– Valgte skattelette foran barn og eldre

For en uke siden mente byrådet at de trengte mer penger fra BKK til skole, helse og omsorg. Mandag ga de pengene til huseiere.

Publisert Publisert
  • Krister Clausen Hoaas
  • Trond Olav Skrunes
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

På Garnes står FAU-medlemmene Inger Windheim Bratli og Nils Gunnar Knudsen. De venter på at kommunen skal gå i gang med oppussing eller et nytt ungdomsskolebygg. Skolen er blant dem som har vært i aller dårligst forfatning i Bergen.

– Vi har jobbet i mange år for dette. Innen 2013 skal en etter planen være i gang, sier Knudsen. Ett år med uendret eiendomsskatt kunne vært nok til å få skolen i god stand.

– Henger ikke på greip

Opposisjonen i Bergen reagerer på byrådets beslutning om å halvere eiendomsskatten fremfor å bruke penger på skoler som Garnes.

– Argumentasjonen henger jo ikke sammen, sier Ruth Grung (Ap).

– Her er det noe som ikke helt henger på greip, sier Simen Willgohs (SV).

Da byrådet mandag presenterte sin tiltakspakke, var halveringen av eiendomsskatten det sentrale punktet. I begrunnelsen skriver byrådet at de vil sikre at «eiendomsskatten ikke blir finansiert gjennom å redusere tjenestetilbudet til Bergens innbyggere. Særlig har vi vært opptatt av å prioritere barn og særlig omsorgstrengende».

Derfor skal skattekuttet finansieres av økt utbytte fra BKK; 162,5 millioner kroner i året.

For bare en uke siden var argumentasjonen en annen. Da trengte byrådet pengene for «å møte utfordringene i den foreliggende økonomiplan, og dette spesielt innenfor områdene skole, samt helse og omsorg» (eierskapsmeldingen). Det var i hvert fall begrunnelsen i sak om «oppfølging av aksjeselskap der kommunen har vesentlige eierinteresser» som ble behandlet 11. mars.

Skatten ikke nevnt

I byrådssaken er ikke behovet for å redusere eiendomsskatten nevnt i det hele tatt. Faktisk er ikke ordet «eiendomsskatt» å finne i hele dokumentet. Det er dette som etter opposisjonens mening verken henger sammen eller på greip.

– Dette er intern kjøpsslåing og en ren symbolpolitikk som har null effekt i forhold til finanskrisen. Samtidig svekker de kommunens velferd, sier Ruth Grung.

– Det gjenstår ganske mye før skolebruksplanen blir realisert etter det tempoet jeg la opp til, sier forrige skolebyråd Hans-Carl Tveit (V).

– Eventuelle ekstra midler fra BKK vil gjøre større nytte for fellesskapet hvis de brukes til kjøp av varer og tjenester, akkurat som byrådet sa i forrige uke.

Simen Willgohs mener at det vil gå ut over velferdstjenestene hvis kommunen ikke kan ta inntektene fra eiendomsskatten.

– Ser man på investeringsbehovet for skoler og de økonomiske utfordringene som kommer på andre områder, er det tullete å kaste 160 millioner til dem som allerede har fått mest gjennom rentenedsettelsene, mener han.

– Tvinge Frp med

I Arbeiderpartiet tror man at mandagens halvering av eiendomsskatten henger sammen med Bybanen. Ved siden av den var eiendomsskatten det vanskeligste punktet under byrådsforhandlingene høsten 2007.

– Byrådet har problemer med å få Frp med på en bompengesøknad, sier Ruth Grung.

Nå vil de andre byrådspartiene tvinge Frp med på en ny bompengesøknad for å sikre finansieringen av Bergensprogrammet med Ringveg Vest og Bybanen, Eiendomsskatten er prisen, tror Ap.

**Les også:

Les også

Næringsbyråden: Vi gjør begge deler

Næringsbyråden: Vi gjør begge deler**

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. BKK frykter for fremtidens investeringer

  2. Eiendomsskatten halvert

VENTER PÅ PENGER: De rundt 450 elevene på Garnes ungdomsskole venter på en sårt tiltrengt oppgradering. FAU-medlemmene Inger Windheim Bratli og Nils Gunnar Knudsen synes det er rart at kommunen velger skattekutt, når det er så mange skoler som står i byggekøen. Foto: HELGE HANSEN

BT anbefaler

Lars Arne Nilsen ferdig i Brann: Slik reagerer ekspertene

Slik reagerer ekspertene på Lars Arne Nilsens avgang i Brann.

LES SAKEN
  1. Arna