Torsdag 29. august i fjor. Ved Høgskolen i Ålesund samles klassen i shipping og logistikk til forelesning. Andre skoleår har nettopp begynt. Den sammensveisede gjengen har store forventningene til studiene.

Men noen mangler. Flere reagerer på at Anja Weløy Aarseth (21) fra Bergen ikke viser seg. Klassevennene vet at hun følger mye av studiet fra hjembyen. Men akkurat denne forelesningen må hun være i Ålesund for å få med seg. Og alle kjenner Aarseth som en pliktoppfyllende og seriøs student.

Anja, klassekamerater4.jpg
ALEXANDER WORREN

— Merkelig at hun ikke kom

— Anja satt på lesesalen fra tirsdag den uken. Men hun kom egentlig ens ærend for å få med seg forelesningen torsdag. Det var merkelig at hun ikke var der, minnes Cecile Raknes (26), en av Aarseths klassekamerater. Tor-Martin Myrdal (22) går i samme klasse. Han sier flere prøvde å få kontakt med Aarseth i løpet av formiddagen. Selv skulle han til Bergen sammen med henne senere den dagen, med kveldsflyet fra Vigra til Flesland.

— Anja er en av de mest fornuftige jentene jeg har kjent. Jeg syntes det var rart at hun skulle droppe forelesningen, sier Myrdal.

Caroline Høydal (22) ble kjent med Aarseth på ungdomsskolen i Bergen. De to venninnene dro sammen til Ålesund for å studere. Samme studium. Samme klasse.

ONSDAG 28. AUGUST 2013: Klokken 18.10 passerer en Toyota Yaris, sannsynligvis kjørt av Anja Weløy Aarseth (21), et overvåkingskamera i Borgundveien i Ålesund. Trolig parkerte hun fem minutter senere ved Fagerlia barnehage. Derfra la hun ut på treningstur.FOTO: POLITIET
TORSDAG 29. AUGUST: Klokken 12 denne dagen melder familien Anja savnet. Bestemorens bil står der den ble parkert kvelden før.FOTO: PRIVAT
privat
FREDAG 30. AUGUST: Letingen etter savnede Anja starter torsdag, samme dag som savnetmeldingen kommer. Dette bildet er fra Aksla stadion dagen etter, da opp mot 200 personer var med på søket. FOTO: RUNE CHRISTOPHERSEN

— Vi visste at Anja skulle på lesesalen onsdag, og hun pleide å jogge om ettermiddagene, sier Høydal.

Vennene beskriver Aarseth som en god jente som «ville ha det gøy». Snill. Likt av alle. Tok skolen seriøst, men var «flink til å kombinere det seriøse med det useriøse». Og sprek. Så sprek at det for mange var uaktuelt å trene sammen med henne.

Skulle «slutte å lete»

Så kommer sjokket. Klokken 12 torsdag 29. august blir Aarseth meldt savnet av familien. Politiet går ut med etterlysning. En leteaksjon blir satt i gang. Høydal, Myrdal og Raknes er blant de mange, bekymrede klassevennene og medstudentene som blir med på letingen fra første stund.

— Vi hadde selvsagt håp om å finne henne i live. Og det var bedre å lete enn ikke å gjøre noe, sier Raknes.

De tre klassevennene er også ute og leter etter Aarseth lørdag 31. august, to dager etter savnetmeldingen. Raknes husker hun var i Ålesund sentrum da de fikk beskjed om å komme tilbake til skolen.

— Politiet ville informere oss før de skulle gå ut i media. De sa at det var funnet en død person på Akslafjellet.

Caroline husker de fikk beskjed om å «slutte å lete». Myrdal minnes tydelig politimannen som poengterte at det bare var én savnet person i området.

— Vi skjønte vel der og da at det måtte være Anja som var funnet, sier han.

— Det var tøft. Og helt uvirkelig, sier Raknes.

