Satte vakthold på fem asylmottak etter brannen i Lindås

Norsk Mottaksdrift skjerper sikkerheten ved alle sine fem planlagte asylmottak etter brannen i Lindås.

PÅSATT: Politiet mistenker at brannen i Lindås er påsatt. Nå skjerpes sikkerheten ved fem lignende mottak.
  • Frode Buanes
  • Christian Nicolaisen
  • Christina Pletten
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Norsk mottaksdrift begynte søndag umiddelbart med vakthold av sine fem asylmottak som ennå ikke er åpnet.

Bakgrunnen er brannen i det nedlagte hotellet «Lune huler» på Lindås natt til søndag.

Fredag ble det kjent at hotellet skulle gjøres om til asylmottak for mindreårige flyktninger. Politiet mistenker at brannen var påsatt.

  • Her kan du se video av nattens brann

Vakthold

— Vi har satt i gang vakthold, og vil også se på flere tiltak, men jeg vil ikke gå inn på detaljer her, sier daglig leder i Norsk mottaksdrift, Per Erik Lykstad.

TOTALSKADET: Hotellet "Lune Huler" på Vågseidet i Lindås brant ned til grunnen natt til søndag.

Selskapet har fått kontrakt på 15 mottak som skal huse flyktninger. Fem av dem er fortsatt ikke åpnet, og bygningene skal altså nå settes under vakthold.

— Vi vet jo ennå ikke om det er slik at brannen er påsatt. Men dersom det er slik, får en håpe og tro at dette er et engangstilfelle. Hvis det er noe mer organisert som står bak, da er vi over i en veldig ny situasjon i Norge, sier Lykstad.

Dystre krefter

Mottakssjefen sier han håper at etterforskerne raskt finner en brannårsak på Lindås, og har fortsatt et lite håp om at brannen ikke er påtent.

— Det er viktig at myndighetspersoner kommuniserer om asylsøkere og flyktninger på en måte som ikke tirrer opp eventuelle dystre krefter i samfunnet, sier Lykstad.

— Den gode mottakelsen asylsøkere fikk i sommer, og den positive holdningen som var da, har på mange måter snudd. Nå er det veldig mye negativt generelt i mediene, både om oss som driver mediene og om dem som kommer, sier han.

UFATTELIG TRIST: Ordfører Astrid Aarhus Byrknes (Krf) er skremt over at brannen på det planlagte asylmottaket trolig er påtent. - Det var jo folk som sov i huset, sier hun.

Det er viktig at rikspolitikere viser ansvar og kommuniserer slik at asylsøkerne får en god mottakelse. De er her, og vi må ta vare på dem. Verken de eller vi har noe vannet valg, sier Lykstad.

Vurderer ekstra tiltak

Asylselskapet Lopex har drevet asylmottak i Kaupanger i Sogndal siden 2001, og har til sammen 175 mottaksplasser.

For én måned siden etablerte selskapet et eget mottak for 30 mindreårige asylsøkere.

Selskapet har minst to personer på jobb hele døgnet. Disse går brannvakt hver eneste natt, ifølge mottaksleder Dag Olav Osen ved Lopex Sogndal.

— Det som skjedde i Lindås i natt, er bare tragisk. Jeg syns det er skremmende hvis det skulle vise seg at det vi har sett i Sverige i høst, nå også har skjedd i Norge, sier han.

Nå vurderer Osen å skjerpe sikkerheten ytterligere ved mottaket.

— Det kan hende vi for eksempel må enda hyppigere streifvakter på området vårt. I tillegg kan vi få på plass enda bedre belysning. Dette vil jeg ta opp på vårt ukentlige møte med personalet, hvor vi blant annet gjør en risikovurdering, sier mottakslederen.

PST advarte

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har advart om at det kan komme angrep på flyktningene og asylmottak i Norge.

Det har vært økt aktivitet på ytterliggående nettsider, skriver PST i en trusselvurdering offentliggjort 6. november.

«Det har fremkommet hatretorikk og støtte og oppfordring til skadeverk på asylsøkeres oppholdssted. I andre europeiske land har det videre vært flere hendelser rettet mot asylsøkere og innvandrere som kan knyttes til høyreekstremt tankegods. Det er mulig vi vil se lignende hendelser i Norge fra enkeltpersoner eller grupperinger», står det i trusselvurderingen.

— Vi følger dette kontinuerlig, både via åpne kilder og via andre metoder. Jeg har ikke mulighet til å gå mer i detalj om informasjonen vi sitter på, sier seniorrådgiver Siv Alsén i PST.

— Det vil komme en ny nasjonal trusselvurdering over nyttår. Ellers er det lokalt politi som har ansvar for enkeltsakene, og som må svare for hva de gjør når det gjelder sikkerhet.

Følg asylstrømmen: Siste nytt om asylstrømmen til Norge på vår spesialside

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Lindås-ordfører: Hadde aldri trodd vi skulle oppleve dette

  2. - Vondt å se alt brenne ned

  3. Lensmannen om brannen: - Mistenker det kan være påtent

  4. Politiet vil ha tips om mørk bil

BT anbefaler

Turister fra hele verden strømmer til den nedlagte bunkeren på Os

– Hvis noen hadde fortalt meg dette for 30 år siden, ville jeg ledd høyt, sier Tore Bratseth.

LES SAKEN