Legger ned 126 lensmannskontorer

126 av politiets tjenestesteder legges ned, og syv nye opprettes. Norge vil dermed stå igjen med 221 tjenestesteder.

Publisert:

LEGGER NED: Politidirektør Odd Reidar Humlegård legger ned 126 lensmannskontorer og oppretter syv nye. Foto: Terje Pedersen / Scanpix

NTB

Det kommer frem i den endelige kuttlisten i nærpolitireformen.

I den siste runden i Politidirektoratet er det bestemt at fire planlagt nedlagte lensmannskontorer likevel skal videreføres. I tillegg blir syv nye tjenestesteder opprettet.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier de har gjort noen justeringer der det ble litt for langt mellom distriktene eller at for mange fikk for lang reisevei.

Slik rammer kuttene i Vest

Kaare Songstad er politimester i Vest politidistrikt. Han gikk inn for å opprette nytt kontor på Bergen lufthavn Flesland, samt å legge ned 17 kontorer.

Politidirektøren aksepterte Songstads forslag, noe som betyr at disse kontorene legges ned i Vest politidistrikt:

Selje, Balestrand, Gaular, Jølster, Askvoll, Hyllestad, Luster, Aurland, Årdal, Gulen, Solund, Austrheim og Fedje, Ulvik, Vaksdal, Ullensvang og Eidfjord, Jondal og Samnanger.

Punktene i kartet viser lensmannskontorer som legges ned.

Disse kontorene består

Det blir nå 30 tjenestesteder i Vest politidistrikt:

En politistasjon i Florø, fem politistasjoner i Bergen samt lensmannskontor i Vågsøy, Eid, Stryn, Bremanger, Gloppen, Førde, Fjaler, Høyanger, Sogndal, Vik, Lærdal, Masfjorden, Nordhordland, Odda, Kvinnherad, Kvam, Fusa, Os, Austevoll, Tysnes, Voss, Osterøy, Askøy og Sotra og Øygarden.

Her kan du lese Politidirektoratets vedtak (PDF) med begrunnelse.

Les også

– Hvis vi ikke skal rasere politiet helt, må det blir flere kontorer

Syv nye kontorer

I Nordland politidistrikt berges Grane og Hattfjelldal lensmannskontor og Tysfjord lensmannskontor. Dessuten skal lensmannskontorene Smøla i Møre og Romsdal og Drangedal i Sør-Øst politidistrikt videreføres.

Politidirektoratet har også vedtatt å opprette sju nye tjenestesteder: Evenes lensmannskontor (Nordland), Røst lensmannskontor (Nordland), Trondheim lufthavn lensmannskontor (Trøndelag), Bergen lufthavn politistasjon (Vest), Stavanger lufthavn politistasjon (Sør-Vest), Byremo lensmannskontor (Agder) og Magnormoen lensmannskontor (Innlandet).

Tegnet kartet selv

De få påplussingene er den eneste endringen som er gjort. Det blir altså ingen nedlegginger utover det som allerede er foreslått av politimestrene selv.

Politimestrene ble bedt om å selv tegne kart over hvordan de nye politidistriktene skulle se ut. I det første forslaget var så mange tjenestesteder fjernet at antallet havnet under minimumsgrensen som Stortinget hadde satt.

Politimestrene kom tilbake med revidert utkast, hvor det ble foreslått å legge ned 130 lensmannskontor. Forslaget gikk videre til Politidirektoratet, som altså har besluttet å redde fire kontorer fra nedleggelse.

Les også

Halvparten av bergenserne har lavere tillit til politiet

Debatt om reisetid

I vurderingene av hvilke lensmannskontor som skal bestå og hvilke som skal bort, har man sett på blant annet kjøreavstand og utrykningstid, infrastruktur og spesielle forhold i politidistriktet.

Debatten om politireformen har i stor grad handlet om avstander. Humlegård bekrefter at reisevei selvsagt har vært en viktig faktor når de har lagt puslespillet. Men det overordnede målet er å få til en bedre polititjeneste, noe han er overbevist om at innbyggerne vil få .

Publisert: