Monika-dommen blir stående

Mannen som ble dømt for Monika-drapet har trukket anken. Dommen blir dermed stående.

Publisert Publisert

DØMT: Donatas Lukosevicius ble dømt i tingretten. Nå har han trukket anken. Foto: Tor Høvik

Det melder statsadvokat Benedicte Hordnes i en pressemelding.

Dømt til forvaring

Donatas Lukosevicius ble dømt til 18 års forvaring med en minstetid på 10 år. Han ble også dømt til å betale Kristina Sviglinskaja 250.000 kroner i oppreisingserstatning.

Lukosevicius’ forsvarer har tidligere varslet at han kom til å anke på skyldsspørsmålet. Men nå er altså anken trukket.

– Vi ble kjent med en prosess rundt anken fredag, og så fikk vi det skriftlig mandag. Vi går ut med dette i dag fordi lagmannsrettens hevingskjennelse ble klar først etter lunsj i dag, sier Hordnes til BT.

I hevingskjennelsen fra Gulating lagmannsrett fremkommer det at brevet fra forsvarer om at Lukosevicius trekker anken, er datert onsdag 18. januar - altså for seks dager siden.

– Hva fikk dere vite om prosessen rundt det?

– Hvorfor han gjør det må dere nesten ta med forsvarer. Den domfelte skal ha ment over tid at han vil trekke anken, men vi forholder oss til at det nå er klart at han gjør det, sier statsadvokaten.

TRAGEDIE: Monika Sviglinskaja ble funnet død i sitt hjem i Sund i 2011. Her med moren Kristina. Foto: Privat / NTB scanpix

– Fastholder forklaringen

Statsadvokaten anket ikke dommen i tingretten. Dommen blir dermed stående.

– Særlig for morens del er det jo bra at hun slipper å gå gjennom dette en gang til. Det er bra også for alle andre aktører, sier Hordnes.

FORMELT PUNKTUM: På disse to sidene i avgjørelsen fra Gulating lagmannsrett slås det formelt fast at ankesaken etter Monika-drapet er trukket. Foto: Skjermdump

Lukosevicius’ forsvarer, advokat Aasmund Sandland, skriver i en tekstmelding til BT at klienten fastholder sin forklaring i tingretten. Der hevdet han hele tiden at han var uskyldig i å ha drept åtteåringen.

Les også

Staten ga Schaefer oppreisning

– Monikas mor er lettet

På spørsmål om hvorfor Lukosevicius trekker anken når han hevder sin uskyld, svarer Sandland:

«Eneste kommentar er at han fant det korrekt».

Stig Nilsen, bistandsadvokat for Monikas mor Kristina Sviglinskaja, skriver i en pressemelding at hun er svært lettet over at saken har fått sin endelige avslutning og at rettferdighet har kommet inn i saken.

«Hun ønsker å takke for den hjelp, støtte og tålmodighet hun har fått fra de rundt seg. Uten all støtte og hjelp ville hun ikke ha klart dette. Hun tolker dette som at han med dette innrømmer skyld. Hun er svært glad for at hun slipper å gjennomføre en ny rettsrunde med de belastninger som det ville medført», skriver Nilsen i pressemeldingen.

Takker Robin Schaefer

For sin egen del skriver bistandsadvokaten:

«Status nå er at Kristina har blitt endelig hørt og har fått fullt medhold for det hun har forklart hele veien – at det var han som drepte Monika. Saken er nå rettskraftig avgjort og hun har dermed fått fullt medhold for sitt krav mot gjerningsmannen ved at tingrettens dom blir stående. En fem år lang kamp har nå funnet sin avslutning».

Bistandsadvokaten retter også en stor takk til politimannen Robin Schaefer, som varslet om manglende etterforskning i saken, noe som førte til at den ble gjenopptatt av politiet.

Publisert