– Valgte skattelette foran barn og eldre

For en uke siden mente byrådet at de trengte mer penger fra BKK til skole, helse og omsorg. Mandag ga de pengene til huseiere.

  • Krister Clausen Hoaas
  • Trond Olav Skrunes
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

På Garnes står FAU-medlemmene Inger Windheim Bratli og Nils Gunnar Knudsen. De venter på at kommunen skal gå i gang med oppussing eller et nytt ungdomsskolebygg. Skolen er blant dem som har vært i aller dårligst forfatning i Bergen.

– Vi har jobbet i mange år for dette. Innen 2013 skal en etter planen være i gang, sier Knudsen. Ett år med uendret eiendomsskatt kunne vært nok til å få skolen i god stand.

– Henger ikke på greip

Opposisjonen i Bergen reagerer på byrådets beslutning om å halvere eiendomsskatten fremfor å bruke penger på skoler som Garnes.

– Argumentasjonen henger jo ikke sammen, sier Ruth Grung (Ap).

– Her er det noe som ikke helt henger på greip, sier Simen Willgohs (SV).

Da byrådet mandag presenterte sin tiltakspakke, var halveringen av eiendomsskatten det sentrale punktet. I begrunnelsen skriver byrådet at de vil sikre at «eiendomsskatten ikke blir finansiert gjennom å redusere tjenestetilbudet til Bergens innbyggere. Særlig har vi vært opptatt av å prioritere barn og særlig omsorgstrengende».

Derfor skal skattekuttet finansieres av økt utbytte fra BKK; 162,5 millioner kroner i året.

For bare en uke siden var argumentasjonen en annen. Da trengte byrådet pengene for «å møte utfordringene i den foreliggende økonomiplan, og dette spesielt innenfor områdene skole, samt helse og omsorg» (eierskapsmeldingen). Det var i hvert fall begrunnelsen i sak om «oppfølging av aksjeselskap der kommunen har vesentlige eierinteresser» som ble behandlet 11. mars.

Skatten ikke nevnt

I byrådssaken er ikke behovet for å redusere eiendomsskatten nevnt i det hele tatt. Faktisk er ikke ordet «eiendomsskatt» å finne i hele dokumentet. Det er dette som etter opposisjonens mening verken henger sammen eller på greip.

– Dette er intern kjøpsslåing og en ren symbolpolitikk som har null effekt i forhold til finanskrisen. Samtidig svekker de kommunens velferd, sier Ruth Grung.

– Det gjenstår ganske mye før skolebruksplanen blir realisert etter det tempoet jeg la opp til, sier forrige skolebyråd Hans-Carl Tveit (V).

– Eventuelle ekstra midler fra BKK vil gjøre større nytte for fellesskapet hvis de brukes til kjøp av varer og tjenester, akkurat som byrådet sa i forrige uke.

Simen Willgohs mener at det vil gå ut over velferdstjenestene hvis kommunen ikke kan ta inntektene fra eiendomsskatten.

– Ser man på investeringsbehovet for skoler og de økonomiske utfordringene som kommer på andre områder, er det tullete å kaste 160 millioner til dem som allerede har fått mest gjennom rentenedsettelsene, mener han.

– Tvinge Frp med

I Arbeiderpartiet tror man at mandagens halvering av eiendomsskatten henger sammen med Bybanen. Ved siden av den var eiendomsskatten det vanskeligste punktet under byrådsforhandlingene høsten 2007.

– Byrådet har problemer med å få Frp med på en bompengesøknad, sier Ruth Grung.

Nå vil de andre byrådspartiene tvinge Frp med på en ny bompengesøknad for å sikre finansieringen av Bergensprogrammet med Ringveg Vest og Bybanen, Eiendomsskatten er prisen, tror Ap.

**Les også:

Les også

Næringsbyråden: Vi gjør begge deler

Næringsbyråden: Vi gjør begge deler**

Publisert
  1. Arna
VENTER PÅ PENGER: De rundt 450 elevene på Garnes ungdomsskole venter på en sårt tiltrengt oppgradering. FAU-medlemmene Inger Windheim Bratli og Nils Gunnar Knudsen synes det er rart at kommunen velger skattekutt, når det er så mange skoler som står i byggekøen.

Les mer om dette temaet

  1. BKK frykter for fremtidens investeringer

  2. Eiendomsskatten halvert

BT anbefaler

Vestlandet har 8 senger. Østlandet har 54.

Hele Vestlandet har åtte senger på deling. På Østlandet er det 54 senger.

LES SAKEN