Eksperter advarer mot Rallarvegen
- Den ene fonnen er stupbratt, sier turgåer.

UT PÅ TUR? Sjekk løyper på Sprek
BT skrev sist uke at sykkelsesongen på Rallarvegen åpner tirsdag. Men veien er fortsatt full av snøfonner, og Jernbaneverket advarer:
— Vær forberedt på snøfonner. Det går an å komme seg frem, du kan sykle til Finse fra øst, men det er ikke vanlig å ta med barn eller tilhenger. Det blir veldig slitsomt, sier pressekontakt Inge Hjertaas i Jernbaneverket.
Flere steder ligger fonnene midt i veien, som bildene i denne saken viser.
21 hårnålssvinger
Rallarvegen ble anlagt rundt forrige århundreskifte i forbindelse og går fra Haugastøl over Finse til Myrdal. På veien må du gjennom 21 hårnålssvinger med stor høydeforskjell (se faktaboks til høyre).
Undersol og kalde netter gjør at snøsmeltingen går sakte, til stor frustrasjon for de som driver forretning langs veien.Ifølge Avisa Hordaland gir sykling mellom Haugastøl og Flåm en omsetning på 30 til 40 millioner kroner for ulike aktører.
Jernbaneverket, som eier og vedlikeholder strekningen med assistanse fra Turistforeningen og frivillige, estimerer at rundt 20.000 mennesker sykler strekningen hvert år.
Ifølge en avtale fra 1912 skal Jernbaneverket sørge for at «veien blir let trafikabel for fotgængere». Vedlikeholdet koster 1,6 millioner kroner årlig, men det skal bare brukes metoder og materialer som fantes den gang veien ble bygd.
— Vi har ingen bom som åpner og lukker Rallarvegen. Veien forvaltes først og fremst som et kulturminne, men vi prøver å holde det farbart for syklister, sier Inge Hjertaas, som sitter også i styret for Rallarmuseet.
NSB har innført spesialpris på frakt av sykkel fra Finse til Hallingskeid på grunn av de store snømengdene.
Stupbratt
Daglig leder Jannet Aksnes på Vatnahalsen Høyfjellshotell møter stadig gjester som har fått snøsjokk.
— Jeg vil ikke anbefale noen å gå Rallarvegen ennå. Jeg ville ikke tatt med mine unger. Det er greit så lenge folk er forberedt, men det er ikke alle som kommer hit som er opplyst om når det er åpent. Du må være klar over at du skal gå i 30-40 snøfonner. Vi hadde et par som måtte stoppe på Hallingskeid ufrivillig. Det er bratt, og det er kort vei til sjøen noen steder, sier Aksnes.
Odd Opheim fra Geilo har brukt veien i «mange herrens år». Han sier at spesielt Kleivagjelet er vanskelig å forsere akkurat nå.
Kvinne (60) omkom etter fall i foss
— Det er et bratt område med dårlig sikring. Den ene fonnen er stupbratt. Jeg vil ikke skremme vekk folk, men jeg har aldri opplevd så mye snø på Rallarvegen som i år. Jeg likte meg ikke i gjelet. Hadde jeg sust ned, ville ingen hørt meg, sier Opheim.I 2009 skrev bygdeavisen Aurlendingen at ambulansene måtte rykke ut for å redde syklister nærmest hver helg. I 2012 gikk det virkelig galt: En 60 år gammel kvinne fra Storbritannia falt i Myrdalsfossen og døde.
— Det kan skje uhell og ulykker hvis du ikke er forsiktig, sier Inge Hjertaas.
Tips eller bilder? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post
Mest lest akkurat nå
Lekkasje på skole: – Vann fosset inn
Vant etter dramatisk døgn: – Vi fekk beskjed om at alt var slutt
Her blir Martine Myhr verdensmester i benkpress
Slik ser det ut etter storbrannen: – Mykje har smelt og gått i lufta
Satte finger fast i løperhjul
Da Andrea trappet ned på alkoholen, merket hun endringen med én gang
BT anbefaler
Slik ser det ut etter storbrannen: – Mykje har smelt og gått i lufta
Han var kjendisadvokat og gift med ordføraren. Bak fasaden var Odd Drevland (71) i ferd med å gå til grunne.
Etter et halvt døgn fant de ham på en øy, iskald og våt. – Jeg følte meg som Thor Heyerdahl.
– Dette er både dårleg og ubehageleg reklame