Vil forby svensker å snuse i arbeidstiden

SNUS: Skal dette være lov på jobb? Nei, mener flere svenske kommuner
  • Svensk snuspolitikk er like innholdsrik som en tom boks General, skriver avis i protest.
  • Mona W. Claussen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Ti år etter at røykeloven ble innført, krangler svenskene igjen om tobakk. Regjeringen vurderer å utvide røykeforbudet til uteserveringer og lekeplasser. Men debatten stopper ikke ved sigaretter og passiv røyking.

Passiv snusing kun om man kysser

Så langt har 15 av landets 290 kommuner valgt å forby sine ansatte å snuse i arbeidstiden. Nå vurderer enda en kommune å slutte seg til listen, Skövde i Västra Götaland. Hensikten er å bedre folkehelsen og redusere sykefraværet, opplyser lokalpolitikeren Leif Walterum (Centerpartiet).

Bør det bli forbudt å snuse på jobben? Si din mening under artikkelen!

— Halvparten av dem som snuser, har lyst til å slutte. Forbudet er ment som en hjelp, understreker han overfor Sveriges Radio.

Les også

Én aldersgruppe sliter med å stumpe røyken

Dette opprører hans snusende politikerkollega Anders G. Johansson (Moderaterna):

— Om forbudet kommer, sier jeg fra meg alle tillitsverv i kommunen. Noe sånt som passiv snusing finnes ikke, med mindre man kysser en kollega, mener han.

- Dumt forslag

Snusprodusentene er selvsagt enige med sistnevnte:

— Forslaget er dumt. Snusing påvirker ikke omgivelsene og heller ikke arbeidsevnen, sier Patrik Strömer i snusprodusentenes forening til Aftenposten.

Les også

Sterkere advarsler på snus

Også avisenExpressenhar tatt stilling: — Hvordan skal man gå frem for å avsløre snuserne? Blir det oppstilling på geledd i kommunehuset, der de ansatte tvinges til å løfte på leppen? spør avisen på lederplass. Dagens svenske snuspolitikk er like innholdsrik som en tom boks General, konkluderer avisen.

Psykologer advarer mot inkonsekvens

Foreningen Psykologer mot tobakk er ikke enig.

  • Om røyking er forbudt og snusing tillatt i arbeidstiden, oppleves det som inkonsekvent. Det kan skape konflikter blant de ansatte.
  • Personalets snusing kan være irriterende for kommunens klienter.
  • Om de kommuneansatte ikke snuser, blir de bedre forbilder for barn og ungdommer.
    Sveriges rødgrønne regjering ønsker at landet skal gå i front med preventive tiltak. En rekkeforeningerønsker en nedtrapping som gjør landet røykfritt i 2025. Dette ser regjeringen positivt på, skriver helseminister Gabriel Wikström i endebattartikkeli DN.se.

Et spørsmål om sjefens styringsrett

Siden sommeren 2014 er snus forbudt i de videregående skolene i Norge.

Helsedirektoratet har ingen total oversikt over kommuner som forbyr snus i arbeidstiden, men kjenner til at Overhalla kommune i Nord-Trøndelag har innført et slikt forbud. Det samme har Nordland fylkeskommune.

— Spørsmålet om snusforbud må avgjøres ut fra hva som ligger i arbeidsgivers styringsrett over egne ansatte, sier fungerende avdelingsdirektør Anniken O. Aarum i Helsedirektoratet.

— Generelt er adgangen til å pålegge forbud mot snusbruk mindre enn for røyk, legger hun til.

Publisert