Jubler for Obama i Oleana

Tekstilfabrikken Oleana kan ha gjort et kupp: Presidentfrue og moteikon Michelle Obama kler seg nå i strikk fra Espeland.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Mens ektemannen hentet med seg Nobelpris og noen millioner hjem til USA i løpet av sitt Oslo-besøk torsdag, tok fruen med seg fire strikkejakker fra Arna.

— Det synes vi er veldig gøy. Nå venter vi bare på et fint oppslag med henne i et eller annet moteblad, jubler daglig leder Kolbjørn Valestrand i Oleana.

Drømmen om Michelle

I så fall kan Arna-fabrikken ha skutt et blinkskudd. Michelle Obama er for lengst utnevnt til vår tids moteikon for amerikanske kvinner. Flere av plaggene hun har båret har neste morgen blitt revet vekk fra butikkenes hyller.

— Vi drømmer jo om lignende effekt, men det blir kanskje med drømmen. Det kan jo hende at hun vil bruke jakkene mest hjemme hos seg selv. I hvert fall skal vi følge nøye med når hun blir fotografert fremover, sier Valestrand.

Han er ekstra stolt fordi det faktisk var Michelle Obama som selv valgte ut jakkene fra Oleana - helt uten at Arna-fabrikken visste noe om det.

Fire rette og ingen vrang

  • Arrangørene av besøket fikk brakt eksempler på norsk design opp på rommet til presidentfruen, deriblant en strikkejakke fra Oleana. Hun falt for den, og ba om å få se flere. Til slutt endte det med at hun tok med fire stykker hjem til Det hvite hus, forteller Valestrand.

Alle fire jakker var designet av bergensdesigner Solveig Hisdal, og hadde ulik design. To av dem var i Michelle Obamas favorittfagre gul.

60 prosent av produksjonen på Espeland eksporteres, deriblant til mange forhandlere i USA. En eventuell Obama-effekt kan derfor få stor betydning for Arna-fabrikken.

— Jakkene er 100 prosent norskproduserte og laget med kun naturfibre. Det gjør at de er veldig klimavennlige. Varme er de også, og det kan trenges i Obamas hjemby Chicago. Der har jeg vært, og der var det veldig kaldt, sier Valestrand.

Publisert: