Hundrevis i sykehus-demonstrasjon

Fakkeltog for å bevare akuttkirurgien i Hardanger.

Publisert:

FOLKEHAV: Steinar Jacobsen, som er kommuneoverlege i Odda, står på talerstolen under sykehusaksjonen i Odda onsdag ettermiddag. Foto: RUNE SÆVIG

«Akuttkirurgi redder liv» lød det taktfast fra demonstrantene som hadde samlet seg utenfor rådhuset i forkant av folkemøtet om Odda sjukehus’ fremtid torsdag kveld.

Flere hundre mennesker med fakler og plakater der det sto «Vi brenn for Odda sjukehus» hadde tatt turen til aksjonen, som ble arrangert av fagforeninger og organisasjoner i Hardanger. I spissen for det hele sto, nær sagt som vanlig, fagforeningsmann og Rødt-politiker Terje Kollbotn.

Les også

Han stod som einaste kirurg og tok imot offera frå Måbødalulukka. No kjempar Halvard Dahle for akuttkirurgien i Odda.

Bakgrunnen for uroen er et forslag om å legge ned det akuttkirurgiske tilbudet ved Odda sjukehus. I januar la en prosjektgruppe frem sitt forslag. Der ville flertallet beholde kirurger på vakt i Odda døgnet rundt.

Men mindretallet, som er representanter fra Helse Vest og Helse Fonna, har konkludert med at folk i indre Hardanger er trygge med legehelikopter og ambulansetransport til nærmeste akuttsykehus.

Gruppen er stort sett enige om de andre punktene som blant annet legger opp til en styrking av dagkirurgien og skadepoliklinikken.

Selve informasjonsmøtet ble arrangert av Helse Fonna i Odda kino.

– Jeg verken kan eller vil si noe om akuttkirurgien. Det ville vært uhørt. Vi er midt i en høringsprosess og saken skal styrebehandles, sa Olav Klausen i Helse Fonna, i følge Hardanger Folkeblad.

BRENNER FOR SYKEHUSET: Kirsten Sekse, Tomas Sekse og Eline Sekse var blant demonstrantene som ville vise sin støtte til lokalsykehuset i Odda. Foto: RUNE SÆVIG

Publisert: