Siktet 17-åring fengslet i to uker for vold mot syv menn

Onsdag signerte 17-åringen en avtale om ungdsomsstraff etter å ha blitt dømt for vold. Lørdag satt han i politiets arrest, siktet for vold mot fem menn i løpet av tre kvarter i Bergen sentrum.

Publisert Publisert

ANGREPET: Politiet mener en 17 år gammel gutt angrep Vidar Helland på Torgallmenningen natt til lørdag 7. januar. Mandag vil politiet fengsle gutten. Foto: Rune Sævig

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Natt til lørdag fikk politiet fem meldinger om vold i Bergen sentrum fra klokken 00.15 til klokken 01.00. De fornærmede var spredd i alder, fra 20-årene og opp til 50-årene. En 17 år gammel gutt fra Bergen ble tatt og siktet i saken. Mandag ble han varetektsfengslet i to uker.

– Jeg er fornøyd med at retten ser like alvorlig på denne saken som politiet gjør. Det er viktig at slik oppførsel får konsekvenser. Det er nødvendig at det reageres mot uprovosert vold, og jeg er fornøyd med at retten deler oppfatningen om at det er fare for at han begår nye lovbrudd, sier politiadvokat Alexander Gonzalo Sele til BT.

Bergen tingrett mener at fengsling er nødvendig og begrunner dette med at 17-åringen er involvert i en rekke voldshandlinger på et kort tidsrom. Han ser ut til å være svært aktiv og omgås personer med lav terskel for voldsutøvelse. Videre har han ikke jobb og går heller ikke på skole.

Videomateriale viktig

Den siktede 17-åringen er uenig i politiets fremstilling av saken og har i avhør forklart at han var til stede ved flere av voldshendelsene natt til lørdag, men at han ikke var delaktig. Ved noen anledninger deltok han i det han beskriver som rene slagsmål og avviser altså at han uprovosert har begått vold mot fem menn.

– Han nekter for å ha gjort det han er siktet for og vurderer om han vil anke rettens avgjørelse. Det er viktig at politiet nå henter inn det som måtte være av materiale fra overvåkingskamera, slik at det kan bidra til å opplyse saken, sier Jostein Alvheim, forsvarer for gutten.

– En knallhard knyttneve

Vidar Helland (50) ble slått bevisstløs på Torgallmenningen og sendt til Haukeland universitetssykehus med knekt kjeve og kraftig hjernerystelse natt til lørdag. Politiet mener det var 17-åringen som angrep ham.

– Da jeg passerte McDonald’s og Dolly Dimple’s kom en ungdomsgjeng mot meg. Jeg ante en viss aggressiv stemning, og trakk inn mot veggen for å skjære unna, men plutselig fikk jeg en knallhard knyttneve på høyre kinnet og deiste bevisstløs i fortauet. Jeg kom til meg selv da et par atskillig hyggeligere ungdommer løftet meg opp, fikk meg med inn på McDonalds. De hjelpsomme unge ble der til ambulansen og politiet kom, sa han til BT i helgen.

– Fare for nye lovbrudd

17-åringen ble pågrepet klokken 02.20 natt til lørdag. Politiet mener altså at han, sammen med en annen, sto bak angrepene på fem ulike menn flere steder i Bergen sentrum.

Ifølge politiadvokaten er 17-åringen siktet for vold mot ytterligere to andre menn fra i fjor.

– Siktelsen inneholder påstander om både kroppsskade og kroppskrenkelser. Fem tilfeller er fra denne helgen. Han er også siktet for vold mot to menn i 20-årene. Det er saker fra september og desember 2016, sier Sele.

Onsdag 4. januar signerte han på en avtale om ungdomsstraff som skulle løpe til 4. august. Under tre døgn senere var han pågrepet og satt i politiets arrest. Etter rettsmøtet mandag ble gutten kjørt til Bergen fengsel.

«Siktede synes å ha utvist total mangel på respekt og forståelse for både menneskelig helse og integritet, samt den tillit han er vist av rettsvesenet ved idømmelse av ungdomsstraff», skriver retten.

Retten mener hans forklaring om hendelsene natt til lørdag virker tilpasset, og at det er sannsynlig at han er skyldig.

Slo og sparket

Ungdomsstraffen han onsdag signerte på skriver seg fra en dom fra september i fjor. Da ble han dømt for vold mot en gutt om kvelden 9.desember 2015. Den nå 17 år gamle gutten dro med Bybanen på vei sørover og møtte en annen gutt. Den andre gutten gikk av på Hop og 17-åringen fulgte etter.

Han gikk til angrep og slo og sparket ungdommen i hodet og overkroppen, slik at han ble påført ribbeinsbrudd, lungebetennelser, søvnvansker, hodepine og konsentrasjonsvansker. Ifølge retten var det ikke et slagsmål, men en voldshandling der 17-åringen var den aktive part.

Identifisert på overvåkingsvideo

Søndag 3. april i fjor var 17-åringen utenfor McDonalds ved Oasen senter. Da slo og sparket han flere ganger en ukjent person. Politiet identifiserte 17-åringen ut fra en overvåkningsvideo.

10–15 personer var vitne til voldshendelsen.

17-åringen var «den aktive part, han slår og sparker en person flere ganger. Først i fellesskap med en annen person, etter hvert alene. Han slår og sparker personen også når han ligger nede. Personen forsøker å komme seg bort fra tiltalte, tiltalte følger etter han en stund, tydelig opphisset», heter det fra dommen i Bergen tingrett.

Politiadvokat Alexander Gonzalo Sele opplyser at han nå vil se på ungdomsstraffen som 17-åringen skulle få. Den kan bli opphevet, slik at dommen fra i fjor høst muligens blir omgjort til fengsel.

17-åringen kan i første omgang holdes fengslet til 23. januar.

Publisert