- Døde da hun skulle bli tatt bilde av

Politiet gikk mandag ut med navnet til den kvinnelige universitetsstudenten (24) som falt fra Trolltunga og døde lørdag.

Publisert:

MISTET BALANSEN: Den 24 år gamle, australske kvinnen fikk overbalanse da hun skulle forbi steinene markert med rød ring. Ifølge lensmann Terje Kvalvik var det kø av turister som skulle ut på Trolltunga for å bli fotografert, slik også 24-åringen skulle. TerjeN/CC BY 3.0. ILLUSTRASJON: RUNE STØLÅS. (Lisensadresse: http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/)

Lensmann i Hardanger, Terje Kvalvik,opplyser mandag at de pårørende er informert.

I en pressemelding skriver politiet: «Den omkomne etter ulykka på Trolltunga laurdag 5. september er: Kristi Kafcaloudis, 24 år, australsk borgar og student ved universitetet i Bergen.»

Les også: — Tror mange undervurderer hvor tøff turen er

Om hendelsesforløpet skriver politiet: «Ulykka skjedde då den omkomne skulle gå ut på sjølve Trolltunga for å bli fotografert. I det nokre steinar til høgre, inst inne på Trolltunga skulle forserast, mista den omkomne balansen, fekk overbalanse og fall 2-300 meter ned i juvet.»

Les også: Kvinne i 20-årene døde etter fall

Det er kø for å bli tatt bilde av

Terje Kvalvik, lensmann i Hardanger

24-åringen skal ha falt 200-300 meter fra høyresiden på Trolltunga, det spektakulære reisemålet i Hardanger som har opplevd enorm vekst i besøket de siste fem-seks årene.

Hardanger-lensmann Terje Kvalvik sier dette:

— Mange vil utpå for å bli fotografert, og det er kø for å bli tatt bilde av. Da det var hennes tur, gikk hun over noen steiner som ligger ved fjellveggen bakerst. Men hun gikk litt langt til høyre og falt.

Informasjonsmøte ved UiB

Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, sier til BT at kvinnen studerte ved det humanistiske fakultatet.

— Det var en trist og sørgelig beskjed vi fikk søndag, sier Olsen.I 12-tiden mandag kaller UiB inn til informasjonsmøte for studenter som var på tur til Trolltunga samme dag. Møtet er også for «internasjonale studenter i sin alminnelighet», opplyser Olsen. Så vidt han kjenner til, var det stort sett utenlandsstudenter som var med i et større turfølge til Trolltunga lørdag.

Den omkomne 24-åringen gikk med to venninner, og disse tre traff på den større gruppen fra UiB.

— Vi har bistått politiet med kontaktinformasjon til pårørende i hjemlandet. Det var også behov for å følge opp en del av de andre studentene som var ved Trolltunga. På informasjonsmøtet mandag vil det bli tilbud om oppfølging fra psykolog eller prest for dem som har behov for det, sier UiB-rektoren.

— På møtet skal også politiet være med på telefon fra Odda, for å gi fakta i saken.

Enorm vekst

Som BT nylig skrev, har tallet på besøkende økt fra cirka 500 fjellturister for seks år siden, til 40.000 i fjor.

— Det var tre venninner som var på tur sammen. De opererte på egen hånd. Underveis traff de en større gruppe som også tilhørte studentmiljøet i Bergen, sier lensmann Kvalvik.

Han kan foreløpig ikke si om alle de tre venninnene hadde tilknytning til UiB.

— Vi vil gå ut med mer informasjon senere, sier Kvalvik.

Les også: Ordføreren vil avvente sikring av Trolltunga

Mandag morgen satt beredskapsledelsen ved UiB i møte. Det opplyser universitetsdirektør Kjell Bernstrøm. Med på møtet er også, blant andre, viserektoren for internasjonale relasjoner.

— Vi prøver å kartlegge hvilken tur dette var. Vi har ikke bildet klart ennå. Den omkomne var student hos oss. Nå prøver vi å kartlegge mer rundt hvem den omkomne var, og hvem de andre i et eventuelt følge var, sier Bernstrøm.

Ifølge ham er det klarlagt at den omkomne ikke deltok på et offisielt UiB-arrangement.

- Klare rutiner

— Jeg varslet også direktøren for Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) søndag. Så vidt jeg oppfattet det, kjente ikke han heller til noen form for organisert tur, sier Bernstrøm.

— Vi henviser til UiB i denne saken, og bidrar med egne folk i en felles beredskapsgruppe, sier Marita Monsen, kommunikasjonleder i SiB.

Bernstrøm ved UiB sier all kontakt opp mot pårørende håndteres av politiet.

— Vi planlegger selv aktiviteter i forhold til de berørte. Vi har klare beredskapsrutiner for dette, sier Bernstrøm.

Publisert: