrås og uttalte seg som etterforsknings- og prosjektleder for «Dark Room», som altså startet med anmeldelsen fra en 14 år gammel jentes mor.

Påtaleleder Gunnar Fløystad kaller «Dark Room» landets største sak om seksuelle overgrep, og presiserer at den på langt nær er avsluttet ennå. Fløystad sier også at det ikke dreier seg om ett samlet anslag mot et miljø i én sak, men om et kompleks av nettverk og overgrepssaker.

Her er noen av resultatene som ble lagt frem på politiets pressekonferanse om «Dark Room»:

  • Til sammen er 51 personer i Norge identifisert som følge av etterforskningen, som omhandler seksuelle overgrep der kontakten skjer på det såkalte mørke nettet.
  • Databeslaget utgjør 150 Terabyte (TB). 1 TB er det samme som en million MB.
  • 20 personer er pågrepet i Vest politidistrikt. Av dem er to allerede dømt, mens en sak venter på dom. To saker er henlagt, mens de øvrige 15 fortsatt er under etterforskning.
  • 31 navn er videresendt til andre politidistrikt. I minst ett av disse tilfellene har en gjerningsperson innrømmet å ha begått seksuelle overgrep mot eget barn.
  • Politiet har identifisert 20 fornærmede – altså ofre for seksuelle overgrep – bare i Vest politidistrikt. Kun en av sakene handler om overgrep begått i utlandet, de andre er fra Norge.
  • Politiet gjorde fredag det de omtaler som en viktig arrestasjon i saken, og kan derfor ikke gå ut med mer informasjon nå.

5500 brukernavn

Politiet la søndag frem opplysninger om at etterforskningen bare i Vest politidistrikt har ført dem til 5500 brukernavn på ett dataprogram.

Disse navnene knytter politiet til samtaler og bildedeling relatert til overgrep mot barn og seksuelle overgrep mot barn.

«LANDETS STØRSTE»: - Dette er for tiden landets største seksuelle overgrepssak, sa leder for retts- og påtaleenheten, Gunnar Fløystad, på søndagens møte med media. Til høyre for ham sitter førstebetjent Hilde Reikrås, som ble berømmet for å ha initiert den store etterforskningen. Ytterst til høyre politiadvokat Janne R. Heltne, påtaleansvarlig for saken. Foto: Ørjan Deisz

– Dette er gjerningspersoner som har utstrakt kontakt med hverandre på nettet. Vi ser at det chattes om og beskrives seksuelle overgrep. Etterforskningen har vist at noe av dette er fantasier, men noe av det er reelle overgrep som faktisk er begått, sier politiadvokat Janne R. Heltne, påtaleansvarlig for den store overgrepsetterforskningen.

Hun sier at politiet i flere tilfeller har stanset pågående overgrep.

– Vi har vært i stand til å stanse overgrep, også før de fornærmede har vært i stand til å fortelle noen om det de har vært igjennom.

Les også

Pedofili-saken: Aksjonerte mot politimann og sønnen hans

– Stalker først, så vi vet om adresse

I etterforskningen har politiet gått gjennom enorme mengder chatting mellom menn. Noen eksempler ble presentert på søndagens pressekonferanse, til dels svært groteske.

Eksempelet under er faktisk av de mindre ekstreme; det er snakk om to menn som diskuterer barneovergrep:

«Person 1: ja. og være gammel nok til at vi i hvert fall kan forsøke å skremme henne til ikke å sladre

Person 2: vel, hvis hun er veldig ung så kan hun ikke sladre uansett

Person 1: da må hun være under 2 da. og de finner man ikke alene. jeg foreslår en på 10-11. stalker først, så vi vet adresse, foreldrenes navn og lignende. da kan vi bruke det til å få henne til å holde kjeft. eller hva tror du

Person 2: jepp. men hvis man stalker så er det jo en risk i det også da

Person 1: joda. er jo en risk i alt dette her. men største risken er at de finner dna på ungen..»

– Svært snarrådig

Ellen Eikeseth Mjøs er bistandsadvokat for den 14 år gamle jenten som anmeldte overgrep i september. Hun sier det var jentens mor som gikk til anmeldelse.

– En handlekraftig og svært snarrådig mor meldte fra. Politiet tok saken på alvor og iverksatte en nødvendig og omfattende etterforskning, sier Mjøs i en kommentar til BT.

Mannen, nå 24 år gammel, ble i sommer tiltalt for overgrep mot 14-åringen og flere andre jenter. Denne uken møtte han i en lukket rettssak i Bergen tingrett.

En rekke av de øvrige tiltalepunktene mot ham dreier seg om internettrelaterte overgrep, blant annet chatting om seksuelle overgrep mot barn og oppbevaring av bilder og videoer som dokumenterer seksuelle overgrep mot barn.

Publisert