Vil kutte skjemabunkene

Som trygdedirektør var han med å administrere det offentlige byråkratiet for bedriftene. Nå lover KrF-leder Dagfinn Høybråten kutt i skjemaveldet.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

KrF brukte dagens valgkampstart til å lansere partiets program for verdiskaping.

– Vi har vært gode på å fordele verdier. Nå skal vi bli like god på å skape verdier. Det trengs for å hindre arbeidsledighet i fremtiden, sier Høybråten.

Lover med utløpsdato

Han mener Norge trenger en radikal nedbygging av skjemaveldet for bedriftene. Som BT skrev 31. juli, koster det næringslivet nærmere 60 milliarder kroner i året å administrere offentlige regler. Mye av utgiftene går til å fylle ut skjemaer.

– Alt som har med rapportering til offentlige myndigheter bør forenkles og bygges ned. Her er det mye lag på lag. Det bør ikke være lov å lage et nytt skjema før man har fjernet et annet, sier Høybråten.

KrFs førstekandidat i Hordaland, Laila Dåvøy, forteller om da hun startet et aksjeselskap etter at hun gikk ut av regjeringen.

– Det var så mange vanskelige skjema å forholde seg til at jeg måtte hyre en egen regnskapsfører for å hjelpe meg, sier hun.

KrF ønsker derfor at nye lover og regler skal få en utløpsdato, det vil si at de slutter å gjelde etter en viss tid. Hvis politikerne ikke aktivt vedtar å fortsette med den, vil regelen forsvinne. Også Venstre har foreslått en slik «solnedgangslov».

– Ikke hør på byråkratene

Regjeringen har også som mål å kutte skjemaveldet, men statssekretær Rikke Lind (Ap) har sagt til BT at det ikke er lett å få det til. De fleste regler og skjemaer har en god begrunnelse. Dagfinn Høybråten er selv tidligere trygdedirektør, og Nav er en av etatene som pålegger bedriftene mye.

– Men det er blitt verre siden jeg var direktør. Jeg kjenner byråkratiet. Bak hver regel sitter en byråkrat som synes det er den viktigste regelen i verden. Men da må noen se det større bildet, sier Høybråten.

KrF vil også fjerne all formuesskatt på såkalt arbeidende kapital, det vil si de investeringene som bidrar til arbeidsplasser. Partiet vil dessuten fjerne arveavgiften for familiebedrifter.

– Finanskrisen er ikke avlyst, sier nestleder Dagrun Eriksen.

Hun pekte på økende arbeidsledighet blant unge, og mener at arbeidsgiveravgiften for nye lærlinger bør fjernes.

Barn og foreldre

Hordalandskandidatene la størst vekt på de tradisjonelle, ikke-materielle verdiene, i sine innledninger. Laila Dåvøy trekker frem barns rettigheter som sin viktigste kampsak, ikke minst det å få bedre helsetilbud til psykisk syke barn og unge.

– I dag får de ikke hjelp før etter et selvmordsforsøk eller to. Og dette vet de om. De forteller det til hverandre på internett, sier Dåvøy.

Annenkandidat Filip Rygg vektlegger foreldrenes rett til å velge hva som er best for sine barn.

– Viktige avgjørelser for barna bør bli tatt rundt kjøkkenbordet, ikke ved Kongens bord, sier Rygg.

Han vil kjempe imot regjeringens forslag om heldagsskole, barnehage for 5-åringer og kutt i kontantstøtten. I stedet vil han øke kontantstøtten fra 3300 kroner måneden til 5000 kroner, og beholde dagens timetall i skolene.

Hva mener du om KrFs kampsaker? Skriv gjerne en kommentar.

Publisert