Vil avhøre alle politifolkene som snakket med overfallsoffer (15)

Spesialenheten Vest-Norge har avgjort å etterforske om noe straffbart skjedde da overfalt gutt (15) ikke ble tatt på alvor.

OVERFALT: På denne grusveien i Sandviken skal 15-åringen ha blitt forsøkt voldtatt sensommeren 2013. En mann (22) har erkjent skyld for dette overgrepet, og også for angrep på en voksen mann på Landås noen dager tidligere. ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

15-åringen ble overfalt på en tursti i Sandviken i august 2013.

I tre samtaler med politiets nødsentral prøvde gutten å formidle at han var utsatt for et overgrep, muligens seksuelt motivert, men ingen av politifolkene på 112-sentralen oppfattet alvoret.

Henter inn lydlogger

Tidligere onsdag skrev BT at Spesialenheten Vest-Norge ville vurdere å etterforske nødsamtalene.

Nå har etterforskningsorganet avgjort at de skal det.

— Vi vil blant annet innhente lydlogger fra samtalene mellom melder og operasjonsentralen. Vi vil også innhente politiets oppdragslogg, eller eventuelle oppdragslogg, knyttet til den aktuelle hendelsen, sier Ellen Eikeseth Mjøs.

Hun er advokat og regionleder for Spesialenheten på Vestlandet.

Med formuleringen «eventuelle oppdragslogg» refererer hun til at ingen av 15-åringens tre telefoner til nødnummeret 112 skal ha blitt ført i politiloggen.

Mjøs sier de også vil ta avhør i saken.

— Det er selvfølgelig naturlig å avhøre 112-operatørene som tok imot samtalene fra 15-åringen, sier Mjøs.

Regionlederen sier de også vil hente inn andre relevante dokumenter fra den straffesaken det gjelder.

Overfallet på 15-åringen har gått for retten denne uken, og en 22-åring har erkjent skyld for voldtektsforsøk.

Det var under rettssaken 112-samtalene ble kjent, idet de ble avspilt som et bevis i retten.

Sjekker vurderinger og rutiner

Mandatet til Spesialenheten er å etterforske om polititjenestemenn kan ha opptrådt straffbart.

Mjøs vil ikke nå gå inn på hvor alvorlig de ser på saken.

— Slik disse nødsamtalene har kommet frem i media, har vi funnet grunn til å etterforske. Det gjør vi for å bringe klarhet i hvilke vurderinger som er gjort og hvilke rutiner som er blitt fulgt, sier hun.

15-åringen reagerte selv sterkt på at han ikke ble tatt alvorlig av politiet, og ble ifølge faren så sint at han vurderte å ta saken i egne hender.

I retten fortalte faren at han brukte en times tid på å roe ned sønnen.

Den nå 17 år gamle guttens bistandsadvokat, Einar Råen, har sagt at den manglende politiresponsen gikk sterkt inn på unggutten.

— Måten han ble mottatt på av politiet, fremstår som meget spesiell. Det, og at ingenting skjedde da han ringte, gikk sterkt inn på min klient, har Råen sagt til BT.

- Kun lest i avisen

Politiet har allerede beklaget behandlingen av 15-åringens nødsamtaler og opplyst at rutinene for mottak av 112-samtaler er endret.

Ellen Eikeseth Mjøs i Spesialenheten sier det ikke endrer noe på deres beslutning om å etterforske.

— At rutiner er endret, har jeg til nå kun lest om i avisen. Etterforskningen vår må bringe klarhet i hvilke rutiner som har vært, og hvilke endringer som er gjort, avslutter Mjøs.

Kan ikke kommentere

Tidligere onsdag uttalte Gustav Landro, leder for operativ seksjon i Hordaland politidistrikt,at han ikke kunne kommentere noe videre dersom Spesialenheten vurderte det slik at de ville etterforske.

— Hvis de vurderer det slik at de vil etterforske, er jeg avskåret fra å si noe mer. Da må de få gjennomføre sitt arbeid, uten at jeg kommenterer noe videre.

Publisert: