- Terrorisme er å tilbe Allah

Rettroende muslimer må enten emigrere til den islamske stat, eller utføre terrorhandlinger der de er, sier den mystiske lederen av IS, Abu Bakr al-Baghdadi.

Publisert Publisert

TALTE: Abu Bakr al-Baghdadis preken under ramadan i fjor, er den første (og hittil) eneste videoen som er publisert av IS-lederen. I talen sa al-Baghdadi at terrorisme er en plikt og en måte å tilbe Allah for muslimer. Foto: AP

  • Christina Pletten
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Terrorisme er å tilbe Allah, sa Abu Bakr al-Baghdadi i sin preken i Mosul under ramadan i fjor.

Det var første gang den lyssky IS-lederentalte til sine tilhengere ansikt til ansikt. Mange mener Al-Baghdadi i skjul har bygget en organisasjon som er mektigere, rikere og farligere enn Al Qaida.

«Den troende»

Al-Baghdadi har ledet IS i fem år, men inntil ramadan-talen i fjor, fantes det bare to grumsete bilder av ham. Han tok over terrororganisasjonen i mai 2010, etter at de to forrige lederne ble drept i et bombeangrep. I fjor ble han utnevnt til «kalif».

De biografiske detaljer man har om livet hans, bygger på få og ofte usikre kilder. Det synes å være enighet om følgende:

  • Han er født i 1971, og het da Ibrahim Awad Ibrahim al-Badri.
  • I oppveksten og som ung mann var han stillfaren, og utmerket seg ikke spesielt som leder.
  • Han ble kalt «den troende».
  • Han kommer fra beskjedne kår, og har vokst opp nær Samarra.
  • Han har religiøs bakgrunn, og skal ha tatt doktorgrad i islamske studier fra Universitetet i Baghdad.

I amerikansk fengsel

Det mest oppsiktsvekkende faktum man vet om Abu Bakr al-Baghdadi, er at han faktisk satt i amerikansk fangenskap. Han ble arrestert sammen med andre militanter i 2004, og fengslet i det beryktede Camp Bucca-fengselet.

En Pentagon-kilde sier de den gang anså ham for å være en ubetydelig «gatekjeltring»

— Det er vanskelig å forestille seg at vi skulle ha kunne forutsett at han ville bli leder for IS, sier Pentagonkilden til The New York Times. Det var en grov undervurdering som skulle koste dyrt.

Hvor lenge han satt i Camp Bucca er det strid om - Pentagonkilden til The New York Times sier han slapp ut samme året. En av medfangene har senere fortalt til The Guardian at han begynte å bygge nettverket sitt nettopp i det amerikanske fengselet.

«Han var respektert av amerikanerne,» fortalte Abu Ahmed til avisen. «Samtidig ledet han et nytt strategisk prosjekt rett under nesene deres, og det var å bygge en islamsk stat. Hvis ikke det hadde vært et amerikansk fengsel i Irak, ville vi ikke hatt IS i dag.»

Skremmende suksess

Det som er sikkert er at den stillfarne teologen har hatt en skremmende suksess med dette prosjektet. Han har kombinert flammende retorikk, den sentrale ideen om et verdensomspennende kalifat og en nådeløs fortolkning av koranen med effektiv krigføring, terrorisme og konkret bygging av en ny stat.

IS-lederen har restrukturert hele organisasjonen, økt pengestrømmen, delegert makt til «guvernører», og finpusset budskapet om kalifatet, ifølge den irakiske forskeren Hisham Al-Hashimi.

Ifølge al-Baghdadi har en muslim to valg dersom han bor utenfor «kalifatet», som IS kaller territoriet de okkuperer: Enten fjerne seg fra sin religion og underkaste seg «på skammelig vis» lovene i «vestlige og østlige land», eller å bli forfulgt og ende opp med å bli torturert og anklaget for terrorisme, «fordi terrorisme er det samme som å fornekte slagordene [til vestlige land] og å tro på Allah.»

— Terrorisme er å referere til Allahs lover om straff og rettferdighet. Terrorisme er å tilbe Allah slik han har beordret deg å gjøre. Terrorisme er å nekte fornedrelse, underkastelse og undertrykkelse [til de vantro]. Terrorisme er for muslimer å leve som muslimer, ærbart med styrke og frihet. Terrorisme er å insistere på dine rettigheter og ikke gi dem opp, sa al-Baghdadi i prekenen i fjor.

- Jorden tilhører Allah

Den store forskjellen mellom IS og al-Qaida er at førstnevnte har et fysisk territorium, og et uttalt mål om å samle verdens muslimer i et globalt, grenseløst «kalifat». Dette er den store visjonen til IS-lederen, og grunnlaget for hans suksess.

— Løft hodet, for i dag har du en stat og et kalifat som vil gi deg tilbake verdigheten, styrken, rettighetene og gi deg lederskap, sier al-Baghdadi i ramadan-talen, og kaller kalifatet for et sted der alle muslimer kan leve som brødre, uansett bakgrunn.

— Derfor, muslimer, skynd deg til staten din. Ja, det er din stat. Skynd deg, for Syria er ikke for syrere, og Irak er ikke for irakere. Jorden tilhører Allah.

Like etterpå, i et eksempel på IS-lederens sømløse fusjon av ideologi og pragmatisme, oppfordrer han muslimer med spesialkompetanse til å emigrere til kalifatet:

— Vi ber spesielt om at teologer og eksperter på islamsk lov, spesielt dommere, og folk med militær eller administrativ kompetanse, doktorer, ingeniører og andre spesialister, kommer.

- Ingen unnskyldning

Tidligere i år gikk ryktene om at IS-lederen var drept i et bombeangrep. Det tilbakeviste han ved å offentliggjøre en radiotale i mai. Der sier al-Baghdadi at rettroende muslimer har en plikt til å enten emigrere til kalifatet, eller ta opp væpnet jihad der de bor.

— Der er ingen unnskyldning for en muslim som kan emigrere til den islamske stat, eller som kan bære våpen der han er, for Allah har kommandert ham til å enten gjøre det ene eller det andre, og har gjort kampen obligatorisk, sa al-Baghdadi i opptaket.

Det er siste gang man har hørt ham tale direkte. Etter Paris-terroren ble IS-lederen sitert via anonyme kilder i organisasjonens publikasjoner:

— La Frankrike og de som følger i deres fotspor forstå at de vil være øverst på listen over IS' mål, og at lukten av død ikke skal forlate deres neser, så lenge de leder korstoget, og så lenge de våger å fornærme profeten.

Utvalgte kilder:

Who Is Abu Bakr al-Baghdadi (Newsweek/Brookings, sept 2015)

Rise of a rebel (New York Times 2014)

ISIS-chief with ambition to overtake Al Qaeda (Guardian 2014)

ISIS: The Inside Story (Guardian 2014)

Le Nouveau Ben Laden (Le Monde)

Al Jazeeras samleside om al-Baghdadi

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Slaveri, terror og dommedag

  2. Liker du ikke IS? Da bør du begynne å kalle dem dette.

  3. Fransk bombing av IS i natt, 16 bomber skal ha ødelagt to mål

BT anbefaler

Etter ni år helt uten venner, tok Steinar grep. Hans metode for å få nye kamerater er blitt kopiert av mange.

Steinar Halleland (52) har endelig den trygge vennegjengen han drømte om. Emina og Younes håper å finne det samme.