Kvinne dømt etter storbrannen på Torget

Kvinnen i 20-årene er dømt til betinget fengsel, men slipper å betale millionerstatning. Straffen er mild, mener politiet.

Publisert Publisert

STORBRANN: Syv personer havnet på sykehus etter storbrannen i mai 2015. Nå er én av beboerne dømt for uaktsomt å ha startet brannen. Foto: Per Lindberg

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

En kvinne i 20-årene er i Bergen tingrett dømt til 45 dagers betinget fengsel for uaktsomt å ha startet storbrannen på Torget 26. mai 2015.

Hun er samtidig frifunnet for et erstatningskrav på 6,8 millioner kroner.

Politiet: – Mild straff

Straffen er mildere enn aktors påstand. Da saken var oppe for retten tidligere denne måneden, mente politiadvokat Vibeke Nistad Dieseth at kvinnen bør sone 30 dager i fengsel, samt ilegges en straff på ytterligere 30 dagers betinget fengsel.

Torsdag ettermiddag svarer ikke Dieseth på telefonhenvendelser. Hun skriver likevel i en tekstmelding til BT at politiet er fornøyd med domfellelsen, men at dommen etter deres syn er «mild hva gjelder straffeutmålingen».

«Har foreløpig ingen ytterligere kommentarer», skriver Dieseth. Hun har ikke svart på BTs oppfølgingsspørsmål om det er aktuelt å anke.

Les også

Sakkyndig vitnet i retten: – Hvis brannvesenet hadde brukt litt lengre tid, ville hun ikke ha sittet her nå

Nektet straffskyld

Da kvinnen vitnet for tingretten, avviste hun kategorisk straffskyld i saken.

– Jeg var aldri på den siden av kjøkkenet der brannen startet. Jeg kan på ingen måte ha forårsaket denne brannen, sa hun.

Retten finner det imidlertid bevist at det var hun som forårsaket brannen. En politipatrulje kjørte henne hjem om natten fordi hun var svært beruset med en alkoholpromille rundt 3.

«Tiltalte var i leiligheten og hun var våken, da det ble gjort noe som endte med tørrkoking. (...) Retten slår fast at hun har vært uaktsom ved å sovne fra matlagingen som hun hadde begynt på.», heter det i dommen fra Bergen tingrett.

Retten avviser at to andre beboere i huset kan ha forårsaket brannen ved at de kom borti bryteren på komfyren, slik at platen slo seg på, da de la seg ved midnatt, cirka tre timer før brannen startet.

Retten mener altså at kvinnen startet brannen og utelukker kortslutninger i det elektriske anlegget. Det gikk 55 minutter fra hun kom hjem til brannen ble oppdaget og dermed tid til å bruke komfyren.

FORSVARER: Advokat Linda Ellefsen Eide forsvarte kvinnen i retten. Hun opplyser at hennes klient vil tenke seg om før hun bestemmer om hun skal anke eller ei. Foto: Marita Aarekol

63 personer evakuert

Natt til tirsdag 26. mai i 2015 brøt brannen ut i en bygård ved Torget. Syv personer måtte sjekkes av lege, to av dem ble innlagt på Haukeland universitetssykehus, deriblant den domfelte kvinnen.

Hun fikk livstruende røyk- og brannskader, noe som retten mener er formildende i forhold til straffereaksjon. Saken har også vært en stor psykisk belastning for henne.

63 personer ble evakuert fra området i forbindelse med brannen. Både beboere i huset og nabohusene løp rundt, hamret på dørene og sørget for å vekke folk.

Ifølge tiltalen kunne brannen lett ha endt med tap av menneskeliv.

I retten sa tiltalte at hun husket lite fra hendelsen i tiden etter brannen, men at hukommelsen etter hvert var begynt å komme tilbake.

Politiadvokat Vibeke Nistad Dieseth la altså i sin prosedyre ned påstand om 60 dagers fengsel – halvparten betinget – for kvinnen.

Les også

– Jeg føler meg som det største offeret i denne saken

Ba retten lempe på krav

Samtidig ba hun retten vurdere om kvinnen skulle få slippe å betale deler av erstatningskravet på 6,8 millioner kroner.

Bergen tingrett kom til at kvinnen ikke skulle betale erstatning til forsikringsselskapene.

«Selv om det ikke var forsvarlig å begynne å lage mat om natten i sterk beruset tilstand, har ikke [tiltaltes navn] handlet grovt uforsvarlig. Selskapene kan derfor ikke gjøre regress mot henne», heter det i dommen.

Retten mener videre det er flere formildende omstendigheter som tilsier at kvinnen ikke bør idømmes ubetinget fengsel, først og fremst at brannen har påført henne store påkjenninger, både fysisk og psykisk.

«Hun var nær ved å omkomme og hun ble påført røykskade og brannskade. Hun lå 28 dager på sykehus.», skriver retten, og viser til at kvinnen ble behandlet i trykkammer og at hun gjennomgikk flere hudtransplantasjoner.

BEFARING: Retten var på befaring på branntomten. Fra venstre tingrettsdommer Ove Kjell Hole, forsvarer Linda Ellefsen Eide og etterforskningsleder Eirik Myge Daae. Foto: Marita Aarekol

Skuffet over retten

Kvinnens forsvarer ba i sin prosedyre om full frifinnelse. Advokat Linda Ellefsen Eide mener at politiet gjennom sin etterforskning ikke i tilstrekkelig grad har utelukket alternative gjerningspersoner.

– Hun avviser at det er hun som har forårsaket brannen og er skuffet over at retten ikke trodde på henne. Når det er sagt, er resultatet veldig godt. Hun slipper fengsel og frifinnes for millionerstatning. Hun har tatt betenkningstid på om dommen skal ankes, sier Eide til BT.

Publisert