Eksperter advarer mot Rallarvegen

FARLIG: Slik ser det ut i Kleivagjelet. Denne fonnen ligger midt i veien. - Det er et bratt område med dårlig sikring, sier turgåer Odd Opheim.
  • Den ene fonnen er stupbratt, sier turgåer.
  • Ole Valaker
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

UT PÅ TUR? Sjekk løyper på Sprek

BT skrev sist uke at sykkelsesongen på Rallarvegen åpner tirsdag. Men veien er fortsatt full av snøfonner, og Jernbaneverket advarer:

— Vær forberedt på snøfonner. Det går an å komme seg frem, du kan sykle til Finse fra øst, men det er ikke vanlig å ta med barn eller tilhenger. Det blir veldig slitsomt, sier pressekontakt Inge Hjertaas i Jernbaneverket.

Flere steder ligger fonnene midt i veien, som bildene i denne saken viser.

21 hårnålssvinger

Rallarvegen ble anlagt rundt forrige århundreskifte i forbindelse og går fra Haugastøl over Finse til Myrdal. På veien må du gjennom 21 hårnålssvinger med stor høydeforskjell (se faktaboks til høyre).

BRATT: Det ligger mellom 30 og 40 snøfonner på Rallarvegen selv om vi har begynt på juli.

Undersol og kalde netter gjør at snøsmeltingen går sakte, til stor frustrasjon for de som driver forretning langs veien.Ifølge Avisa Hordaland gir sykling mellom Haugastøl og Flåm en omsetning på 30 til 40 millioner kroner for ulike aktører.

Jernbaneverket, som eier og vedlikeholder strekningen med assistanse fra Turistforeningen og frivillige, estimerer at rundt 20.000 mennesker sykler strekningen hvert år.

Ifølge en avtale fra 1912 skal Jernbaneverket sørge for at «veien blir let trafikabel for fotgængere». Vedlikeholdet koster 1,6 millioner kroner årlig, men det skal bare brukes metoder og materialer som fantes den gang veien ble bygd.

— Vi har ingen bom som åpner og lukker Rallarvegen. Veien forvaltes først og fremst som et kulturminne, men vi prøver å holde det farbart for syklister, sier Inge Hjertaas, som sitter også i styret for Rallarmuseet.

NSB har innført spesialpris på frakt av sykkel fra Finse til Hallingskeid på grunn av de store snømengdene.

Stupbratt

Daglig leder Jannet Aksnes på Vatnahalsen Høyfjellshotell møter stadig gjester som har fått snøsjokk.

— Jeg vil ikke anbefale noen å gå Rallarvegen ennå. Jeg ville ikke tatt med mine unger. Det er greit så lenge folk er forberedt, men det er ikke alle som kommer hit som er opplyst om når det er åpent. Du må være klar over at du skal gå i 30-40 snøfonner. Vi hadde et par som måtte stoppe på Hallingskeid ufrivillig. Det er bratt, og det er kort vei til sjøen noen steder, sier Aksnes.

Odd Opheim fra Geilo har brukt veien i «mange herrens år». Han sier at spesielt Kleivagjelet er vanskelig å forsere akkurat nå.

Les også

Kvinne (60) omkom etter fall i foss

— Det er et bratt område med dårlig sikring. Den ene fonnen er stupbratt. Jeg vil ikke skremme vekk folk, men jeg har aldri opplevd så mye snø på Rallarvegen som i år. Jeg likte meg ikke i gjelet. Hadde jeg sust ned, ville ingen hørt meg, sier Opheim.I 2009 skrev bygdeavisen Aurlendingen at ambulansene måtte rykke ut for å redde syklister nærmest hver helg. I 2012 gikk det virkelig galt: En 60 år gammel kvinne fra Storbritannia falt i Myrdalsfossen og døde.

— Det kan skje uhell og ulykker hvis du ikke er forsiktig, sier Inge Hjertaas.

Tips eller bilder? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

Publisert

Mest lest akkurat nå

  1. Nå er streiken trappet opp. – Avstanden er veldig stor.

  2. Søndag skal det brake løs. Spørsmålet er hvor.

  3. To menn sikta for ATV-tjuveri og forsøk på å stele båt

  4. Fem Brann-spillere er på utgående kontrakt. Én av dem ønsker ikke å bli værende.

  5. – En god feiring på en vond dag.

  6. Mange radikaliserte i Norge som er villige til å bruke vold