Sov hos hverandre

Det skulle gå fem dager før gjerningsmannen ble pågrepet. I den perioden tok Aarseths klassevenner spesielt godt vare på hverandre.

— Vi sov hos hverandre og støttet hverandre i sorgen. Ingen skulle være alene, sier Myrdal.

— Det var ikke ut fra frykt. Alt føltes bare surrealistisk. Alle hadde en følelse av at «dette skjer ikke oss», sier Raknes.

Det er snart gått et halvt år siden det rystende drapet. Tirsdag starter rettssaken. Cecilie Raknes, Tor-Martin Myrdal og Caroline Høydal sier de nå står frem på vegne av klassen for å lette trykket på Aarseths venner under rettssaken.

— Like etter det forferdelige hadde skjedd, var det ingen som ønsket å stå frem eller få en mikrofon trykket opp i fjeset. Det er lettere nå, sier Høydal.

ONSDAG 4. SEPTEMBER: Klokken 17.25 blir 23 år gamle Steven Dan Danielsen pågrepet for drapet på Anja i Skarbøvik, ytre bydel av Ålesund. Politiet offentliggjør pågripelsen en time senere.
TORSDAG 5. SEPTEMBER: Om morgenen blir det kjent at 23-åringen har tilstått drapet i avhør. Daværende forsvarer, advokat Reidar Andresen (bildet), bekreftet samme ettermiddag at 23-åringen også hadde erkjent seksuelt overgrep.FOTO: CHRISTIAN NICOLAISEN

De er fornøyde med oppfølgingen fra skolen i etterkant. Også kommunens kriseteam har vært koblet inn.

— I klassen har tiden etter drapet vært preget av individuelle sorgreaksjoner. De som har hatt behov for hjelp, har fått oppfølging, sier Raknes.

Ingen i klassen kjente drapsmannen. De ønsker heller ikke å si så mye om ham. Myrdal sier det kort:

— Vi er glad for at han er tatt og får sin straff. Vi vil berømme politiet for innsatsen. Men han er ikke fokuset vårt.

Gikk til Aksla for å minnes

Etter drapet begynte klassevenner og andre medstudenter å gå opp til funnstedet på Akslafjellet - for å minnes Aarseth.

— Vi pleier å gå opp den 28. i måneden, datoen da Anja ble drept. Der legger vi ned blomster og setter opp lys, sier Høydal.

— Det er et tungt sted å være, men også et godt sted. Vi er ikke bare triste. Vi ler sammen og trekker frem de gode minnene, fortsetter hun.

— Vi er blitt flinkere til å ta vare på hverandre, sier Myrdal.

Høydal mener noe godt har kommet ut av det tragiske.

— Vi er blitt flinkere til å ta vare på ting som skjer akkurat nå, øyeblikk og opplevelser. Det er vel noe typisk menneskelig over å takle noe grusomt på den måten - ved å få et nytt syn på livet og hvordan vi lever det, sier hun.

«TUNGT, MEN GODT»: Den 28. hver måned, datoen da Anja ble drept, samles klasse- og studievenner til minnestund her ved funnstedet på Aksla i Ålesund. - Det er et tungt sted å være, men også et godt sted. Vi er ikke bare triste. Vi ler sammen og trekker frem de gode minnene, sier Anjas ungdomsvenninne Caroline Høydal (22, i midten). Sammen med Tor-Martin Myrdal (22) og Cecile Raknes (26) gikk hun i klasse med Anja på Høgskolen i Ålesund.
Alexander Worren
MANDAG 2. SEPTEMBER: Politiet bekrefter på en pressekonferanse at den døde kvinnen er Anja Weløy Aarseth.FOTO: ELIAS DAHLEN
LØRDAG 31. AUGUST: Klokken 13 blir en kvinne funnet død, få meter fra en av de mest populære turstiene på byfjellet Aksla. Klokken 15 samme dag sier politiet at «alt tyder på en kriminell handling med ukjent gjerningsmann».FOTO: ØYSTEIN TORHEIM