Fri flyt av vaksiner etter tabbe

Ved en glipp ble det åpnet for fri flyt av vaksiner i Fyllingsdalen mandag.

KUN RISIKOGRUPPENE: Foreløpig er det kun personer i risikogruppene som skal få vaksine her på Fyllingsdalen sykehjem. Mandag ble det imidlertid lempet på reglene, på grunn av en glipp. Arkivfoto

  • Jon Tufto
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

— Vi har ikke hatt god nok styring, sier informasjonsdirektør Robert Rastad i Bergen kommune.

Kommunen tar på seg all skyld etter fadesen, som skyldtes en misforståelse ved vaksinasjonssenteret på Fyllingsdalen sykehjem. Ledelsen i kommunen hadde gitt beskjed om at også personer over 65 år kunne få vaksinen, dersom de tilhørte risikogruppene. Bakgrunnen var mye dødtid på senteret mandag.

Beskjeden ble misforstått, og fra 15-tiden til stengetid klokken 18 ble det i praksis gitt vaksiner til alle som ønsket det.

Dette skjedde helt i strid med kommunens offisielle linje.

Vakter ringte hjem

Vakter fra Sivilforsvaret tok umiddelbart kontakt med egne familier, og ba dem komme og vaksinere seg. Hvor mange som benyttet seg av tilbudet, er ikke kjent.

Distriktssjef Anne-Margrete Bollmann i Hordaland sivilforsvarsdistrikt bekrefter at én av de tjenestepliktige fraktet et mannlig familiemedlem til senteret, men at han tilhørte risikogruppene. De øvrige vaktene nekter for å ha kontaktet familiene sine.

— Glipper kan skje hos oss også, men vi skal være profesjonelle. Vi får stille oss i kø som alle andre, sier Bollmann.

Skjerper inn rutinene

Fortsatt skal bare personer i risikogruppene vaksineres. Dette vil bli innskjerpet i dag, og det vil heller ikke bli gitt flere vaksiner til personer over 65 år inntil videre.

Kommunen vil også skjerpe inn rutinene for kommunikasjon etter mandagens glipp.

Tabben førte raskt til rykteflom i Bergen. BT fikk flere tips om at det var fri flyt av vaksiner, noe kommunen avviste på det sterkeste.

Snart viste det seg likevel at det var en kime av sannhet i ryktene.

Snart tomt

Senteret i Fyllingsdalen vil trolig gå tomt for vaksiner en av de nærmeste dagene.

— Når vi mottar flere vaksiner, kommer vi til å utvide gruppen som kan få vaksiner - litt, og jeg understreker bare litt. En reell massevaksinasjon ligger imidlertid flere uker frem i tid, sier Rastad.

Offisielt er det bare ett unntak fra regelen om at kun risikogrupper får vaksine: Hvis det er overskudd av vaksiner helt på slutten av dagen, bruker man dem opp - også om det innebærer at de gis til personer utenfor risikogruppene. Årsaken er at vaksinene må brukes raskt, når de først er klargjort i sprøytene.

Nesten 7000 vaksinert

Om lag 750 personer ble vaksinert på senteret mandag, mot inntil 1100 på de mest intense dagene. Totalt er nesten 7000 mennesker blitt vaksinert på senteret siden oppstarten.

Les også

Eldre vaksineres – unge dør

Kommentarer? Vennligst bruk feltet under (nedenfor annonsen)!

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. - Vent med å bli gravid

  2. - Det har ikke vært kaotisk

  3. Norge tjener på influensavaksinen

  4. Tar unna vaksine-køene

  5. Fikk sjokk etter svinevaksine

UNDERSØKER: Informasjonsdirektør Robert Rastad sier det er kritikkverdig, hvis man har brukt dødtid til å vaksinere folk utenfor risikogruppene. Arkivfoto

BT anbefaler

Deler av bolighuset har rast sammen

Taket har rast sammen, røykdykkere måtte trekke seg ut.

LES SAKEN