408 har søkt om erstatning

Tallet på erstatningskrav etter svineinfluensavaksinen Pandemrix steg til 408 i 2013. 48 av sakene er fra Hordaland.

Publisert: Publisert:

STUKKET: 57 barn og unge under 20 år har til nå blitt innvilget erstatning, på grunn av sykdom de har fått etter svineinfluensavaksineringen i 2009. Foto: Rune Meyer Berentsen

I alt 80 personer har til nå fått medhold i kravet om erstatning, på grunn av bivirkninger av svineinfluensavaksinen Pandemix.

— Vi regner med at det blir gitt flere medhold i tiden fremover, og det er sikkert at vi kommer til å utbetale enda mer i erstatninger, sier direktør Rolf Gunnar Jørstad i Norsk Pasientskadeerstatning.

73 millioner

Til nå har de utbetalt 73 millioner kroner i erstatning, etter den store vaksineringskampanjen i 2009.

I alt har den statlige erstatningsorganisasjonen fått inn 408 krav om erstatning, og 48 av disse er fra Hordaland.

Mange avslag

Blant sakene fra Hordaland har hele 31 fått avslag på erstatning, mens åtte har fått medhold. To er avvist, mens syv fremdeles ikke er avklart.

I Hordaland er det til nå utbetalt 6,1 millioner kroner i erstatning, noe som betyr at hver av de åtte som fikk medhold fikk i snitt 765.000 kroner.

For landet som helhet har litt over halvparten av sakene, 222 saker, blitt avslått. 94 saker er fremdeles under utredning, mens altså 80 har fått medhold.

Flest barn og unge

Av de 80 som har fått medhold gjelder hele 57 barn og unge opp til 20 år. Alle unntatt en av disse har fått sovesyke, eller narkolepsi.

Blant de voksne har ti fått narkolepsi. De andre har fått nevrologiske sykdommer, som ME, skader etter stikket, betennelseslidelser i ryggmarg og synstap.

Publisert: