Rundstjal bergensfirma for kobber

Rumensk ektepar må i fengsel for å ha raidet bergensfirma for kobber. Stoppet med flere tonn på vei til Oslo.

- BEDRE PRISER: Slik så det ut baki varebilen da ekteparet ble tatt: Fullt av kobberkabler, med og uten isolasjon. Ekteparet sa de ville selge i Oslo på grunn av bedre priser der. Det er fortsatt uvisst hvor dette kobberet kommer fra, men mannen og kvinnen er dømt for to tyverier i Bergen.
  • Ørjan Torheim
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Det var september og november i fjor at firmaet Teige Electro Company opplevde flere tyverier av kobberkabler fra firmaets område — på Lønningsflaten i Bergen.

  • LES OGSÅ: HER BLE TYVENE SNYTT FOR SKRAP
    Ved det første og største tyveriet var nettinggjerdet klippet opp, og fire tromler med kobberkabel var borte. Tyveriet skjedde om natten.

Tromlene veide til sammen rundt fem tonn, og kobberet hadde en verdi på cirka 200.000 kroner.

Påfallende kjøring

To måneder senere, natt til søndag 16. november i fjor, opplevde bergensfirmaet et nytt og tilsvarende tyveri. Da forsvant mindre mengder, men fortsatt slik at firmaet verdsatte det stjålne metallet til cirka 30.000 kroner.

Les også

I fjor «arresterte» han en bil i 29 timer. I natt la vossingen seg på hjul da han fersket mulige tyver.

Det skulle kun gå fire dager før etterforskerne fikk gjennombrudd: På E18 i Sandvika i Bærum ble en stor Mercedes varebil, med en utenlandsk mann og kvinne inni, stoppet på grunn av påfallende kjøring.Bilen var soleklart overlastet. I bilen fant politiet to tonn med kobber, mest isolerte kabler, pakket i søppelsekker. Verdi: 78.000 kroner.

OVERLASTET: Mercedes-en var tydelig preget av overlast da den ble stoppet. Ikke så rart, gitt at tonnevis med stjålet kobber var lastet inn.
STUMPER: Noen av restene etter kobberraidet på Lønningsflaten i november.
26-30 KR./KILO: Den tyveridømte mannen oppga at han typisk fikk 26-30 kroner per kilo kobber ved å selge til gjenvinningsanlegg.

Mannen og kvinnen viste seg å være et rumensk ektepar i slutten av 30-årene. Kobberet i bilen, forklarte de, hadde de kjøpt av en «Kjell». Denne mannen oppga de å ha truffet tilfeldig — på en parkeringsplass på Voss - før de kjørte mot Oslo for å selge kobberet der.

- Samlet inn

Den videre etterforskningen i saken, blant annet basert på analyser av ekteparets mobiltelefon-trafikk, knyttet dem til et område nær Teige Electro på tidspunktene da kobber ble stjålet derfra.

Selv har mannen og kvinnen forklart at de dro rundt og samlet inn metall og skrapjern fra private, ved å reise rundt i distriktet og ringe på dører. Til gjengjeld skal de blant annet ha tilbudt seg å rydde gårdsplasser.

Som en forklaring på kjøring om natten, har ekteparet forklart at de kan ha vært ute i forbindelse med vaskeoppdrag.

Lite av dette har politiet trodd på. I januar ble de to tiltalt for tyverier og heleri, og sist måned kom dommen fra Asker og Bærum tingrett. Kvinnen fikk ti måneders fengsel, mens mannen må sone ett år.

I tillegg blir de fratatt bilen de fraktet de to tonnene med kobber i.

DNA på sneip

Et viktig funn for bergenspolitiet ble gjort bare dager etter det første kobbertyveriet.

Onsdag 17. september i fjor, ved en skytebane på Gaupås i Åsane, fant politiet det de mener kan ha vært en «slakteplass» for stjålne kobberkabler. Altså et sted der kabler kan ha blitt tatt av tromlene og strippet for isolasjon.

