1. oktober i år ringte den antatte bakmannen til en av sine arbeidere, en asylsøker i midten av 20-årene.

«It was a fucking bad wash!», skrek han til mannen.

Over 300 samtaler

Kunden, en av byens mest tradisjonsrike restauranter, hadde klaget. Det stinket urin på toalettet og andre etasje var visstnok ikke vasket.

«Du er en løgner. En stor, stor løgner. Nå må jeg dra dit og vaske selv», ropte han til asylsøkeren på gebrokkent engelsk.

I lang tid har politiet spanet og gjort telefonavlytting av renholdsaktøren. Bare mellom disse to har de registrert rundt 300 samtaler over en periode på tre måneder.

— Han sa hele tiden at jeg ikke var flink nok til å vaske. Det tolket jeg som om at jeg måtte jobbe lengre i praksis for å få vanlig jobb. Jeg gjorde mitt beste, og han klaget, forklarte asylsøkeren i Bergen tingrett tirsdag.

- Han kunne hjelpe folk

Mannen var en av fem vitner som ble kalt inn til bevisopptak mot renholdsaktøren. Sammen med en annen er han nå siktet for grov menneskehandel (se fakta).

Alle vitnene har til felles at de har oppholdt seg ulovlig i Norge og er uten arbeidstillatelse, forhold de også er siktet for.

SIKRER BEVIS: Renholdsaktøren som er siktet for grov menneskehandel i Bergen, har hatt flere personer uten lovlig opphold i stallen. Tirsdag forklarte fem av dem seg i retten. - Hensikten er å sikre eventuelle bevis før tre av dem må forlate Norge på grunn av ulovlig opphold, forklarer politiadvokat Rudolf Christoffersen (til høyre). Her med bistandsadvokatene Bjarte Aarlie og Hilde Cecilie Meyer.
Leif Gullstein

I Bergen skal de ha blitt sendt rundt til flere kjente serveringssteder, butikker eller oppussingsobjekter for å vaske eller rydde. Oppdragsgiver er den antatte bakmannen.

— Jeg hadde hørt fra noen i byen at han kunne hjelpe folk med arbeid. Han sa han kunne hjelpe meg også. Og så fikk jeg jobb hos ham, forklarte en asylsøker.

Mannen vasket i en matbutikk etter stengetid seks dager i uken. Innimellom drev han renhold på en pub og gjorde trappevask på et hotell midt i byen. Arbeidsforholdet skal ha vart siden slutten av sommeren.

— Totalt fikk jeg 3000 kroner for all jobbingen. Det skulle også inkludere busskort og penger til noe mat, forklarte 32-åringen i retten.

Fryktet politiet

Da han vasket på et utested i slutten av september, ringte han i tilsynelatende panikk til den siktede. I telefonsamtalen kan du høre det han tror er politiet banke på døren.

«Er politiet kommet dit? Ikke åpne, ikke åpne!», roper den antatte bakmannen.

Noen dager senere krangler de to om lønn, men denne gangen går skrikingen andre veien. I retten forklarer asylsøkeren at han har to måneders utestående lønn.

— Jeg spurte om han kunne betale meg, men han sa jeg måtte vente, forklarte han i retten.

130.000 i kontanter

Da den siktede bakmannen plukket opp telefonen 19. oktober, var han bare dager fra å bli tatt. Da hadde politiet spanet på ham i flere uker.

— Noen ganger ga han meg tips. Det var ikke snakk om lønn, ikke en hundrelapp en gang. Jeg hadde ikke noe annet valg enn å være lydig, fortalte ett av vitnene.

I retten forklarte vitnene at de ble lønnet med kontanter, mer eller mindre sporadisk. På siktedes bopel fant politiet en safe med ca. 130.000 kroner i kontanter.

— Når jeg jobber, glemmer tilstanden jeg er i. Jeg får penger til et sosialt liv. Pengene fra staten strekker ikke til. Jeg trenger penger til sko og klær, sa den ene asylsøkeren.

De to siktede er varetektsfengslet i drøye to uker til, mens politiet etterforsker saken videre.

— Bevisene mot de siktede er styrket som en følge av dagens bevisopptak, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.