For bare et par uker siden fullførte Thomsen sin siste eksamen etter elleve års skolegang.

— Det var beinhardt, jeg måtte helt ned i kjelleren for å klare å gjennomføre det. Samtidig betyr det at jeg får jobbe med det jeg liker aller best, sier hun.

Fem harde år

Veterinærer som er europeiske diplomater, har fullført et 3-4-årig studieprogram hvor man spesialiserer seg i et fagfelt.

I fjor var det kun 27 prosent som sto på første forsøk, så jeg er utrolig fornøyd.

— Det er få som egentlig forstår hva jeg har holdt på med de siste årene. Jeg pleier å forklare at det er litt sånn som turnuslegene i Grey's Anatomy jobber, sier hun og ler.

Fredag ettermiddag er det travelt på Anicura Dyresykehus i Eidsvåg. Hunden Lexie (2) har fått ryggprolaps og må opereres. Først må hun få narkose og ryggen barberes. Potene pakkes forsiktig inn i bobleplast slik at Lexie ikke skal fryse.

— Å kunne hjelpe dyr som har det vondt føles fantastisk. De kommer inn med store smerter, og så springer de fornøyd ut igjen etter behandling. Det er det beste med jobben, forteller Thomsen.

Tøffe år i England

RØNTGEN: Dyrepleier Malene L. Johnsen (til venstre) og veterinær Christina Strand Thomsen tar røntgen av hunden Lexie før operasjonen.
eirik brekke

32-åringen tok først veterinærstudier i København, og fant ut at hun ønsket å spesialisere seg innen kirurgi da hun flyttet tilbake til Bergen for å jobbe.— Det finnes ikke kirurgi i videreutdanning for veterinærer i Norge på dette nivået, men jeg hadde heldigvis en kollega med kontakter i England slik at jeg fikk et internship der, forteller hun.

SPESIALIST: Veterinær Christina Strand Thomsen (til venstre) har nylig fullført videreutdanning ved Universitetet i Cambridge. Her undersøker hun hunden Lexie (2) sammen med dyrepleier Malene L. Johnsen.
eirik brekke

Året etter dro hun til universitetet i Cambridge for å ha internship og spesialisering der.Det ble fem beinharde år med studier og praksis i England. Avsluttende eksamen ble gjennomført i Sveits, med kandidater fra hele Europa.

— I fjor var det kun 27 prosent som sto på første forsøk, så jeg er utrolig fornøyd. Det var utrolig deilig å komme tilbake i jobb etter å ha nilest til eksamen i tre måneder, smiler hun.

Første kvinne

Hjemme i Bergen har samboeren ventet tålmodig mens Thomsen har spesialisert seg i England.

— Han har vært veldig støttende hele veien. Vi har nettopp giftet oss, så han holdt ut selv om jeg ble i England litt lenger enn jeg hadde tenkt, sier hun.

Thomsen er den første norske kvinnen i Norge som blir europeisk diplomat i smådyrkirurgi, og det er hun stolt av.

— Det er en mann i Oslo som har samme utdannelse fra Cambridge, men det betyr mye for meg å være første kvinne, sier hun.