— Hvis du er rastløs og sitter og tenker hjelper det å klatre eller løpe det fra seg, mener en av pasientene ved avdelingen for tidlig psykose blant barn og unge.

Han forteller at fysisk aktivitet har vært en viktig del av veien mot å bli bedre, og synes det er positivt at pasientene nå har tilgang til sin egen klatrevegg.

Aktivitør Rune Hansen er enig. Han jobber ved Psykiatrisk klinikk ved Haukeland universitetssykehus, også kalt Sandviken sykehus. Det var han som kom med ideen om å bygge en egen klatrevegg i aktivitetshallen ved sykehuset.

Får et «kick»

— Vi har tatt med oss pasienter til Lehmkuhlhallen for å klatre før, og det er fantastisk å se hvilken innvirkning dette kan ha på mange. Det er noe med mestringsfølelsen, og det lille ekstra «kicket» man opplever som gjør at det egner seg spesielt godt for mange unge i psykiatrien, sier Hansen.

Han forteller at da han begynte å jobbe ved sykehuset for 21 år siden var innstillingen til fysisk aktivitet en helt annen.

TESTER TILBUDET: Også assisterende klinikkdirektør, Trine Christensen, måtte til pers på åpningsdagen.
Rune Meyer Berentsen
TIL TOPPS: Aktivitør Randi Schive viste hvordan det skulle gjøres.
Rune Meyer Berentsen

— Der vi i dag har et nytt, flott treningsrom var det den gangen symaskiner og vever. Du kan jo tenke selv hvordan det er å sitte stille dag ut og dag inn, sier Hansen.

Han forteller at pasientene nå har mange aktivitetstilbud å velge i, og at de reiser på turer, er ute og klatrer, spiller innebandy og driver med fridykking.

— For noen kan det kanskje virke rart at psykisk syke skal drive med ekstremsport, men det er som i all angstterapi. Man må eksponeres for ting man er redd for å kunne overvinne frykten, forklarer Hansen.

Kropp og sinn

Det har lenge vært et ønske ved avdelingen om å få sin egen klatrevegg, noe som ble mulig da Bergens Tidende og Haukeland idrettslag donerte 50.000 kroner hver til prosjektet.

Avdelingsleder Rune Kroken fikk æren av å klippe snoren på klatreveggen under åpningen. Han mener det at man nå har fått denne typen tilbud ved et psykiatrisk sykehus er ekstra flott.

— Fysisk aktivitet og helse er noe alle har godt av, men det er spesielt viktig innen psykiatrien, sier Kroken.

Nå ser også flere av pasientene frem til et mer tilgjengelig klatretilbud.

— Jeg synes mange pasienter her er litt for lite i aktivitet, noe klatreveggen kanskje kan forandre på. Jeg trener hver dag, og har troen på at kropp og sinn henger sammen, forteller en pasient som fikk teste ut det nye tilbudet allerede under åpningen.