Disse flypassasjerene kan vi ikke fordra

Her er de 17 mest irriterende tingene du kan gjøre i luften.

FLYETIKETTE: Hvordan oppfører du deg om bord? Er du sikker på at du ikke er irriterende for andre? Foto: Scanpix

  • Linn Gjerstad
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Expedia har spurt 1019 amerikanere om å rangere frustrerende oppførsel i fly. Dette gjør de hvert år, og endringene fra i fjor er blant annet at folk som presser seg frem når man skal ut av flyet har gått fra en 10. plass til 8. plass. Folk som tar seg i overkant mye til rette i bagasjehyllen har rykket opp fra 11. plass til 10. plass. Folk som stjeler armlenet derimot, var på 8. plass i fjor. I år er de helt ute av «konkurransen».

Kjenner du deg igjen i noe av dette?

Folk som bytter seter plager 13 prosent. Folk som er single og gjerne vil sjekke opp en potensiell kjæreste om bord irriterer 13 prosent. Vinduspassasjerer som stadig vekk på do blir mislikt av 24 prosent. De som tar av seg sko og sokker og virkelig finner seg til rette gjør livet surt for 26 prosent. Like mange liker ikke dem som kliner og er amorøse om bord i flyet. Folk som til stadighet griper tak i setet foran for å støtte seg eller for å reise seg opp, er upopulære blant 27 prosent.

Trenger legehjelp:

Og du? Den der vellagrede osten du kjøpte på flyplassen i Frankrike, den lar du være å åpne før du kommer hjem. Folk som spiser mat som stinker irriterer 30 prosent. Mange misliker også dem som putter bagasjen sin på det første ledige stedet, i stedet for der de sitter. Og dere som lener setet tilbake, dere plager faktisk hele 32 prosent — omtrent én av tre.

Her er topp 8:

8. Snikerne

De fleste har lyst til å komme seg fort ut av flyet når det er på bakken, men de aller fleste har respekt for at de som sitter fremst må ut før de lenger bak kan komme seg ut. De som ikke skjønner dette og dermed sniker seg fremover, irriterer 35 prosent av sine medpassasjerer.

7. Bagasjeverstingene

Folk som har med seg enorme mengder håndbagasje om bord i flyet - gjerne mer enn de har lov til og mer enn det er plass til - plager 38 prosent av medpassasjerene.

6. Masekopper

Du hadde kanskje sett frem til å slappe av på flyturen. Kanskje har du på deg hodetelefoner med fin musikk. Det hjelper ikke. Øreplugger eller ei: Vedkommende i setet ved siden av deg kommer til å mase og mase og mase helt til du tar dem ut. Løsningen her kan være å late som du sover. 43 prosent sier de finner dette plagsomt.

Vi går glipp av store beløp alle sammen:

5. Fyllefanter

Hva er forskjellen på en bar og en flycabin? Svaret er åpenbart for de fleste, men ikke for alle. Noen har for stor glede av å drikke miniatyrflaske etter miniatyrflaske — gjerne etter å ha startet festen på flyplassen før de gikk om bord. 45 prosent sier de finner flydrankerne irriterende.

3. Stinkbombene

Hva er mest plagsomt, noen som har dynket seg i parfyme eller de som har glemt deodorant? Uansett: Folk som stinker kommer på delt tredjeplass over det folk synes er fælt på flyet. Det mener 50 prosent av dem som har deltatt i undersøkelsen.

3. Musikkelskerne

Folk som sitter med hodetelefoner på om bord i flyet bør som regel ikke by på noen problemer. Men så er det jo slik at en god del høyttalere lekker lyd. Og det er ikke alle som hører på like fin musikk. Folk som spiller musikk på full guffe plager 50 prosent av sine medpassasjerer.

2. Sløve foreldre

Det er som regel ikke ungene om bord som er plagsomme. Visst finnes det et par fra den yngre garde man kunne vært foruten, men det finnes langt flere foreldre som irriterer. For en hyper sønn eller datter kan nok holdes under kontroll, men det fordrer jo at foreldrene følger med og tar ansvar. 59 prosent kan ikke fordra foreldre som lukker ørene for sine egne.

1. Setesparkerne

Er du en av de der som sitter og dirrer med beinet? Du må ikke tro det er kjekt for andre selv om du ikke er ani dem. Det får nemlig gulvet og tilstøtende omgivelser til å riste. Fotristerne, sammen med dem som sparker i setet foran, plager aller flest om bord i fly. 61 prosent har gitt setesparkerne førsteplassen i undersøkelsen.

Og slik hamler vi opp med dem

Undersøkelsen viser at nesten halvparten — 49 prosent - ikke vil gjøre noe som helst, selv om de sitter og irriterer seg grønne over setesparkere, sløve foreldre, musikkelskere eller folk som stinker. 21 prosent sier derimot at de gir beskjed hvis medpassasjerer plager dem.

Én av ti bruker derimot en nokså annen metode. De vil nemlig ta frem for eksempel mobilen og spille inn de plagsomme menneskene. Tre prosent sier at de vil henge ut irriterende passasjerer i sosiale medier.

Hva synes du om dette?

Visste du forresten....

Hadde du tippet at 16 prosent av dem som er spurt sier at de bruker besøket i flycabinen som en mulighet til å bli kjent med andre mennesker? Og at 66 prosent sier at de er redde for å havne i setet ved siden av nettopp disse? Faktisk ville hele 37 prosent betalt ekstra for å få sitte i en stille-sone på reisen.

Og bare et lite PS til slutt: Kun én prosent oppgir at de er medlemmer av Mile High Club, altså dem som har vært litt for intime på noen titalls tusen fot.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

«De styrer med alle spaker mot nedrykk»

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Hans Erik (58) ble så syk etter første vaksine­dose at han må holde seg i ro i et halvt år

  2. To nye smittetilfeller

  3. Åpner for forbud mot bensin- og dieselbiler i deler av Bergen

  4. – Dette handler om et byråd som har fått litt overtenning

  5. – Er vi i ferd med å skape en generasjon av blautfisker?

  6. – Brann har tre valg: Kjøpe spillere, sparke treneren eller planlegge for 1. divisjon