Truer jenter med voodoo

Menstruasjonsblod, avklipte negler og haner med avkuttet hode blir brukt til å true unge, nigerianske kvinner til prostitusjon i Europa.

Publisert Publisert

«SKREMMER»: Patricia Akinyemi, ekspertvitne i rettssaken, fortalte til Bergen tingrett at det er vanlig å bruke haner i voodoo for å gjøre unge kvinner redde. Akinyemi jobber med nigerianske prostituerte for Pro Senteret i Oslo, der bildet er tatt. Foto: Sean Murray

  • Trond Nygard-sture
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Kledd i skaut og rød hettejakke med svarte hjerter på bukket den nigerianske kvinnen for dommeren før hun tok plass i vitneboksen i Bergen tingrett. Rundt halsen hadde hun et perlehalsbånd med et kors. Det skal beskytte henne mot en voodoo-forbannelse, fortalte kvinnen i 20-årene senere til retten.

Bak et skjermbrett satt en nigeriansk mann (22) som er tiltalt for å ha medvirket til å utnytte henne til prostitusjon. Aktor krever to års fengsel.

Klippet håret under armene Ifølge kvinnen ble hun truet til å påta seg stor gjeld og betale tilbake ved å jobbe i Europa.

– De tok meg med til en voodoo-plass på hjemstedet mitt. Der kuttet de meg med et barberblad og tok blodet mitt. De klippet fingernegler og hår fra bak øret og under armene mine. De laget også et tegn i pannen min. De ba meg gjenta at dersom jeg ikke betalte dem, ville de drepe meg.

Kvinnen fortalte at hun ble sendt med buss til Lagos, Nigerias største by. Der fikk hun falskt pass og ble sendt til Italia.

– Der sa de at jeg skulle jobbe som prostituert. Da jeg nektet, ble jeg slått og sperret inne, forklarte kvinnen.

I vinter kom hun til Norge med en ledsager. 29. januar ble hun tatt hånd om på Flesland. Samtidig ble ledsageren pågrepet. Han erkjenner straffskyld kun for å ha ledsaget henne ulovlig til Norge.

– Tror de blir drept Som ekspertvitne på forholdene i Nigeria og voodoo hadde aktor Rudolf Christoffersen innkalt Patricia Akinyemi. Hun jobber med nigerianske prostituerte for Pro Senteret i Oslo. På telefon fortalte hun at voodoo er en vanlig metode for å kontrollere unge, nigerianske kvinner.

– De tar med jentene til en voodoo-mann. Han får et bilde av jenten. Også kvinnenes truse, menstruasjonsblod og avklipte negler og hår blir brukt. De kan også komme med en hane. Så skjærer de av den hodet og lar blodet renne ned i hodet på jenten. Jentene tror at dersom de ikke gjør som de får beskjed om, blir de og familien deres drept, sa hun.

– Jentene blir innbilt at voodoo-mannen med sin makt kan drepe dem, selv om de ikke ser jentene. Når jeg spør hvorfor de tror på dette, svarer de:

– De har bilde av meg. Trusen og håret mitt er hos ham.

– Sa det som falt meg inn Stort sett er det fattige, unge kvinner uten skolegang som blir kapret på denne måten, ifølge Akinyemi. Mange av dem kan verken lese eller skrive.

– Først forplikter de seg til å betale tilbake fra rundt tusen euro og oppover. Når de kommer til Europa, stiger gjelden voldsomt, opptil 120.000 euro.

Kvinnen i rettssal 4B i Bergen tingrett sier de krever 50.000 euro – ca. 420.000 kroner – av henne.

Tiltaltes forsvarer, advokat Eitya Rehman, stiller imidlertid spørsmål ved hennes troverdighet. Blant annet konfronterte hun kvinnen med en rekke motstridende uttalelser i de ulike avhørene. Tydelig ukomfortabel, med øynene festet i fanget og dirrende fot, svarte hun at hun ikke husket.

– Jeg sa det som falt meg inn i begynnelsen. Jeg var veldig redd.

På spørsmål fra aktor Christoffersen om familien hennes var blitt truet, svarte hun med skjelvende stemme mens tårene trillet:

– Ja, det har de. Jeg er redd for voodooen og livet til familien min.

Publisert