Kablene var av samme merke som ble stjålet fra Teige Electro Company.

Deler av isolasjonen var pakket i søppelsekker, og i en av sekkene ble det funnet sigarettsneiper.

DNA fra én av sneipene ble analysert. Det viste seg at DNA-profilen på en prikk tilsvarte DNA-profilen til den tiltalte, rumenske mannen.

480 europaller

Den rumenske mannen er også dømt for å ha solgt 16-17 tonn med kobber, aluminium, jern og blybatterier - pluss 480 europaller og karmer - til gjenvinningsstasjoner i Bergen og Oslo.

Norge fremstår som attraktivt for utenlandske vinningskriminelle

Morten Ørn, politisjef i Fana

Retten legger til grunn at han fikk minst 5000-15.000 kroner for dette.

«Retten finner det helt usannsynlig at tiltalte i løpet av et par måneder kunne samle sammen på lovlig måte slike mengder», heter det i dommen fra Asker og Bærum tingrett.

Dommerne menerlikevel at ekteparet ikke kan straffes like strengt som ordinære, mobile vinningskriminelle.

Blant annet poengterer retten at de to ikke har ødelagt ferdig monterte kabler, og at tyvgodset ikke er forsøkt fraktet ut av landet.

Langvarig trend

I 2006 opplevde Danmark og Sverige en eksplosjon av kobbertyverier, og i 2007 ble det omtalt organiserte tyverier av kobber i Norge. Man fryktet blant annet at kirkebygg skulle strippes for kobbertak.

I 2010 ble gjenvinningsstasjoner i Nordhordland stadig hjemsøkt av kobbertyver.

— Det er viktig at norske myndigheter viser at selv om Norge er et åpent og rikt land, markeres det grenser for hva som er lov og ikke lov. Det er viktig å markere at oppdagelsesrisikoen er et element lovbrytere må ta stilling til, sier Morten Ørn, sjef for politiet i Bergen sør.

Hans folk var med på å etterforske kobbertyveriene som det nå er kommet dom for.

Ørn minner om at Norge fremstår som attraktivt for utenlandske vinningskriminelle - og at det blant annet skyldes et relativt lavt sikkerhetsnivå.

Sikres med våpen

— Sikring av bygninger, adgangskontroll, vakthold, overvåkning og andre forebyggende tiltak er på et helt annet nivå i mange av landene disse kriminelle kommer fra. Store utbyggingsprosjekter i en del av disse landene sikres med væpnet vakthold for å forhindre tyverier av verktøy og bygningsartikler, sier Ørn.

Han mener saken som nå er oppklart, er et eksempel til etterfølgelse.

— At noen kriminelle velger å skifte operasjonsområde til Norge, er ikke så rart. Derfor er det ekstra viktig at politiet er gode til å samhandle over distriktsgrensene, slik denne saken er et eksempel på, sier Ørn.

Publisert
TONNEVIS: Mercedes varebilen ble stoppet i Asker og Bærum grunnet «påfallende kjøring». I bilen fant politiet det rumenske ekteparet. De sa de var på vei til Oslo for å selge kobber de hadde kjøpt av en «Kjell» på Voss.
«SLAKTEPLASS»: I september ble dette funnet ved skytebanen på Gaupås i Åsane, noen dager etter kobbertyveriet fra Teige Electro Company. Her ble det også funnet en sigarettsneip med DNA fra mannen som nå er dømt.

Les mer om dette temaet

  1. Her stjal de to kilometer kobber

  2. Stanset tyverimistenkte - igjen

  3. Her ble tyvene snytt for skrap

  4. Frykter at tyver stikker av med kirketakene

BT anbefaler

– Det er en trykkende og uvirkelig stemning, nesten litt uhyggelig

Politiet har funnet båt, årer og klesplagg. Tre personer er fortsatt savnet etter robåt-ulykken i Kvam.

LES SAKEN